Sernik bez cukru - przepis

Świąteczny sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym

Lekki, puszysty i kremowy sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym to moja słodka propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Sernik bez cukru? To możliwe? Oczywiście! Tak samo, jak możliwe jest upieczenie dobrego, kremowego i wilgotnego sernika bez dodatku masła lub innego tłuszczu. Wystarczy, że pokombinujemy trochę z tradycyjnymi przepisami, biały cukier zastąpimy zdrowszym zamiennikiem, a sernik upieczemy w odpowiedniej temperaturze. Efekt tych kilku prostych zmian może być naprawdę zaskakujący i mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis na świąteczny sernik bez cukru Was do tego przekona.

Świąteczny sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym – przepis

Sernik bez cukru przepis

Spód – składniki:

170 g zmielonych na mąkę płatków owsianych

50 g płatków migdałowych

3-4 łyżki masła orzechowego bez dodatku oleju palmowego

3 łyżki syropu z agawy

Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania miękkiej kruszonki. Jeśli składniki się nie lepią, dodajemy więcej masła orzechowego lub syropu. Gotowe ciasto przekładamy na dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią i zapiekamy ok. 10-15 minut w 170 st.C.

TIP: w wersji ekspresowej można użyć zmielone ciasteczka digestive lub herbatniki wymieszane z roztopionym masłem lub olejem kokosowym. Sernik można upiec też na herbatnikach lub ulubionym kruchym cieście.

Masa serowa – składniki:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

250 g serka mascarpone

1 szklanka ksylitolu lub erytrolu

6 jajek

ekstrakt waniliowy lub wanilia w proszku

1,5 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym

Do sera dodajemy 2 całe jajka i 4 żółtka (białka zostawiamy, będą potrzebne na koniec), ksylitol, budyń i ok. 1/2 łyżeczki wanilii. Ucieramy mikserem, dodajemy mascarpone, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Gotową masę wylewamy na zapieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy (najlepiej przez szybę, bez otwierania piekarnika), czy masa jest upieczona. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10-15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim sernik przez kolejną godzinę, a jeśli mamy taką możliwość, nawet przez kilka godzin. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Solony karmel daktylowy – składniki

2 duże garście suszonych daktyli

2 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy je z wody, wodę zostawiamy, będzie potrzeba. Daktyle miksujemy w blenderze z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wody, w których się moczyły. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej wody. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego z puszki. Pod koniec dodajemy sól (o ile masło orzechowe nie było solone) i wykładamy karmel na sernik.

TIP: solony karmel daktylowy możecie zastąpić tradycyjnym karmelem na bazie masła i cukru. Sernik będzie też super smakował z polewą czekoladową i malinami. Możecie polać go też sosem z malin lub lukrem. Wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych i tego, jak bardzo zależy Wam na uniknięciu dużej ilości cukru 🙂

Gotowy sernik można posypać orzechami, płatkami migdałowymi, wiórkami czekoladowymi lub obłożyć czekoladowymi gwiazdkami.

Sernik bez cukru przepis

Mam nadzieję, że mój przepis na sernik bez cukru przypadnie Wam do gustu i umili tegoroczne święta. A jeśli szukacie pomysłów na inne świąteczne wypieki, koniecznie sprawdźcie przepis na mój pyszny piernik pełnoziarnisty i ciasteczka imbirowe

P.S. Jeśli zdecydujecie się posłodzić sernik białym cukrem, dodajcie 1/2 szklanki. Zdecydowanie wystarczy 🙂

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

3 thoughts on “Świąteczny sernik bez cukru z solonym karmelem daktylowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close