Pyszna pasta kanapkowa z pieczonych warzyw (batat, dynia, marchew)
Zdarza Wam się nie dojeść warzyw upieczonych na obiad lub kolację i nie wiecie, co z nimi zrobić? Spieszę z pomocą i przepisem na pyszną i bardzo prostą pastę kanapkową. Zapewniam, że jak już ją spróbujecie, częściej będziecie piec taką ilość warzyw, żeby później można je było zmiksować 🙂
Czasami naprawdę trudno jest wpaść na najprostsze rozwiązania i tak też było w przypadku tej pasty kanapkowej. Po sobotniej kolacji zostało mi sporo upieczonych batatów i dyni. Schowałam je do lodówki, wiedząc, że nie mogę ich wyrzucić, ale też nie miałam pomysłu, co z nich zrobić. W głowie kiełkowały mi już pomysły na kotlety lub pasztet, ale jakoś nie miałam ochoty ich robić. Wtedy z pomocą przyszła Agnieszka, która zasugerowała, żebym zrobiła pastę kanapkową. Pomysł był bardzo trafiony, bo uwielbiam pasty kanapkowe i aż mi głupio, że sama na to nie wpadłam. Ale cóż, bywa i tak 😉
Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw
Do przygotowania pasty użyłam pieczone bataty i dynię, ugotowaną w bulionie marchewkę i podsmażoną cebulę. Dodałam do tego ciecierzycę, przyprawiłam i gotowe! Wyszła pyszna pasta w pięknym, pomarańczowym kolorze, która już prawie zniknęła z lodówki.
Składniki:
♥ upieczony batata
♥ kawałek pieczonej dyni (u mnie ok.1/4 dyni piżmowej)
♥ 2 gotowane marchewki
♥ pół cebuli
♥ puszka ciecierzycy
♥ przyprawy: sól, wędzona papryka, słodka papryka, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie: Bataty, dynię i marchewki wrzuciłam do miski, dodałam do tego podsmażoną na oleju cebulę i przepłukaną oraz odsączoną ciecierzycę. Wszystko zmiksowałam i doprawiłam do smaku.
Jeśli zastanawiacie się, czy możecie dodać do pasty też inne warzywa to tak – zmiksować możemy wszystko! Do tej pasty świetnie będą pasowały pieczona marchewka, papryka, cukinia, bakłażan, czosnek oraz suszone pomidory. Zamiast ciecierzycy możemy użyć ugotowaną kaszę jaglaną. Podobnie z przyprawami – doprawiamy do smaku, zgodnie z naszymi preferencjami.
Smacznego 🙂
Lubicie pasty kanapkowe? Koniecznie wypróbujcie też te przepisy:
Pyszna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (bezglutenowa i wegańska)
Baza fajna, ja dodałam jeszcze czarne oliwki wyszło pyszne. Mam zamiar jeszcze z tą pastą trochę poeksperymentować
Pasty kanapkowe są super. Moim podopiecznym zawsze wrzucam jakaś pastę do chlebka. Super przepis, pasta bardzo smaczna 🙂
Skąd wiedziałaś, że zostały mi warzywa? 🙂 Dzięki Tobie się nie zmarnują 🙂
Olga, jak długo można przechowywac taką pastę?
Uważam, że kluczem do przepysznej pasty jak i do większości potraw z warzyw są odpowiednie przyprawy i wyważona ich ilość, inaczej – posiłek nierzadko staje się mdły i bez wyrazu. Nie jesteśmy wege ale osobiście uwielbiam dietę bogatą w warzywa i owoce, mój Konradek chcąc nie chcąc też się przełamuje ale z nim jak z dzieckiem – muszę się nakombinować i zgrabnie przemycać warzywka do posiłków 🙂
zapraszamy do naszego offline, wtrybieoffline.blogspot.com