Przepis na zupę krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw korzeniowych to jedna z najczęściej jedzonych przeze mnie zup w sezonie jesienno-zimowym. Jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencję i jest bardzo sycąca. Jedząc tę zupę zapomnicie o tym, że za oknem jest zimno, mokro i wietrznie. Poczujecie natomiast przyjemne ciepło, niezwykły aromat tymianku i wyjątkowo delikatny smak kalafiora i białych warzyw. Polecam i zachęcam do tego, abyście jak najszybciej wypróbowali ten przepis.

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw, tak jak inne zupy o kremowej konsystencji, nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i jest daniem, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Gotuje się ją szybko i przy minimalnym nakładzie pracy, sprowadzającym się do umycia, obrania i pokrojenia warzyw. Później wszystko wrzuca do garnka, gotuje 15-20 minut, miksuje, doprawia i gotowe! Czy może być prościej? Nie! I dlatego właśnie zupy krem tak często goszczą na moim stole.

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z gęstymi, pożywnymi, warzywnymi zupami, zachęcam do wypróbowania tych przepisów:

Aksamitna zupa krem z kalafiora i białych warzyw – przepis

Krem z kalafiora lubię przyrządzić w tradycyjnej wersji, na maśle i z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nabiera wtedy wyjątkowego, domowego smaku i aromatu. Przyprawiam ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz świeżym tymiankiem, który wspaniale komponuje się ze smakiem kalafiora i białych warzyw. Jako dodatek w zupie pojawią się najczęściej prażone pestki dyni lub słonecznika. Czasami jem ją także z dodatkiem ciepłej, czosnkowej bagietki lub grzanek.

Przepis na krem z kalafiora

Składniki na 4 miski zupy krem z kalafiora i białych warzyw:

 

średniej wielkości kalafior

5-6 ziemniaków

1 korzeń pietruszki

pół średniej wielkości selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

3-4 szklanki bulionu

2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem)

2-3 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej można pominąć)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

świeży tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę i selera obieram i kroję, kalafiora myję i dzielę na różyczki. Cebulę podsmażam na maśle w dużym garnku, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek. Podsmażam 2-3 minuty mieszając, dodaję pozostałe warzywa i zalewam taką ilością bulionu, aby wszystkie warzywa znalazły się pod wodą. Gotuję do miękkości warzyw, zdejmuję z kuchenki i miksuję. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dodaję więcej bulionu. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję śmietanę i świeży tymianek. Przed jedzeniem posypuję zupę podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Mam nadzieję, że polubicie zupę krem z kalafiora i białych warzyw równie mocno, jak ja. Przypominam, że jedzenie ciepłych, pożywnych zup to jedna z najważniejszych rzeczy, którą możemy zrobić dla naszego zdrowia jesienią i zimą. Dlatego zachęcam, abyście jak najczęściej je gotowali i jedli.

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

2 thoughts on “Zupa krem z kalafiora i białych warzyw”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close