Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, bardzo pożywną i szybką w przygotowaniu zupę krem z brokułów i zielonego groszku. Jest to jedno z najbardziej lubianych przez moją rodzinę dań obiadowych. Zupa jest smaczna, zdrowa i tania. A to, co niezbędne do jej przygotowania mamy zazwyczaj w domu.
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku gości u mnie zawsze wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie. Jej przygotowanie zajmuje mi niecałe 10 minut, a doliczając czas gotowania, śmiało mogę powiedzieć, ze jest to obiad gotowy w 30 minut. Zaletą tej zupy – poza tym, że jest przepyszna, zdrowa i sycąca, jest też to, że wszystkie składniki, których potrzebujemy do jej przyrządzenia są łatwo dostępne i tanie. A ja takie szybkie, zdrowe i tanie gotowanie bardzo lubię.
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zupę gotuję zawsze na oko. Czasami wychodzi mniej gęsta, innym razem ma taką konsystencję, że można postawić w niej łyżkę 🙂 Z podanej w przepisie poniżej ilości składników powinna wyjść Wam dość gęsta zupa o bardzo kremowej konystencji dla 3-4 osób.
Składniki:
♥ 10 małych ziemniaków (jeśli są duże wystarczą 3-4)
♥ pół paczki mrożonych brokułów albo świeży brokuł o wadze ok. 250 g (jeśli jest większy wystarczy połowa)
♥ szklanka mrożonego groszku
♥ średniej wielkości cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ bulion w kostce (najlepszy będzie bez dodatku glutaminianu sodu)
♥ ok. litra gorącej wody
♥ sól i pieprz do smaku
♥ 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
♥ ewentualnie pestki słonecznika i bagietka z masełkiem czosnkowym jako dodatek do zupy
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Brokuła myję i dzielę na różyczki. Obrane ze skórki cebulę i czosnek kroję w dość grubą kostkę. Do garnka wlewam olej, podgrzewam, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam, aż zmiękną, dodaję pokrojone ziemniaki, mieszam i wlewam gorącą wodę. Wrzucam kostkę bulionową. Zostawiam do zagotowania. Po 10 minutach dodaję brokuły i zamrożony groszek. Gotuję, aż warzywa będą miękkie. Zdejmuję z kuchenki, miksuję blenderem, doprawiam solą i pieprzem. Podaję lekko przestudzony z uprażonymi na patelni pestkami słonecznika lub ciepłą bagietką z masłem czosnkowym.
Zachęcam Was do spróbowania tej zupy oraz podzielenia się Waszymi ulubionymi przepisami na zupy kremy. Może macie sprawdzone przepisy na zupę krem z buraczków, dyni, albo pomidorów z mlekiem kokosowym?
Zainspirowałaś mnie! Mam w domu groszek i właśnie wczoraj zastanawiałam się co tu z nim zrobić 🙂 Pomysłu brak, a tu proszę, dzisiaj przychodzisz z pomocą 🙂
Super! To gotuj zupkę i koniecznie daj znać, jak smakowała 🙂
Zrobiłam, ale niestety bez brokuła 🙁 Mąż kręcił nosem… Musiałam postawić na ziemniaki, por i groszek 🙂
Ciekawy przepis, muszę w końcu zrobić taką zupę krem 😉
Polecam!
Podobna do mojej ulubionej hiszpańskiej z zielonego groszku. Równie prosta, szybka i smaczna.
Podziel się przepisem, plis!
Jasne. Zrobię wpis z innymi 🙂