Śniadaniowe placuszki z brzoskwiniami – wegańskie i bez cukru!

Placuszki z brzoskwiniami to moja propozycja na pyszne, weekendowe śniadanie na słodko. Smaży się je łatwo i szybko, bez dodatku tłuszczu. Przed podaniem polecam polać je syropem klonowym, albo delikatnie oprószyć ksylitolem zmielonym na puder.

O moim uwielbieniu dla wszelkiego rodzaju placków, placuszków i naleśników pisałam już nie raz. Gdybym tylko mogła, najchętniej każdy dzień zaczynałabym od słodkiego śniadania z plackami w roli głównej! Zdrowy rozsądek na szczęście mi na to nie pozwala i na takie placuszkowe szaleństwo pozwalam sobie głównie w weekendy 🙂

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne placuszki z brzoskwiniami. Przygotowałam je z pominięciem masła, jajek i nabiału. Nie dodałam też cukru. Nie miałam jednak pomysłu na użycie innej mąki, poza pszenną i orkiszową jasną. Wy jednak możecie pokombinować i jeśli uda Wam się zrobić te placki na bazie innej mąki, dajcie znać, jak wyszły i smakowały.

Przepis na śniadaniowe placuszki z brzoskwiniami

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 

1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju rzepakowego

1,5 szklanki mleka (napoju) migdałowego

szczypta soli

1 łyżka syropu z agawy, daktylowego lub klonowego (można pominąć, jeśli użyte mleko zawiera dodatek substancji słodzących)

2-3 brzoskwinie (można użyć też nektarynki lub śliwki)

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i budyń mieszamy w dużej misce. Dodajemy mleko migdałowe, olej i syrop z agawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste. 

Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, następnie kroimy na cienkie plasterki.

Placuszki smażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu, na minimalnym ogniu. Po nałożeniu ciasta na patelnię, na każdym placku układamy po dwa plasterki brzoskwini. Czekamy, aż na cieście pojawią się bąbelki i ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Podajemy z syropem klonowym i owocami lub zjadamy jeszcze cieplutkie, bez żadnych dodatków. 

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 16 małych placuszków.

Lubicie placki z dodatkiem owoców? Jakie są Wasze ulubione?

Polecam też wypróbować przepisy na bananowo-owsiane placuszki bez mąki i cukru, owsiane pancakes i naleśniki z kaszy manny 🙂

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

6 thoughts on “Śniadaniowe placuszki z brzoskwiniami – wegańskie i bez cukru!”

  1. u nas wczoraj wjechały placuszki z jabłkami ale wyszły płaskie:( nie takie puszyste jak Twoje:) Ale ja nie jestem taką placuszkomaniaczką jak Ty, u nas wszelkie placki pankejki itp są raczej od święta i nie na śniadanie a na deser:)

    1. U mnie właśnie smażą się placki z jabłkami – taki ekspresowy obiad, bo straciłam rachubę czasu i na szybko muszę zrobić obiad 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close