Korzeń maca – właściwości, zastosowanie i przepis na pyszny koktajl bananowo-orzechowy
Znacie korzeń maca? To kolejna egzotyczna roślina zaliczana do grona superfoods zyskująca u nas coraz większą popularność. Przypisuje się jej właściwości wzmacniające i łagodzące. Korzeń maca ma też podobno działanie pobudzające, dodaje energii i poprawia witalność organizmu. Czy to wszystko to rzeczywiście prawda? Postanowiłam to sprawdzić i przetestowałam działanie macy na mężu!
O macy pierwszy raz przeczytałam na blogu Anny Lewandowskiej, kojarzyłam też, że często pojawia się ona w jej przepisach. Byłam bardzo ciekawa, jaki ma smak, jak działa i czy rzeczywiście spożywając ją codziennie przez określony czas, możemy odczuć efekty jej działania.
Jednak ostatecznie to nie ja, a mój mąż, pił macę codziennie. Ja wolałam zachować ostrożność, bo nadal karmię piersią. I gdyby maca rzeczywiście miała dawać mi jeszcze większego powera do działania, nie chciałabym widzieć, jak przy okazji wpłynie na mojego syna 🙂
Korzeń maca – wartości odżywcze
Korzeń macy jest naturalnym suplementem, bezpiecznym dla naszego organizmu. Należy do rodziny jednorocznych roślin kapustowatych uprawianych na bardzo dużych wysokościach geograficznych w rejonach płaskowyżów w Andach. Od stuleci jest rośliną docenianą przez mieszkających tam ludzi, a od pewnego czasu coraz bardziej znaną również nam.
O macy zrobiło się głośno, gdy zaczęto zaliczać ją do grona superfoods, czyli żywności, która ma wspierać nasz układ odpornościowy i wywierać korzystny wpływ na zdrowie. Doceniono ją ze względu na jej skład oraz właściwości.
Dostępny w postaci ekstraktu, proszku lub tabletek korzeń maca zawiera łatwo przyswajalne białko, dużo węglowodanów i całkiem pokaźną ilość błonnika. W liczbach wygląda to tak: prawie 70 proc. węglowodanów, 10 proc. białka i 20 proc. błonnika. Maca zawiera też niezbędne kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas palmitynowy), witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E oraz cenne minerały, takie jak: żelazo, cynk, mangan, miedź, wapń i sód.
Co ciekawe, w znajdującym się w macy białku jest aż 18 aminokwasów.
Maca ma moc!
Jak widzicie, jest to naturalny produkt, który poprzez codzienną suplementację może dostarczyć naszemu organizmowi dużą ilość niezbędnych składników odżywczych. A one z kolei dostarczają nam energię, wzmacniają organizm, ułatwiają pracę układu trawiennego i robią znacznie więcej.
Co dokładnie?
Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że korzeń maca:
♦ dodaje energii i ułatwia koncentrację -> to dlatego maca jest polecana dla osób pracujących fizycznie i umysłowo,
♦ wzmacnia organizm -> maca uodparnia na działanie stresu, poprawia nastrój, wzmacnia odporność i zwiększa wydolność organizmu (dlatego jest zalecana dla sportowców),
♦ chroni kości i stawy -> ekstrakt z korzenia macy korzystnie oddziałuje na regenerację uszkodzonej tkanki chrzęstnej oraz odbudowę wszelkich ubytków w tkance chrzęstnej. Warto ją spożywać, aby uniknąć ryzyka osteoporozy i zapalenia stawów,
♦ poprawia libido,
♦ łagodzi dolegliwości towarzyszące kobietom podczas miesiączki oraz menopauzy, pomaga też w regulowaniu cyklu,
♦ poprawia wygląd skóry (dostarcza jej cenne witaminy i neutralizuje działanie wolnych rodników) oraz włosów (wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów, może też przyspieszać ich wzrost).
Brzmi dobrze, prawda? Ale czy naprawdę działa?
Nasz sposób na macę
Przez ostatnie 3 tygodnie mój mąż każdy dzień zaczynał od spożywania macy. Na początku dodawał ją do owsianki, później rozpuszczał w wodzie. Jednak ze względu na dość specyficzny smak (którym jednym smakuje, a innym wręcz przeciwnie) picie macy było dość…trudne. Szukałam na nią sposobu, podpytywałam koleżanki i w końcu znalazłam! Ekstrakt z korzenia macy okazał się być idealnym dodatkiem do koktajlu bananowo-orzechowego.
Koktajl bananowo-orzechowy
Składniki:
♦ 2 banany
♦ 250 ml mleka zwykłego lub roślinnego (u nas kokosowe)
♦ 1 duża, kopiasta łyżka masła orzechowego
♦ 1 łyżeczka sproszkowanego ekstraktu z korzenia macy
♦ 1 łyżeczka zmielonych płatków owsianych
Wszystkie składniki miksuję, przelewam do słoika lub wysokiej szklanki. Koktajl jest dość gęsty i bardzo sycący. Idealny na śniadanie. Maca bardzo fajnie uzupełnia jego słodko-orzechowy smak.
