Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową to jedna z moich kulinarnych improwizacji.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy w ogóle go tu publikować. Wiem jednak, że często to właśnie najprostsze przepisy są najbardziej lubiane i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową możecie zjeść jako danie główne, albo jako dodatek do obiadu. Jest to też super opcja na lunch do pracy lub jako danie na piknik. Zachęcam do tego, aby przygotowując ten przepis sięgnąć po ulubione przyprawy i nie bać się ich używać. Na koniec możecie polać też wszystko dressingiem na bazie syropu z agawy (lub miodu), cytryny, oliwy z oliwek i musztardy.

Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową – przepis

 

Składniki:

– 6-8 młodych ziemniaków

– kalafior

– 2-3 garście fasolki szparagowej (u mnie mix żółtej i zielonej)

– 3 gałązki rozmarynu

– kilka gałązek świeżego tymianku

– sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka

– 2-3 łyżki oleju rzepakowego

– opcjonalnie: kilka ząbków czosnku

Przygotowanie: ziemniaki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Jeśli nie lubicie ziemniaków ze skórką, możecie je obrać. Umytego kalafiora dzielimy na różyczki. Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.

Do dużej miski wkładamy ziemniaki i kalafiora. Dodajemy sól, paprykę, pieprz ziołowy i 2 łyżki oleju. Mieszamy wszystko ręką, starając się nacierać warzywa przyprawami. Następnie przekładamy wszystko na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 220 st.C przez 10 minut.

Fasolkę wkładamy do miski, w której wcześniej przyprawialiśmy warzywa. Solimy i polewamy odrobiną oleju. Mieszamy. Następnie przekładamy fasolkę do piekących się warzyw, układamy między nimi zioła i ząbki czosnku. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie mieszamy warzywa i sprawdzamy czy są miękkie. W tym momencie możemy włączyć termoobieg, żeby ziemniaki i kalafior mogły się zarumienić. Przed jedzeniem warzywa możemy polać dressingiem.

Rada: świeże zioła możemy zastąpić suszonymi lub pominąć ich dodatek. Fajnym dodatkiem do tego dania będzie szklanka kefiru lub maślanki. Nie rezygnujcie z dodatku fasolki szparagowej – w tym przepisie jest naprawdę przepyszna!

Bardzo polecam Wam ten przepis i jestem ciekawa, czy też lubicie takie proste warzywne dania? 

Przepisy, które mogą Was zainteresować:

Zapiekanka makaronowa z cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta – pyszny pomysł na szybki obiad

Pyszna sałatka z awokado, pieczonym burakiem i kaszą gryczaną niepaloną

Pieczone warzywa

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

1 thought on “Pieczone ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową”

  1. Bardzo się cieszę, że jednak zdecydowałaś się na opublikowanie tego przepisu, bo sama raczej nie wpadłabym na upieczenie w piekarniku fasolki szparagowej. Dzięki za pomysł!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close