Zupa krem z kalafiora i białych warzyw
Zupa krem z kalafiora i białych warzyw korzeniowych to jedna z najczęściej jedzonych przeze mnie zup w sezonie jesienno-zimowym. Jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencję i jest bardzo sycąca. Jedząc tę zupę zapomnicie o tym, że za oknem jest zimno, mokro i wietrznie. Poczujecie natomiast przyjemne ciepło, niezwykły aromat tymianku i wyjątkowo delikatny smak kalafiora i białych warzyw. Polecam i zachęcam do tego, abyście jak najszybciej wypróbowali ten przepis.
Zupa krem z kalafiora i białych warzyw, tak jak inne zupy o kremowej konsystencji, nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i jest daniem, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Gotuje się ją szybko i przy minimalnym nakładzie pracy, sprowadzającym się do umycia, obrania i pokrojenia warzyw. Później wszystko wrzuca do garnka, gotuje 15-20 minut, miksuje, doprawia i gotowe! Czy może być prościej? Nie! I dlatego właśnie zupy krem tak często goszczą na moim stole.
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z gęstymi, pożywnymi, warzywnymi zupami, zachęcam do wypróbowania tych przepisów:
- Zupa krem z batatów
- Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
- Pomidorowa zupa krem z ciecierzycą
- Zupa krem z dyni
- Zupa krem z pieczonych buraków
Aksamitna zupa krem z kalafiora i białych warzyw – przepis
Krem z kalafiora lubię przyrządzić w tradycyjnej wersji, na maśle i z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nabiera wtedy wyjątkowego, domowego smaku i aromatu. Przyprawiam ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz świeżym tymiankiem, który wspaniale komponuje się ze smakiem kalafiora i białych warzyw. Jako dodatek w zupie pojawią się najczęściej prażone pestki dyni lub słonecznika. Czasami jem ją także z dodatkiem ciepłej, czosnkowej bagietki lub grzanek.
Składniki na 4 miski zupy krem z kalafiora i białych warzyw:
średniej wielkości kalafior
5-6 ziemniaków
1 korzeń pietruszki
pół średniej wielkości selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 szklanki bulionu
2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej można pominąć)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
świeży tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę i selera obieram i kroję, kalafiora myję i dzielę na różyczki. Cebulę podsmażam na maśle w dużym garnku, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek. Podsmażam 2-3 minuty mieszając, dodaję pozostałe warzywa i zalewam taką ilością bulionu, aby wszystkie warzywa znalazły się pod wodą. Gotuję do miękkości warzyw, zdejmuję z kuchenki i miksuję. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dodaję więcej bulionu. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję śmietanę i świeży tymianek. Przed jedzeniem posypuję zupę podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Mam nadzieję, że polubicie zupę krem z kalafiora i białych warzyw równie mocno, jak ja. Przypominam, że jedzenie ciepłych, pożywnych zup to jedna z najważniejszych rzeczy, którą możemy zrobić dla naszego zdrowia jesienią i zimą. Dlatego zachęcam, abyście jak najczęściej je gotowali i jedli.
Witam serdecznie,gratuluje ze po raz trzeci zostaniesz MAMA
świetny przepis 🙂