Czekoladowy krem z awokado. Prawie, jak Nutella!

Mamo, to jest pyszne! I smakuje jak Nutella! Taka była reakcja Leny na czekoladowy krem z awokado, który zrobiłam kilka dni temu. Entuzjazm i zadowolenie dziecka bardzo mnie ucieszyły, podobnie, jak opinia męża, że krem jest naprawdę dobry. Fajnie mieć w domu takich testerów!

Zastanawia mnie tylko jedno. Skąd to porównanie do Nutelli? Nie przypominam sobie, żeby Lena kiedykolwiek ją jadła. Przynajmniej w domu.

Ale nie ważne. W końcu to nie Nutella, a czekoladowy krem z awokado jest bohaterem tego wpisu. I już teraz będzie tylko o nim.

Czekoladowy krem z awokado, tak jak wszystkie przepisy z tego bloga, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, smaczny, tani i zdrowy. Jego główne składniki to awokado, w którym nie brakuje witamin, minerałów i innych, wartościowych składników odżywczych, banany i kakao. W mojej wersji kremu pojawia się też miód, który można pominąć (krem będzie mniej słodki), albo zastąpić na przykład syropem klonowym i otrzymać wegańską wersję kremu. Smak kremu wzbogaca też masło orzechowe, które robię z tego przepisu -> klik! Ale możecie je w tym przepisie pominąć, ewentualnie dodać wcześniej posiekane, albo zmiksowane w blenderze orzechy. Masło orzechowe z dobrym składem ze sklepu też będzie okej!

Czekoladowy krem z awokado

 

Składniki:

dojrzałe awokado (2 małe lub jeden duży owoc)

 2 banany (najlepiej dość dojrzałe)

2-3 łyżki kakao

duża łyżka miodu

 duża łyżka masła orzechowego albo 2-3 łyżki posiekanych drobno orzechów

Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe. Oczywiście banany obieramy ze skórki, a z awokado usuwamy pestkę 🙂

Po zmiksowaniu polecam spróbować, czy krem jest odpowiednio słodki i czekoladowy. Zawsze można dodać trochę więcej kakao, albo miodu.

Krem przechowuję w szklanym słoiku. W lodówce może stać około tygodnia.

Jak jeść czekoladowy krem z awokado? A jak tylko macie na to ochotę! Palcem prosto ze słoika, z chlebem, plackami. Mi bardzo posmakował jako dodatek do omletu owsianego. To też fajny dodatek do puddingu chia lub puddingu z tapioki.

No i taki krem to świetna alternatywa dla kupowanych w sklepach smarowideł czekoladowych. Jest też świetną opcją, gdy staramy się unikać słodyczy, ale czasami aż nas skręca, by jednak po coś słodkiego sięgnąć.

Jak zawsze polecam i życzę smacznego!

A za brak aranżacji zdjęć i ich jakość odpowiedzialny jest Natek, którego coraz bardziej intryguje, co ta mama robi na tym stoliku i ma potrzebę usuwania z niego wszystkiego, co tam postawię 😉

Dajcie znać, czy lubicie takie domowe słodkości i podzielcie przepisami na swoje ulubione! No i koniecznie napiszcie, czy lubicie awokado i z czym oraz jak najchętniej je zjadacie! Dobrych pomysłów nigdy dość.

Zachęcam też do podzielenia się tym przepisem na Facebooku, Twitterze, Google+ i gdzie tam jeszcze chcecie. Przyciski do udostępnienia znajdziecie pod wpisem.

Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawicie komentarz (na blogu albo na Facebook’u) i skorzystacie z mojego przepisu.

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

19 thoughts on “Czekoladowy krem z awokado. Prawie, jak Nutella!”

      1. Dzisiaj wykonane dla dzieci w klasie. Zjedzone do samego dna, łącznie z wylizaniem blendera. Nutellę zjadły nawet niejadki i dzieci z wybiórczością pokarmową. Po prostu pyszota ?

  1. jestem pewna że smakuje genialnie b uwielbiam i awokado i banany i kakao- robiłam domową nutellę z czerwonej fasoli i też była pyszna ale konsystencję miała bardziej zbitą no i była mniej tłusta- co w przypadku nutelli wychodzi na niekorzyść bo jednak tłuszczyk z awokado to świetny nośnik smaku.
    muszę zrobić taki kremik!

  2. Robiłam podobne, z tym, że zamiast awokado były śliwki, które trzeba było lekko podgotowac. Jak śliwki są dobrze słodkie to miodu nie trzeba. A z awokado brzmi super.

  3. Krem jest rewelacyjny. Podaję go
    swojemu synkowi , który jest na diecie bezcukrowej i bezglutenowej, a Nutellelę uwielbia. Jeśli ten mały niejadek zaakceptował, to musi byc strzał w dziesiątkę 🙂 Polecam !!!

  4. Zrobiłam pyszną nutellę z syropem z agawy. Jest świetnym składnikiem domowych pralinek w gorzkiej czekoladzie. Dziękuję za przepis!!!

  5. Cześć! Krem wygląda przepięknie! Pewnie najlepiej smakuje na świeżo ^^ Ale jak długo może stać w lodówce?

  6. Ten krem jest mega. Nutella i inne smarowidła mogą się schować. Jest pyszny i zdrowy. Osobiście używam mocno dojrzałych bananów i nie używam w ogóle miodu, jest wystarczająco słodki.

  7. Niestety nie ma porównania do nutelli. Wyczuwalne awokado, ktore ma mocno trawiaste nuty i mączny, lekko balsamiczny posmak banana. Dodałam stewię ale ona ma lekko gorzkawy posmak, który zepsuł wszystko. Niestety porażka. Mój mąż wypluł do zlewu. Reszta poszła w kubeł. Szkoda bo myślałam, że czymś zastąpię Nutelle. Smak cukru jest niezastąpiony niestety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close