Najlepszy pudding chia z musem mango
Pudding chia z musem mango to najlepszy pudding chia jaki udało mi się zrobić do tej pory! Wszystko jest w nim idealne, a połączenie smaków mleka kokosowego z musem mango to jakiś obłęd!
Przepis na pudding chia gościł na blogu całkiem niedawno, ale ten z musem mango jest tak pyszny, że musiałam o nim napisać. Dlatego sam przepis nie będzie różnił się od tego, który już znacie. Jednak robiąc go z tym musem, odkryjecie zupełnie inne oblicze tego deseru.
Pudding chia z musem mango – jest słodko, jest egzotycznie, jest pysznie!
Najlepszy pudding chia z musem mango
Składniki:
♥ 400 ml mleka kokosowego z puszki
♥ 100-200 ml gęstego jogurtu naturalnego
♥ 8-10 łyżek nasion chia (im więcej, tym gęstszy pudding)
♥ 3 łyżki syropu z agawy albo 2 łyżki syropu klonowego, może być też ksylitol
♥ dojrzałe mango
Mleko kokosowe i jogurt wlewam do miski i mieszam. Jeśli mam bardzo gęste mleko dodaję więcej jogurtu, a zdarza się, że dolewam też trochę zwykłego mleka. Następnie wsypuję nasiona chia i syrop z agawy (ilość dodatku słodzącego dopasujcie do swoich preferencji, pamiętajcie jednak, że mus mango będzie słodki). Mieszam przez kilka minut, sprawdzam słodkość. Na tym etapie, jeśli uznaję, że masa jest bardzo słodka, albo zbyt kokosowa, dodaję jeszcze trochę jogurtu. Odstawiam masę na 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze raz mieszam (nasiona chia lubią opadać na dno) i przelewam do szklanych pucharków. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem puddingu przygotowuję mus mango.
Obieram mango ze skórki, kroję w kostkę, przekładam do miski. Blenderem miksuję na gładką masę. Powstały gęsty mus przekładam na wierzch puddingu.
Gotowe. Już można się zajadać.
Pamiętajcie, że pudding chia to nie tylko pyszny deser! Równie dobrze możecie zjeść go na śniadanie, bo jest on bardzo sycący, a dzięki nasionom chia, również pożywny.
Zróbcie koniecznie, bo to najlepszy pudding chia na świecie!
Smakowało? Dajcie mi o tym znać, a przy okazji podeślijcie też przepis znajomym 🙂
Puddingu chia z jogurtem jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł! Kocham też mango, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu jako pomysł na dobre śniadanie w ciągu tygodnia. Pozdrawiam!
Jogurt zmienia trochę smak puddingu, nie jest już taki kokosowy, no i robi się bardziej kremowy 🙂
Lubię chia, ale one nie lubią mnie. Zawsze coś sknocę z ilością płynu albo nasionek i pudding zwykle jest koktajlem. Dlatego zwykle jem je właśnie w postaci koktajlu, żeby się nie stresować. Chociaż to wygląda tak kusząco, że chyba spróbuję 🙂
Dużo chia to podstawa! Spróbuj z podanych przeze mnie proporcji – to musi się udać!
a jak się ma do tego przepisu zalecane dzienne spożycie chia 15 g?
To nie jest przepis na jedną porcję, poza tym nigdy nie zauważyłam objawów przedawkowania chia ?
Pysznie i zdrowo 😉
Właśnie tak!
Zaczął mi wychodzić ten pudding, ale robię go na zwykłym mleku. Kokosowe z puszki było dla mnie trochę za tłuste. Na wierzch kładę brzoskwinie z puszki i to połączenie jest dla mnie najlepsze 🙂
Na zwykłym mleku? Ale to chyba podgrzewasz je wcześniej razem z nasionami? Czy pęcznieją na zimno?
Nie, na zimno, tylko ze dwa razy przemieszam przed nocą, zanim zastygnie 🙂
Witam, nie jem nabiału, czym mogę zstąpić jogurt grecki? czy po prostu dodać więcej mleka kokosowego?
Oczywiście! Jogurt nie jest potrzebny i dodaję go tylko dla smaku. Bez jego dodatku pudding też jest pyszny 🙂
https://uploads.disquscdn.com/images/b3e3f276b4afde1f8d19145d8b34f10cfa244656 7b5885217bb9b321f24171eb.jpg Zrobiłam wszystko wg przepisu. Jest gesty , można do góry dnem obracać, pyszny i sycący.
Przepyszny! Dzięki za ten przepis :).