Świąteczny sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym
Lekki, puszysty i kremowy sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym to moja słodka propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Sernik bez cukru? To możliwe? Oczywiście! Tak samo, jak możliwe jest upieczenie dobrego, kremowego i wilgotnego sernika bez dodatku masła lub innego tłuszczu. Wystarczy, że pokombinujemy trochę z tradycyjnymi przepisami, biały cukier zastąpimy zdrowszym zamiennikiem, a sernik upieczemy w odpowiedniej temperaturze. Efekt tych kilku prostych zmian może być naprawdę zaskakujący i mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis na świąteczny sernik bez cukru Was do tego przekona.
Świąteczny sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym – przepis
Spód – składniki:
170 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
3-4 łyżki masła orzechowego bez dodatku oleju palmowego
3 łyżki syropu z agawy
Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania miękkiej kruszonki. Jeśli składniki się nie lepią, dodajemy więcej masła orzechowego lub syropu. Gotowe ciasto przekładamy na dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią i zapiekamy ok. 10-15 minut w 170 st.C.
TIP: w wersji ekspresowej można użyć zmielone ciasteczka digestive lub herbatniki wymieszane z roztopionym masłem lub olejem kokosowym. Sernik można upiec też na herbatnikach lub ulubionym kruchym cieście.
Masa serowa – składniki:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
1 szklanka ksylitolu lub erytrolu
6 jajek
ekstrakt waniliowy lub wanilia w proszku
1,5 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym
Do sera dodajemy 2 całe jajka i 4 żółtka (białka zostawiamy, będą potrzebne na koniec), ksylitol, budyń i ok. 1/2 łyżeczki wanilii. Ucieramy mikserem, dodajemy mascarpone, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Gotową masę wylewamy na zapieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy (najlepiej przez szybę, bez otwierania piekarnika), czy masa jest upieczona. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10-15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim sernik przez kolejną godzinę, a jeśli mamy taką możliwość, nawet przez kilka godzin. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Solony karmel daktylowy – składniki
2 duże garście suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy je z wody, wodę zostawiamy, będzie potrzeba. Daktyle miksujemy w blenderze z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wody, w których się moczyły. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej wody. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego z puszki. Pod koniec dodajemy sól (o ile masło orzechowe nie było solone) i wykładamy karmel na sernik.
TIP: solony karmel daktylowy możecie zastąpić tradycyjnym karmelem na bazie masła i cukru. Sernik będzie też super smakował z polewą czekoladową i malinami. Możecie polać go też sosem z malin lub lukrem. Wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych i tego, jak bardzo zależy Wam na uniknięciu dużej ilości cukru 🙂
Gotowy sernik można posypać orzechami, płatkami migdałowymi, wiórkami czekoladowymi lub obłożyć czekoladowymi gwiazdkami.
Mam nadzieję, że mój przepis na sernik bez cukru przypadnie Wam do gustu i umili tegoroczne święta. A jeśli szukacie pomysłów na inne świąteczne wypieki, koniecznie sprawdźcie przepis na mój pyszny piernik pełnoziarnisty i ciasteczka imbirowe.
P.S. Jeśli zdecydujecie się posłodzić sernik białym cukrem, dodajcie 1/2 szklanki. Zdecydowanie wystarczy 🙂
Solony karmel daktylowy znam z jagielnika i jestem fanką! 🙂 Z sernikiem jeszcze nie próbowałam, ale brzmi przepysznie! 🙂
Mam nadzieję, że się skusisz i spróbujesz 🙂
Czy zamiast budyniu w proszku można posłużyć się mąką? Jaka ilość i jaka mąka?