Omlet owsiany na słodko. Idealny na śniadanie, obiad i kolację
Jedliście kiedyś omlet owsiany? Jeśli nie, spróbujcie koniecznie! Jest bardzo pożywny, sycący, puszysty i pyszny. Idealny na śniadanie, obiad i kolację. I co najfajniejsze – za każdym razem może smakować inaczej.
Jak już wiecie, płatki owsiane zajmują w moim jadłospisie bardzo ważne miejsce. Niemal codziennie zjadam na śniadanie owsiankę z owocami lub orzechami. Ale chcąc od czasu do czasu urozmaicić sobie poranek czymś innym, smażę omlet. Oczywiście z płatkami owsianymi. Za to bez mąki i mleka.
Zjadam go z owocami, dżemem, jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym.
Ostatnio zaszalałam i na moim omlecie pojawił się twarożek, banan i domowy dżem z borówek. To była prawdziwa uczta!
Jak przygotować omlet owsiany?
Składniki:
2 jajka
1/4 szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
pół łyżeczki proszku do pieczeniu (u mnie bez fosforanów)
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane należy zalać wodą na kilka minut, żeby trochę zmiękły. W tym czasie można oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żeby było szybciej, możemy dodać szczyptę soli. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy płatki owsiane i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy ubitą pianę. Jeśli chcemy, żeby omlet był puszysty, powinniśmy jak najdelikatniej wymieszać pianę z białek z utartymi żółtkami i płatkami owsianymi. Najlepiej, jeśli użyjecie do tego drewnianej łyżki.
Omlet smażyłam na oleju kokosowym, którym delikatnie natłuściłam patelnię. Możecie użyć też masło klarowane lub inny tłuszcz, którego używacie do smażenia.
Omlet smażymy na małym ogniu (w dobie płyt indukcyjnych i elektrycznych to trochę dziwnie brzmi 🙂 ), pod pokrywką. Po kilku minutach, delikatnie przewracamy na drugą stronę.
Omlet owsiany możecie przyrządzić też w wersji wytrawnej, dodając od niego na przykład zioła prowansalskie. Ten sposób upodobał sobie mój R.
Z podanych proporcji wychodzi jeden sporych rozmiarów omlet. Idealny na śniadanie. Zwiększając ilość składników dwukrotnie, możecie przyrządzić dwa pożywne omlety na obiad.
Smacznego!
Lubicie omlety? Koniecznie dajcie znać, czy próbowaliście już omlet owsiany na słodko. A może macie inne pomysły na lekki omlet bez mąki i mleka? Podzielcie się swoimi przepisami!
A jeśli mój pomysł na omlet owsiany przypadł Wam do gustu, możecie udostępnić go znajomym. Wystarczy, że skorzystacie z przycisków poniżej 🙂 Dziękuję!
Omlet z borówkami i bananem przyrządziła ostatnio dla mnie na śniadanie Przyjaciółka, więc bardzo pozytywnie skojarzył mi się Twój tekst, wypróbuję wersję owsianą! 🙂
Koniecznie daj znać, jak smakował 🙂
Robilam kiedys placuszki z otrebow owsianych z bialkiem z jajka i bialym serem. Ale omlet owsiany to dla mnie nowosc. Rozumiem, ze warta wyprobowania 🙂
No ba! Oczywiście 🙂
Wyglada swietnie! A swoja droga to tez mam problem z tym “gotowaniem na malym/wolnym ogniu” uzywajac kuchni indukcyjnej. Hmmm…. Jak powinno to brzmiec….? Gotowac na minimalnym doplywie ciepla?
Minimalny dopływ ciepła brzmi całkiem ciekawie 🙂
Z ziołami? Wiesz co, jutro zrobię na śniadanie. Zapisuje przepis na telefonie żeby tylko nie zapomnieć.
Smacznego życzę! I daj znać, jak omlet smakował 🙂
Było bardzo ciekawe w wersji z ziołami jak do pizzy i ketchupem. Aż żałowałam, że nie narzuciłam innych dodatków i sera i dziwna pizza wypisz wymaluj. 🙂
Super, cieszę się! Mój mąż dodawał ostatnio żółty ser do masy i po usmażeniu podobno było extra 🙂
Na śniadanie na słodko, a na obiad lub kolację w wersji wytrawnej, przynajmniej ja tak lubię:)
A wersję wytrawną jak przyrządzasz?
Bez cukru waniliowego, z dodatkami “na wytrawnie”:) – zainspirowałaś mnie do stworzenia posta:) hehe.
Uwielbiam placki owsiane 🙂 Na co dzień zwykle używam innego przepisu, ale z pewnością skuszę się na Twoją wersję z ziołami 🙂
Cieszę się i czekam na info, jak smakował 🙂
Muszę spróbować takiego omleta koniecznie.
Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Omlety należa do grona moich ulubionych dań, w wersji owsianej dość często je robię:)
A w której wersji bardziej lubisz? Na słodko, czy wytrawnie?
Owsiane to na słodko zdecydowanie 🙂
Omlety zawsze są pyszne. Szkoda, że zazwyczaj o nich zapominam i robię sporadycznie. 🙂
No to trzeba nad tym popracować 🙂
Wygląda przepysznie! Ja też robię omlety na słodko, ale dodaję też mąkę i wtedy są takie wyższe i pulchniejsze 😉
Twój wygląda pysznie!
Ściskam mocno,
Panna Joanna
Uwielbiam wszelakie placi i omlety. Z podobnych składników robię właśnie malutkie placuszki i podaję z twarogiem i owocami. Pycha!
Dzień dobry 🙂
jestem zachwycona tym przepisem, smakuje pysznie, bardzo szybko się robi 😉
Dzięuję za dawkę inspiracji! 🙂 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis na ten omlet i jego smak przypadł Ci do gustu 🙂