Rozgrzewające, bezglutenowe i bardzo świąteczne ciasteczka imbirowe, którymi wszystkich zaskoczysz

Jakie powinny być idealne, świąteczne ciasteczka? Kruche, dobrze wypieczone, aromatyczne. Pachnące pomarańczą, wanilią i cynamonem. Maślane. I oczywiście pięknie udekorowane. A gdyby tak zrobić świąteczne ciasteczka imbirowe? Zapewniam Was, że efekt będzie zaskakujący!

Jeśli szukacie już przepisów na świąteczne wypieki, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Zaskoczycie nimi bliskich, a i sami nie będziecie mogli powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejne ciastko.

Pikantne, aromatyczne, idealnie kruche. Dzięki imbirowi pikantne i niebanalne. Rozgrzewające. Doskonałe do ciepłej herbaty, gdy za oknem szaleje zimowa zawierucha, wieje zimny wiatr albo pada deszcz.

Ciasteczka imbirowe robi się bardzo szybko i łatwo. Ciasto zagniata się z mąki bezglutenowej, ale dobrze dobrane proporcje pozostałych składników sprawiają, że nie jest kruche i dobrze się klei. Jeśli jednak będziecie mieli problem z lepkością ciasta – dodajcie do niego trochę więcej wody lub masła. Wałkowanie może wymagać odrobiny cierpliwości, dlatego zachęcam zaparzyć najpierw dobrą herbatę, włączyć nastrojową muzykę i wykrawając kolejne ciasteczka poczuć atmosferę zbliżających się świąt. Ciasteczka możecie udekorować lukrem albo jeszcze przed upieczeniem stawiać na nich stemple. Wszystko w Waszych rękach.

Świąteczne ciasteczka imbirowe

Składniki na ok. 70 małych ciasteczek

♥ 1 szklanka mąki ryżowej

♥ 1 szklanka mąki gryczanej

♥ 120 g schłodzonego masła

♥ 1 jajko

♥ 3 łyżki wody

♥ 2-3 łyżki naturalnego miodu

♥ szczypta soli

♥ 1-2 łyżki mielonego imbiru

♥ 1 łyżeczka cynamonu

♥ pół łyżeczki kardamonu

Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut. Jeśli czujecie, że ciasto jest zwarte i mało klejące, możecie zrezygnować z chłodzenia i od razu zabrać się za wykrajanie ciasteczek. Ciasto wałkujemy na obsypanym mąką blacie, wykrajamy odpowiednie kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej robić ciasteczka dość grube (5 mm), żeby bez problemu przełożyć je na blachę. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

* Ciasteczka imbirowe długo zachowują świeżość, śmiało możecie zrobić je na kilka dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

* Jeśli obawiacie się, że ze względu na dużą ilość imbiru będą za ostre – dodajcie go mniej.

Mam nadzieję, że świąteczne ciasteczka imbirowe z tego przepisu przypadną Wam do gustu i będziecie się nimi zajadać w gronie bliskich Wam osób. Polecam też podarować je w formie świątecznych upominków – pięknie zapakowane będą bardzo wyjątkowym prezentem.

Przepis na te ciasteczka znalazłam na Instagramie, u Beaty, której profil jest pełen zachwycających dań i deserów bez dodatku cukru i glutenu. Jeśli jeszcze jej nie znacie, polecam to nadrobić!

A teraz czekam na Wasze propozycje przepisów na świąteczne ciasteczka – jestem pewna, że macie swoje ulubione! Bo pieczecie ciasteczka, prawda? Zachęcam też do udostępnienia tego wpisu na Facebooku – to dla mnie bardzo ważne i za każde udostępnienie szczerze Wam dziękuję

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

8 thoughts on “Rozgrzewające, bezglutenowe i bardzo świąteczne ciasteczka imbirowe, którymi wszystkich zaskoczysz”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close