Pralinki orzechowe, czyli świąteczne kulki mocy
Świąteczne kulki mocy, czekały na swoją premierę na blogu dość długo i postanowiłam, że podzielę się tym przepisem dosłownie na chwilę przed świętami. Dlaczego tak późno? Bo to idealny przepis dla tych, którzy wszystko organizują na ostatnią chwilę i szukają pomysłów na słodkie, zdrowe i szybkie w przygotowaniu słodkości. Ale nie tylko! Bo być może właśnie komuś z Was ten przepis podsunie pomysł na świąteczny prezent, z którego kupnem niestety się trochę zagapiliście albo rozwiąże dylemat, co zrobić na święta.
No dobra, to jak Wasze przygotowania do świąt? Pierniczki polukrowane, drzewka przystrojone, mieszkania wysprzątane? U mnie tak pół na pół, bo choinkę będziemy dopiero ubierać, a pierników zostało tak mało, że do dekorowania trzeba chyba dopiec kolejną partię. Nie zaplanowałam też jeszcze do końca świątecznego menu i do końca nie wiem, czy upiekę sernik i piernik, czy może piernik i makowiec? A może jednak makowiec i sernik? Za to świąteczne kulki mocy, na które przepis znajdziecie w dzisiejszym wpisie są pewniakiem i zrobię je na 100%. A oprócz nich będę jeść też mandarynki, których dzisiaj kupiłam 5 kg 😉
Domowe słodycze to idealny pomysł na prezent
Wiecie, że kulki mocy i inne domowe słodycze są świetnym pomysłem na prezent? Wystarczy zapakować kilka pralinek lub kuleczek do torebki lub włożyć do szklanego słoika, przewiązać wstążeczką, dołożyć gałązkę świerku i napisać kilka ciepłych słów od serca – radość obdarowanych gwarantowana! Zwłaszcza, jeśli podarowane w prezencie świąteczne kulki mocy będą tak pyszne, jak te, które zrobicie korzystając z tego przepisu. Albo wybierzcie inne, na przykład kulki daktylowe (klik!), albo bardziej oryginalne i zagadkowe bajaderki z ciecierzycy (klik!). Każdy z tych przepisów będzie pewniakiem, jeśli więc nie macie jeszcze prezentów, marsz do kuchni! Wystarczy 15 minut i prezent będzie gotowy.
Pralinki orzechowe, czyli świąteczne kulki mocy
Przepis na te pralinki, jak na wszystkie kulki mocy, jest bardzo prosty. Robi się je dosłownie w kilka minut i tyle mniej więcej czasu trzeba, żeby zniknęły z talerza.
W smaku są dość mocno orzechowe, wyraźnie czuć też kakao, z którego dodatku możecie zrezygnować w przypadku alergii.
W związku z tym, że masa wychodzi dość zbita i mało klejąca, kulki warto najpierw formować ugniatając je w ręku i dopiero później na desce nadawać im właściwy kształt. Do obtoczenia możecie użyć kakao, chociaż mam wrażenie, że pralinki najlepiej wyglądają w takiej surowej wersji, co zresztą widać na zdjęciach. Dobrym pomysłem jest też oblanie kulek czekoladą.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 15 dość dużych kulek.
Przepis na świąteczne kulki mocy
♥ szklanka dowolnych orzechów (mogą być ziemne, mogą być migdały, może być miks kilku rodzajów)
♥ pół szklanki daktyli
♥ 3 duże łyżki masła orzechowego
♥ 2 łyżki miodu, syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
♥ 1 łyżka ciemnego kakao
♥ 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
Przygotowanie kulek zaczynam od zalania daktyli gorącą wodą (świeżysz nie trzeba namaczać) i zmielenia orzechów. Robię to w rozdrabniaczu do momentu, aż orzechy będą drobno zmielone, ale nie będą jeszcze przypominać pyłu. Z naczynia ze zmielonymi orzechami odsypuję połowę porcji, a do tej, która została w rozdrabniaczu dodaję odsączone daktyle. Miksuję dosłownie chwilę, do momentu, aż daktyle i orzechy połączą się ze sobą.
Masę przekładam do miski, dodaję do niej pozostałe orzechy, masło orzechowe, płatki owsiane, miód i kakao. Ręką zagniatam masę, w której wyraźnie daje się wyczuć zmielone orzechy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję trochę wody.
Z przygotowanej masy formuję kulki i jeśli zdążę przed moimi pożeraczami kulek mocy, wstawiam je do lodówki. Schłodzone są jeszcze lepsze.
To kto z Was zaskoczy w tym roku bliskich i postawi na stole świąteczne kulki mocy? A może podarujecie je komuś w świątecznym prezencie?
Jak świąteczne, to myślałam, że będą z przyprawą piernikową! Swoją drogą trzeba takich spróbować 🙂
Ja będę dziś robić podobne do ZdrowoManii, tzn. też na bazie orzechów i daktyli, ale na razie się nie chwalę, bo będę je eksperymentalnie doprawiać czymś nietypowym i nie chcę zapeszyć 😀
Próbowałam z przyprawą piernikową, ale mi nie smakowały ☺️ Są mocno orzechowe i z dodatkiem kakao dość wyraźne w smaku, więc przyprawy korzenne trochę mi się z nimi kłóciły. Czekam do 18, jestem ciekawa, co wymyśliłaś ?
Ja odłożę sobie kawałek masy z moich i spróbuję z przyprawą :). Dzisiaj będzie odcinek z przekąskami słonymi, słodkie będą za tydzień 🙂
Kusisz, zwłaszcza że moje plany na wypieki świąteczne trochę się popsuły. Jeżeli nie zrobię na święta, na pewno po nich zabieram się za kulki z Twojego przepisu. 🙂
Będę robić jutro i wyladuja pod choinką w prezencie ?
Mmmm… już sobie wydrukowałam ten przepis. Podejrzewam, że zrobię po świętach. Dzięki za inspirację! 🙂
Oj nir mam masła orzechowego :-(. Zrobilabym te kulki nawet zaraz, tak wspaniale wyglądają. Y
Osiągaj szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek.
Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja!
Wejdź teraz na http://www.igortreneronline.pl i wygraj 10 tys. złotych!