Rozgrzewające, bezglutenowe i bardzo świąteczne ciasteczka imbirowe, którymi wszystkich zaskoczysz
Jakie powinny być idealne, świąteczne ciasteczka? Kruche, dobrze wypieczone, aromatyczne. Pachnące pomarańczą, wanilią i cynamonem. Maślane. I oczywiście pięknie udekorowane. A gdyby tak zrobić świąteczne ciasteczka imbirowe? Zapewniam Was, że efekt będzie zaskakujący!
Jeśli szukacie już przepisów na świąteczne wypieki, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Zaskoczycie nimi bliskich, a i sami nie będziecie mogli powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejne ciastko.
Pikantne, aromatyczne, idealnie kruche. Dzięki imbirowi pikantne i niebanalne. Rozgrzewające. Doskonałe do ciepłej herbaty, gdy za oknem szaleje zimowa zawierucha, wieje zimny wiatr albo pada deszcz.
Ciasteczka imbirowe robi się bardzo szybko i łatwo. Ciasto zagniata się z mąki bezglutenowej, ale dobrze dobrane proporcje pozostałych składników sprawiają, że nie jest kruche i dobrze się klei. Jeśli jednak będziecie mieli problem z lepkością ciasta – dodajcie do niego trochę więcej wody lub masła. Wałkowanie może wymagać odrobiny cierpliwości, dlatego zachęcam zaparzyć najpierw dobrą herbatę, włączyć nastrojową muzykę i wykrawając kolejne ciasteczka poczuć atmosferę zbliżających się świąt. Ciasteczka możecie udekorować lukrem albo jeszcze przed upieczeniem stawiać na nich stemple. Wszystko w Waszych rękach.
Świąteczne ciasteczka imbirowe
Składniki na ok. 70 małych ciasteczek
♥ 1 szklanka mąki ryżowej
♥ 1 szklanka mąki gryczanej
♥ 120 g schłodzonego masła
♥ 1 jajko
♥ 3 łyżki wody
♥ 2-3 łyżki naturalnego miodu
♥ szczypta soli
♥ 1-2 łyżki mielonego imbiru
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ pół łyżeczki kardamonu
Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut. Jeśli czujecie, że ciasto jest zwarte i mało klejące, możecie zrezygnować z chłodzenia i od razu zabrać się za wykrajanie ciasteczek. Ciasto wałkujemy na obsypanym mąką blacie, wykrajamy odpowiednie kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej robić ciasteczka dość grube (5 mm), żeby bez problemu przełożyć je na blachę. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
* Ciasteczka imbirowe długo zachowują świeżość, śmiało możecie zrobić je na kilka dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* Jeśli obawiacie się, że ze względu na dużą ilość imbiru będą za ostre – dodajcie go mniej.
Mam nadzieję, że świąteczne ciasteczka imbirowe z tego przepisu przypadną Wam do gustu i będziecie się nimi zajadać w gronie bliskich Wam osób. Polecam też podarować je w formie świątecznych upominków – pięknie zapakowane będą bardzo wyjątkowym prezentem.
Przepis na te ciasteczka znalazłam na Instagramie, u Beaty, której profil jest pełen zachwycających dań i deserów bez dodatku cukru i glutenu. Jeśli jeszcze jej nie znacie, polecam to nadrobić!
A teraz czekam na Wasze propozycje przepisów na świąteczne ciasteczka – jestem pewna, że macie swoje ulubione! Bo pieczecie ciasteczka, prawda? Zachęcam też do udostępnienia tego wpisu na Facebooku – to dla mnie bardzo ważne i za każde udostępnienie szczerze Wam dziękuję ♥
Muszę wypróbować ten przepis na święta. Takich jeszcze nie jadłam. 🙂
Zrobię próbę przed świętami. Trzeba przetestować. 🙂
Czym zastąpić mąkę ryżową i gryczaną? Czy mogę zamiast nich dać mąkę pszenną?
test
Ale one muszą być dobre… i słodzone tylko miodem, jak dla mnie super ?
Zapowiada się pysznie, a co ważniejsze: zdrowo!!! 🙂
Super, dzięki za przepis!