Aha! Nie wspomniałam o dość istotnej rzeczy: zalecane dzienne spożycie macy to 3 do 5 g, czyli tak naprawdę bardzo niewiele (1 łyżeczka proszku).
Efekty spożywania macy
Oczywiście 3 tygodnie to za mało, by odkryć wszystkie właściwości macy i odczuć jej działanie, ale pierwsze efekty już się pojawiły. Mój mąż wstaje codziennie bardzo wcześnie (o 5.40) i nie są to łatwe poranki. Zauważył jednak, że od kiedy pije macę łatwiej jest mu się obudzić i zacząć normalnie funkcjonować. Ma też więcej energii, której spadek odczuwa dopiero między 10 a 11. Od kilku dni pije też o jedną kawę mniej! A to duży sukces! Zobaczymy, co będzie działo się dalej 🙂
Macę wybraliśmy z oferty sklepu Zdrowe Suplementy.pl, który jest partnerem tego wpisu. Oferowana przez markę Hanoju maca jest ekstraktem z tej rośliny i ma certyfikat rolnictwa ekologicznego. W jej składzie nie ma żadnych chemicznych barwników, cukru, glutenu oraz aromatów. Producent podkreśla również brak nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów i innych chemicznych środków ochrony roślin. Jest to więc wysokiej jakości produkt, zapewniający jego bezpieczne spożywanie.
Korzeń maca – czy warto?
Lubię takie naturalne i zdrowe suplementy, bo to dobry sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych, których czasami brakuje w naszym pożywieniu. Korzeń macy zawiera bardzo lubiany przeze mnie błonnik, który dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego, dużo łatwo przyswajalnego białka i jeszcze więcej węglowodanów. Dodaje energii, poprawia nastrój, łagodzi napięcie i stres. Zawiera też witaminy i składniki mineralne, które mają wpływ na wygląd skóry i włosów. I to wszystko przekonuje mnie do tego, że warto macę suplementować i wzbogacać nią codzienną dietę. Mój mąż jest z picia macy bardzo zadowolony. A za jakiś czas ja sama na pewno też sprawdzę jej działanie.
A czy Wy znacie macę i wzbogacacie nią swoją dietę? I jaki jest Wasz stosunek do takiej formy suplementacji składników odżywczych, minerałów i witamin?
Ciekawa propozycja koktajlu 🙂 Maca plus banany i płatki owsiane stanowią dla mnie bardzo fajne połączenie. W tym poście przypomniałaś mi o tym bardzo cennym korzeniu, który według mnie nie jest tak bardzo popularny, a szkoda, bo zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Na pewno zrobię sobie taki koktajl na śniadanie w najbliższym czasie, zamiast mojej ulubionej surówki z płatkami owsianymi. Olga, a jakiego masła orzechowego używasz do tego koktajlu? Trochę mnie to zastanawia, bo nie chciałabym używać takiego ogólnie dostępnego z olejem palmowym. Zastanawiam się, co by wyszło z połączenia oleju kokosowego ze zmielonymi orzechami np. włoskimi…. Co myślisz? Pozdrawiam – Joanna
Wydaje mi się, że jest coraz więcej maseł orzechowych, które nie zawierają oleju palmowego. Ja akurat nie mieszkam w Polsce, a w Norwegii olej palmowy jest już praktycznie nie stosowany, więc nie mam problemu z jego kupnem. Ale często robię też sama! To bardzo proste, wystarczy dobry blender, orzechy ziemne lub migdały! Tu masz przepis: https://makehappyday.pl/jak-zrobic-maslo-orzechowe-i-dlaczego-warto-je-jesc/
Pozdrawiam i życzę dobrego dnia 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Na pewno poeksperymentuję 🙂
Próbowałam już wielu superfoods, ale akurat nie macy. Pudding z chia uwielbiam, jak również smoothie z acai oraz owsiankę z owocami goji. Pora teraz na eksperymenty z maca 🙂 Dzięki za przepis! Pozdrawiam ze słonecznego Oslo.
Polecam! I proszę o trochę tego słońca do Bergen 🙂
Probowalam 2x by poprawic wyniki w sporcie. Za kazdym razem bolala mnie glowa, efekty nie byly zbyt duze. Wole herbate z cytrynca
Superfoodsów używam sporo, szczególnie do koktajli, ale macy jeszcze nie próbowałam. Zapamiętam, żeby przy następnym zamówieniu z Polski dodać do koszyka 😛
Jak smakuje maca? Mogłabyś to jakoś obrazowo opisać? 🙂 Właśnie zastanwiam się nad kupnem ale boje się, że będzie to coś równie paskudnego jak młody jęczmień:P
Jestem fanką superfoods, ale niewiele wcześniej słyszałam wiele o proszku Maca. Trochę poczytałam na blogach i namówiły mnie moje koleżanki z pracy. Pierwszy koktajl i… byłam zachwycona! Teraz zamawiam produkt ze sklepu magiczny ogrod i jestem zadowolona. Mój ulubiony koktajl to banan, mleko, maca i łyżka masła orzechowego 🙂 Czasami dodaję też kakao albo borówki jak jest sezon 🙂