Pyszna sałatka z awokado, pieczonym burakiem i kaszą gryczaną niepaloną

Z sałatkami jest prawie tak samo, jak z koktajlami – można dodać do nich wszystko. Jedną z takich sałatek jest ta, którą chcę zaproponować Wam dzisiaj. Jadłam ją już z różnymi dodatkami, ale ta wersja z awokado, pieczonym burakiem i kaszą gryczaną niepaloną jest moim zdaniem idealna.

W pierwszej wersji tej sałatki, którą jadłam na spotkaniu ze znajomymi, był wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe, awokado i ser feta, nie było natomiast buraka. Sałatka bardzo mi smakowała, ale przeszkadzał mi trochę smak kaszy gryczanej, za którą nie przepadam. Kolejną wersję tej sałatki jadłam już w wersji dużo skromniejszej, były tam pęczak, feta, pieczone buraki i słodki dressing. Ta wersja smakowała mi bardziej, bo pęczak jest kaszą dużo bardziej delikatną w smaku, poza tym jestem fanką dressingu miodowo-musztardowego.

Pyszna, zdrowa i sycąca sałatka na obiad

Moja wersja jest połączeniem tych dwóch sałatek, ale postawiłam w niej na kaszę gryczaną niepaloną, dużo bardziej delikatną od kaszy prażonej, mniej wyrazistą w smaku i łagodniejszą. Dodałam do niej pieczonego buraka, awokado i prażone pestki słonecznika. Burak jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, witamin A, C i witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i błonnika oraz awokado i prażone pestki słonecznika. Awokado to skarbnica kwasów Omega-3 i Omega-6, witamin A, E, B1, B2, C, PP, K, H, kwasu foliowego, wapnia, potasu i fosforu. Pestki słonecznika też są bardzo wartościowym składnikiem, bo zawierają całkiem sporo błonnika, witaminę E i wszystkie witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom sałatka jest więc nie tylko pyszna, ale też bardzo odżywcza i zdrowa. A do tego sycąca! Idealna na obiad i lunch w pracy.

Sałatka z awokado, pieczonym burakiem i kaszą gryczaną niepaloną

Składniki:

♥ pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej

♥ dojrzałe awokado

♥ duży burak (upieczony lub ugotowany)

♥ 3 łyżki pestek słonecznika

♥ 5 solidnych garści rukoli

♥ 3-4 pomidorki koktajlowe

♥ łyżka miodu

♥ łyżka octu balsamicznego

♥ 2 łyżki oleju lnianego, oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego

♥ inne dodatki pasujące do tej sałatki: pieczony łosoś, ser feta, orzechy włoskie, pestki dyni, ser kozi

Przygotowanie:

Kaszę należy ugotować w odpowiedniej ilości lekko posolonej wody (w stosunku 2:1). Jeśli sałatka ma być daniem obiadowym kaszy nie trzeba studzić, tylko ciepłą przełożyć do miski lub na talerz. Obranego i wcześniej upieczonego buraka kroimy w kostkę lub plastry, podobnie postępujemy z awokado. Pomidorki kroimy na połówki lub cztery części. Rukolę myjemy i osuszamy, pestki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy w misce, polewamy dressingiem z miodu, octu balsamicznego i wybranego oleju. Gotowe!

Lubicie takie sałatki, czy wolicie bardziej tradycyjne wersje, bez kaszy i buraków? Dajcie mi o tym znać, a pomysłem na sałatkę podzielcie się ze znajomymi ♥

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

1 thought on “Pyszna sałatka z awokado, pieczonym burakiem i kaszą gryczaną niepaloną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close