Prosta pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy
Jaka jest idealna pasta kanapkowa? Taka, która robi się dosłownie sama i to w 5 minut. I właśnie taka jest pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy, na którą przepis znajdziecie w dzisiejszym wpisie.
Uwielbiam pasty kanapkowe i chociaż zdarza mi się sięgać po gotowce (w sklepach jest coraz więcej pysznych past z dobrymi składami!), to jednak domowe pasty rządzą. Są proste, szybkie w przygotowaniu, tanie i pyszne. Lubię jeść je z pełnoziarnistym chlebem, jeszcze ciepłymi bułkami, albo chrupkim pieczywem.
Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy
Pasta kanpakowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy, którą chcę Wam dzisiaj zaproponować to jedna z moich ulubionych past, za którą przepadają też dzieci i Rafał. Wcześniej robiłam ją z kaszą jaglaną (przepis znajdziecie w tym wpisie), ale ostatnio postanowiłam pójść na łatwiznę i zrobiłam tą pastę z ciecierzycą. Smakowo wyszło prawie identycznie, za to pracy było mniej.
Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy
♥ papryka
♥ bakłażan
♥ cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ puszka ciecierzycy z zalewy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy
♥ 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki dobrego ketchupu
♥ przyprawy: sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, ew. trochę cukru lub erytrolu
♥ olej do smażenia cebuli
Paprykę i bakłażana należy umyć, pokroić i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja przed pieczeniem bakłażana odrobinę solę i polewam olejem. Warzywa piekę zazwyczaj “przy okazji” i przechowuję w lodówce, dzięki temu są już gotowe, gdy chcę zrobić pastę.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam. Do upieczonych warzyw dodaję ciecierzycę, usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat lub ketchup i wszystkie przyprawy. Następnie wszystko miksuję blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu sprawdzam, czy pasta jest dobrze doprawiona. Jeśli robię ją z koncentratem pomidorowym dodaję trochę erytrolu.
Pastę przechowuję w lodówce w szklanym słoiku lub zamykanym plastikowym pudełku.
Lubicie pasty kanapkowe? Robicie je samodzielnie, czy kupujecie gotowe pasty w sklepie?
Jejku, ale wspaniale to wygląda. Dostałam od lekarza zakaz jedzenia nabiału przez jakiś czas i szczerze mówiąc nie mogę już patrzeć na sałatę i hummus. Z miłą chęcią przygotuje sobie taką pastę, kiedy będę miała trochę czasu. Mam tylko jedno pytanie – jak długo mogę ją przechowywać w lodówce? Jestem jedynym domownikiem, który chętnie sięga po takie “eksperymenty”, więc bardzo możliwe że będę musiała zmniejszyć proporcje 😉
Wygląda niezwykle apetycznie 🙂 Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!