Prosta pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Jaka jest idealna pasta kanapkowa? Taka, która robi się dosłownie sama i to w 5 minut. I właśnie taka jest pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy, na którą przepis znajdziecie w dzisiejszym wpisie.

Uwielbiam pasty kanapkowe i chociaż zdarza mi się sięgać po gotowce (w sklepach jest coraz więcej pysznych past z dobrymi składami!), to jednak domowe pasty rządzą. Są proste, szybkie w przygotowaniu, tanie i pyszne. Lubię jeść je z pełnoziarnistym chlebem, jeszcze ciepłymi bułkami, albo chrupkim pieczywem.

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Pasta kanpakowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy, którą chcę Wam dzisiaj zaproponować to jedna z moich ulubionych past, za którą przepadają też dzieci i Rafał. Wcześniej robiłam ją z kaszą jaglaną (przepis znajdziecie w tym wpisie), ale ostatnio postanowiłam pójść na łatwiznę i zrobiłam tą pastę z ciecierzycą. Smakowo wyszło prawie identycznie, za to pracy było mniej.

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy

♥ papryka

♥ bakłażan

♥ cebula

♥ 2 ząbki czosnku

♥ puszka ciecierzycy z zalewy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy

♥ 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki dobrego ketchupu

♥ przyprawy: sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, ew. trochę cukru lub erytrolu

♥ olej do smażenia cebuli

Paprykę i bakłażana należy umyć, pokroić i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja przed pieczeniem bakłażana odrobinę solę i polewam olejem. Warzywa piekę zazwyczaj “przy okazji” i przechowuję w lodówce, dzięki temu są już gotowe, gdy chcę zrobić pastę.

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam. Do upieczonych warzyw dodaję ciecierzycę, usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat lub ketchup i wszystkie przyprawy. Następnie wszystko miksuję blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu sprawdzam, czy pasta jest dobrze doprawiona. Jeśli robię ją z koncentratem pomidorowym dodaję trochę erytrolu.

Pastę przechowuję w lodówce w szklanym słoiku lub zamykanym plastikowym pudełku.

Lubicie pasty kanapkowe? Robicie je samodzielnie, czy kupujecie gotowe pasty w sklepie?

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

2 thoughts on “Prosta pasta kanapkowa z pieczonych warzyw i ciecierzycy”

  1. Jejku, ale wspaniale to wygląda. Dostałam od lekarza zakaz jedzenia nabiału przez jakiś czas i szczerze mówiąc nie mogę już patrzeć na sałatę i hummus. Z miłą chęcią przygotuje sobie taką pastę, kiedy będę miała trochę czasu. Mam tylko jedno pytanie – jak długo mogę ją przechowywać w lodówce? Jestem jedynym domownikiem, który chętnie sięga po takie “eksperymenty”, więc bardzo możliwe że będę musiała zmniejszyć proporcje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close