Naturalne DIY: czekoladowa maseczka antyoksydacyjna
Naturalne DIY to nowy cykl na blogu, w ramach którego będę podrzucać Wam pomysły na proste kosmetyki pielęgnacyjne, które możemy zrobić z łatwo dostępnych produktów spożywczych i półproduktów kosmetycznych. Na dobry początek czekoladowa maseczka antyoksydacyjna, w której smaku, zapachu i przede wszystkim działaniu można się zakochać!
Czekoladowa maseczka antyoksydacyjna, której głównym składnikiem jest kakao, ma działanie oczyszczające, odżywcze, nawilżające i regenerujące. Zmiękcza i tonizuje skórę, pomaga wyrównać koloryt (ale nie barwi skóry!), a dzięki przeciwutleniaczom, które znajdują się ziarnach kakaowca, zwalcza wolne rodniki. Pomaga więc zachować skórze młody i zdrowy wygląd, regeneruje skórę podrażnioną. Ma też działanie kojące i łagodzące.
Najczęściej sięgam po nią wtedy, gdy czuję, że moja skóra jest odwodniona, brakuje jej blasku, nawilżenia i świeżości.
Wszystkie składniki maseczki są produktami spożywczymi, które na pewno macie w kuchennych szafkach i lodówce. Maseczka konsystencją i smakiem przypomina gęsty pudding (albo czekoladową owsiankę!) i jest przepyszna! Serio, spróbujcie jak smakuje! Ale zróbcie to dopiero po nałożeniu maseczki na skórę, żeby cokolwiek zostało 🙂
Jej kolejną zaletą jest to, że idealnie trzyma się na skórze, nie spływa i bardzo dobrze się nakłada na twarz. A do tego bosko pachnie, relaksuje i odpręża!
Czekoladowa maseczka antyoksydacyjna
Do jej przygotowania potrzebujemy:
♥ 2 łyżki kakao
♥ 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
♥ 3 łyżki jogurtu naturalnego
♥ 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki maseczki wystarczy wymieszać w miseczce. Jeśli jej konsystencja będzie bardzo gęsta wystarczy dodać trochę więcej jogurtu, albo dolać odrobinę mleka.
Przed nałożeniem maseczki na skórę zostawiam ją na 30 minut w lodówce. W tym czasie płatki super miękną, a nakładanie chłodnej maseczki na skórę przyjemnie ją orzeźwia.
Maseczkę stosuję na twarz, szyję i dekolt. Zmywam po 15-20 minutach masując skórę, dzięki czemu wykonują też delikatny peeling. Pozostałą ilość (z tych proporcji wychodzi całkiem sporo maseczki) przechowuję w lodówce, ale wcześniej dodaję kilka kropelek soku z cytryny. Zużywam w ciągu tygodnia.
Działanie poszczególnych składników maseczki
Czekoladowa maseczka antyoksydacyjna dobrze sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, odwodnionej, wymagającej regeneracji, odżywienia i nawilżenia. Jej poszczególne składniki połączone w jedno to prawdziwa rozkosz dla skóry!
♥ kakao – neutralizuje działanie wolnych rodników, tonizuje i regeneruje skórę, ma też właściwości nawilżające, wygładzające i pomaga wyrównywać koloryt skóry.
♥ płatki owsiane – drobno zmielone płatki owsiane koją podrażnienia, łagodzą stany zapalne, wyrównują powierzchnię skóry i delikatnie zwężają pory, mają działanie oczyszczające, zmiękczają i nawilżają.
♥ jogurt naturalny – nawilża i zmiękcza suchą oraz szorstką skórę. Przynosi ukojenie podrażnionej, swędzącej i zaczerwienionej skórze twarzy.
♥ miód – miód działa przeciwzapalnie i nawilżająco. Zmiękcza i wygładza skórę, łagodzi podrażnienia, odżywia i zmniejsza opuchliznę.
Uwielbiam tę maseczkę i jestem przekonana, że Wy też ją polubicie! Zróbcie koniecznie, najlepiej jeszcze dzisiaj! I dajcie znać, jak podoba Wam się pomysł cyklu NATURALNE DIY oraz jaki przepis chcielibyście znaleźć w kolejnym wpisie.
Wpisy, które mogą Was zainteresować:
♥ Naturalna pielęgnacja. Kosmetyki z kuchennej szafki #2 ♥ Naturalna pielęgnacja. Najlepsze kosmetyki mamy w kuchni ♥ Domowe SPA. Owsiane oczyszczanie skóry
Spodobał Was się ten wpis? Podzielcie się nim ze znajomymi na Facebooku! Dziękuję 🙂
Wiesz co? Normalnie zaraz ją sobie przygotuje! <3 Ale mi narobiłaś … smaka 🙂
No koniecznie! U mnie dzisiaj cała rodzina (poza Natanem) czekoladowa 😀
Nie wpadłabym na taki pomysł 😉
Te najprostsze pomysły są właśnie najlepsze 🙂
Śniadanie i maseczka w jednym – podoba mi się 😀
Mi też! 😀
bardzo fajny blog! A maseczkę niedługo przetestuję. Pozdrawiam serdecznie!