Warzywne curry z mleczkiem kokosowym – pyszne, proste i bardzo sycące

Są takie dania, które mogłabym jeść niemal codziennie. Jednym z nich jest warzywne curry z mleczkiem kokosowym, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, za którym przepada tez moja rodzina. I chociaż to curry na zdjęciu wygląda jak sałatka jarzynowa, to wierzcie mi, że ma z nią niewiele wspólnego.

Warzywne curry z mleczkiem kokosowym jest moim ulubionym sposobem na szybki obiad i bardzo się staram, żeby mieć zawsze wszystkie składniki, które są niezbędne do jego przygotowania. A jest tych składników tak naprawdę niewiele, wszystkie (no może z wyjątkiem jednego) są tanie i łatwo dostępne, a całe danie jest pyszne, aromatyczne i bardzo sycące. Jeśli więc szukacie pomysłów na szybkie i niedrogie, a do tego zdrowe obiady, to warzywne curry z mleczkiem kokosowym jest właśnie takim daniem.

Do przygotowania curry używam mrożoną mieszankę warzyw, która zawiera w składzie brokuł, kalafior i marchewkę, oddzielnie dodaję też mrożoną fasolkę szparagową. Dzięki temu, że warzywa są już umyte i pokrojone, nie muszę tracić czasu na wykonywanie tych czynności. A sięgając po mrożonkę mam na talerzu wartościowe warzywa, które nawet w środku zimy zawierają cenne witaminy i składniki mineralne. Żeby tych składników nie tracić, warzywa gotuję na parze, dosłownie 5 minut, żeby zmiękły, a na patelnię wrzucam je tylko do lekkiego podduszenia.

Kluczowym składniku tego dania, poza warzywami, jest żółta pasta curry, czyli produkt znany miłośnikom kuchni tajskiej i dostępny głównie w sklepach z żywnością azjatycką. Jeśli jednak dobrze poszukacie, to znajdziecie ją też w sklepach ze zdrową żywnością i marketach, tylko uczulam na to, żebyście zwracali uwagę na jej skład, bo widziałam różne cuda, które się w takiej paście znajdowały. Dobry skład może wyglądać takczerwone chilli 20%, szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, kurkuma, kminek, nasiona kolendry, muszkat. A ten gorszy takwoda, cukier, trawa cytrynowa 12,5%, sól, galangal 7,5%, curry w proszku 6%, olej sojowy, czosnek 4%, szalotka, przyprawy, chili 1%, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, pasta krewetkowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Pasta może być w słoiczku, albo torebce, nie ma to akurat żadnego znaczenia. Sami też możecie ją zrobić, w sieci dostępnych jest sporo fajnych przepisów.

Jeśli będziecie mieli problem z kupieniem pasty curry, możecie użyć przyprawę curry w proszku – bardzo smaczna jest np. marki Dary Natury, ale użyjcie jej mniej, zaczynając od 1 małej łyżeczki i dosypując więcej, jeśli uznacie, że danie jest mało wyraziste. Nie rezygnujecie jednak z dodatku tego składnika, bo to pasta nadaje temu daniu smak i aromat.

Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

Składniki (4-6 porcji)

♥ mieszanka mrożonych warzyw (np. brokuł, marchew, kalafior) – paczka 400-450 g

♥ pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej

♥ duża cebula

♥ 2 puszki mleczka kokosowego

♥ 1-2 łyżki żółtej pasty curry

♥ puszka ciecierzycy

♥ olej do smażenia

♥ sól do smaku

♥ opcjonalnie: świeża kolendra lub pietruszka

♥ do podania: ryż lub makaron pełnoziarnisty

Warzywa gotuję na parze przez około 5 minut. W tym czasie obieram i kroję cebulę w piórka. Wrzucam cebulę na rozgrzany olej, podduszam i gdy zacznie być miękka dodaję pastę curry. Mieszam i smażę 2-3 minuty, następnie dodaję miękkie warzywa. Mieszam, zalewam mleczkiem kokosowym. Ciecierzycę przepłukuję na sitku (zalewę możecie zostawić, zrobić z niej mus czekoladowy lub majonez) i dodaję ją do warzyw. Wszystko mieszam i duszę przez 5-10 minut, aż danie trochę zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą. Podaję z ryżem lub makaronem, posypuję świeżą natką pietruszki.

Curry świetnie smakuje na obiad, jest też dobrą propozycją na kolację i lunch do pracy. Delikatne w smaku, kremowe, pyszne – bardzo Wam to danie polecam i życzę smacznego!

Lubicie takie warzywne i szybkie obiady? Chętnie poznam przepisy na Wasze ulubione dania gotowe w 15-30 minut – możecie zostawić mi je w komentarzu do tego wpisu 🙂 

A przepisem na warzywne curry z mleczkiem kokosowym możecie podzielić się na Facebooku ze znajomymi, do czego bardzo zachęcam i za co pięknie dziękuję ♥

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

5 thoughts on “Warzywne curry z mleczkiem kokosowym – pyszne, proste i bardzo sycące”

  1. Pewnie, że lubię szybkie obiady:) Szczególnie jak gotuję dla siebie- wolę coś sprawdzonego niż siedzieć w kuchni do oporu. Co innego jak gotuję dla kogoś- wtedy mogę siedzieć i siedzieć:)

  2. Właśnie kończy się dusić, pachnie wybornie. Bardzo, ale to bardzo lubię Twoje przepisy. Pozdrawiam Cię Olgo, imienniczko ma! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close