Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową
Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową to jedna z moich kulinarnych improwizacji. Przepis na to danie jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy w ogóle go tu publikować. Wiem jednak, że często to właśnie najprostsze przepisy są najbardziej lubiane i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową możecie zjeść jako danie główne, albo jako dodatek do obiadu. Jest to też super opcja na lunch do pracy lub jako danie na piknik. Zachęcam do tego, aby przygotowując ten przepis sięgnąć po ulubione przyprawy i nie bać się ich używać. Na koniec możecie polać też wszystko dressingiem na bazie syropu z agawy (lub miodu), cytryny, oliwy z oliwek i musztardy.
Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową – przepis
Składniki:
– 6-8 młodych ziemniaków
– kalafior
– 2-3 garście fasolki szparagowej (u mnie mix żółtej i zielonej)
– 3 gałązki rozmarynu
– kilka gałązek świeżego tymianku
– sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego
– opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
Przygotowanie: ziemniaki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Jeśli nie lubicie ziemniaków ze skórką, możecie je obrać. Umytego kalafiora dzielimy na różyczki. Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.
Do dużej miski wkładamy ziemniaki i kalafiora. Dodajemy sól, paprykę, pieprz ziołowy i 2 łyżki oleju. Mieszamy wszystko ręką, starając się nacierać warzywa przyprawami. Następnie przekładamy wszystko na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 220 st.C przez 10 minut.
Fasolkę wkładamy do miski, w której wcześniej przyprawialiśmy warzywa. Solimy i polewamy odrobiną oleju. Mieszamy. Następnie przekładamy fasolkę do piekących się warzyw, układamy między nimi zioła i ząbki czosnku. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie mieszamy warzywa i sprawdzamy czy są miękkie. W tym momencie możemy włączyć termoobieg, żeby ziemniaki i kalafior mogły się zarumienić. Przed jedzeniem warzywa możemy polać dressingiem.
Rada: świeże zioła możemy zastąpić suszonymi lub pominąć ich dodatek. Fajnym dodatkiem do tego dania będzie szklanka kefiru lub maślanki. Nie rezygnujcie z dodatku fasolki szparagowej – w tym przepisie jest naprawdę przepyszna!
Bardzo polecam Wam ten przepis i jestem ciekawa, czy też lubicie takie proste warzywne dania?
Przepisy, które mogą Was zainteresować:
Zapiekanka makaronowa z cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta – pyszny pomysł na szybki obiad
Pyszna sałatka z awokado, pieczonym burakiem i kaszą gryczaną niepaloną
Bardzo się cieszę, że jednak zdecydowałaś się na opublikowanie tego przepisu, bo sama raczej nie wpadłabym na upieczenie w piekarniku fasolki szparagowej. Dzięki za pomysł!