Śniadaniowe placuszki z brzoskwiniami – wegańskie i bez cukru!
Placuszki z brzoskwiniami to moja propozycja na pyszne, weekendowe śniadanie na słodko. Smaży się je łatwo i szybko, bez dodatku tłuszczu. Przed podaniem polecam polać je syropem klonowym, albo delikatnie oprószyć ksylitolem zmielonym na puder.
O moim uwielbieniu dla wszelkiego rodzaju placków, placuszków i naleśników pisałam już nie raz. Gdybym tylko mogła, najchętniej każdy dzień zaczynałabym od słodkiego śniadania z plackami w roli głównej! Zdrowy rozsądek na szczęście mi na to nie pozwala i na takie placuszkowe szaleństwo pozwalam sobie głównie w weekendy 🙂
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne placuszki z brzoskwiniami. Przygotowałam je z pominięciem masła, jajek i nabiału. Nie dodałam też cukru. Nie miałam jednak pomysłu na użycie innej mąki, poza pszenną i orkiszową jasną. Wy jednak możecie pokombinować i jeśli uda Wam się zrobić te placki na bazie innej mąki, dajcie znać, jak wyszły i smakowały.
Przepis na śniadaniowe placuszki z brzoskwiniami
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mleka (napoju) migdałowego
szczypta soli
1 łyżka syropu z agawy, daktylowego lub klonowego (można pominąć, jeśli użyte mleko zawiera dodatek substancji słodzących)
2-3 brzoskwinie (można użyć też nektarynki lub śliwki)
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i budyń mieszamy w dużej misce. Dodajemy mleko migdałowe, olej i syrop z agawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste.
Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, następnie kroimy na cienkie plasterki.
Placuszki smażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu, na minimalnym ogniu. Po nałożeniu ciasta na patelnię, na każdym placku układamy po dwa plasterki brzoskwini. Czekamy, aż na cieście pojawią się bąbelki i ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Podajemy z syropem klonowym i owocami lub zjadamy jeszcze cieplutkie, bez żadnych dodatków.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 16 małych placuszków.
Lubicie placki z dodatkiem owoców? Jakie są Wasze ulubione?
Polecam też wypróbować przepisy na bananowo-owsiane placuszki bez mąki i cukru, owsiane pancakes i naleśniki z kaszy manny 🙂
Uwielbiam wszelkie słodkie placuszki i śniadania na słodko. Moje ulubione to placki z jabłkami, ale te z Twojego przepisu też chętnie wypróbuję 🙂
Ja mogłabym każdy dzień zaczynać od placków, drożdżówek, rogalików i innych takich 😀
u nas wczoraj wjechały placuszki z jabłkami ale wyszły płaskie:( nie takie puszyste jak Twoje:) Ale ja nie jestem taką placuszkomaniaczką jak Ty, u nas wszelkie placki pankejki itp są raczej od święta i nie na śniadanie a na deser:)
U mnie właśnie smażą się placki z jabłkami – taki ekspresowy obiad, bo straciłam rachubę czasu i na szybko muszę zrobić obiad 😀
Bardzo apetycznie wyglądają te placuszki, aż ślinka cieknie 🙂
Są bardzo smaczne, polecam 🙂