Pyszna pasta kanapkowa z pieczonych warzyw (batat, dynia, marchew)

Zdarza Wam się nie dojeść warzyw upieczonych na obiad lub kolację i nie wiecie, co z nimi zrobić? Spieszę z pomocą i przepisem na pyszną i bardzo prostą pastę kanapkową. Zapewniam, że jak już ją spróbujecie, częściej będziecie piec taką ilość warzyw, żeby później można je było zmiksować 🙂

Czasami naprawdę trudno jest wpaść na najprostsze rozwiązania i tak też było w przypadku tej pasty kanapkowej. Po sobotniej kolacji zostało mi sporo upieczonych batatów i dyni. Schowałam je do lodówki, wiedząc, że nie mogę ich wyrzucić, ale też nie miałam pomysłu, co z nich zrobić. W głowie kiełkowały mi już pomysły na kotlety lub pasztet, ale jakoś nie miałam ochoty ich robić. Wtedy z pomocą przyszła Agnieszka, która zasugerowała, żebym zrobiła pastę kanapkową. Pomysł był bardzo trafiony, bo uwielbiam pasty kanapkowe i aż mi głupio, że sama na to nie wpadłam. Ale cóż, bywa i tak 😉

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw

Do przygotowania pasty użyłam pieczone bataty i dynię, ugotowaną w bulionie marchewkę i podsmażoną cebulę. Dodałam do tego ciecierzycę, przyprawiłam i gotowe! Wyszła pyszna pasta w pięknym, pomarańczowym kolorze, która już prawie zniknęła z lodówki.

Składniki:

♥ upieczony batata

♥ kawałek pieczonej dyni (u mnie ok.1/4 dyni piżmowej)

♥ 2 gotowane marchewki

♥ pół cebuli

♥ puszka ciecierzycy

♥ przyprawy: sól, wędzona papryka, słodka papryka, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie: Bataty, dynię i marchewki wrzuciłam do miski, dodałam do tego podsmażoną na oleju cebulę i przepłukaną oraz odsączoną ciecierzycę. Wszystko zmiksowałam i doprawiłam do smaku.

Jeśli zastanawiacie się, czy możecie dodać do pasty też inne warzywa to tak – zmiksować możemy wszystko! Do tej pasty świetnie będą pasowały pieczona marchewka, papryka, cukinia, bakłażan, czosnek oraz suszone pomidory. Zamiast ciecierzycy możemy użyć ugotowaną kaszę jaglaną. Podobnie z przyprawami – doprawiamy do smaku, zgodnie z naszymi preferencjami. 

Smacznego 🙂

Lubicie pasty kanapkowe? Koniecznie wypróbujcie też te przepisy:

Prosta pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Pyszna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (bezglutenowa i wegańska)

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

6 thoughts on “Pyszna pasta kanapkowa z pieczonych warzyw (batat, dynia, marchew)”

  1. Uważam, że kluczem do przepysznej pasty jak i do większości potraw z warzyw są odpowiednie przyprawy i wyważona ich ilość, inaczej – posiłek nierzadko staje się mdły i bez wyrazu. Nie jesteśmy wege ale osobiście uwielbiam dietę bogatą w warzywa i owoce, mój Konradek chcąc nie chcąc też się przełamuje ale z nim jak z dzieckiem – muszę się nakombinować i zgrabnie przemycać warzywka do posiłków 🙂
    zapraszamy do naszego offline, wtrybieoffline.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close