Przepis na placki z cukinią i warzywami
Jak ja lubię dobrze zjeść! A jeszcze bardziej lubię, gdy to co jem jest zdrowe i lekkie, dzięki czemu bez większych wyrzutów sumienia mogę pozwolić sobie na dokładkę. Placki z cukinią i warzywami chodziły za mną od kilku dni, a dokładnie od ubiegłej środy, gdy przytaszczyłam do domu dwie cudowne cukinie prosto od eko-rolnika. Zrobiłam je z dodatkiem ziemniaków, cebuli i marchewki – wyszły naprawdę pyszne!
Dzisiaj w końcu zaspokoiłam swoją żądzę i na obiad przygotowałam pyszne, rumiane i rozpływające się w ustach placki z cukinią. Podałam je z fasolką szparagową, której przygotowanie ubiegło się tylko do jej ugotowania w osolonej wodzie. Smakowały wyśmienicie i czuję, że za kilka dni będzie powtórka 🙂
Letnie placki z cukinią i warzywami
2 średniej wielkości cukinie
4 małe marchewki
4 małe ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki (dodałam pszenną, ale może być też orkiszowa)
2 łyżki płatków owsianych
2 jajka
przyprawy: sól morska, pieprz czarny, gałka muszkatałowa, kmin rzymski (kumin)
posieka natka pietruszki (tak na oko dodałam około 2 łyżek)
Ziemniaki, marchewkę i cukinię ścieramy na grubych oczkach. Cukinię solimy i zostawiamy na sitku. Do marchewki i ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, płatki i przyprawy. Cukinię odsączamy, dodajemy do pozostałych składników, do tego natkę pietruszki i mieszamy. Placki smażymy na średnim ogniu, aż się zarumienią po obydwu stronach. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu (cukinia i ziemniaki wciągają podczas smażenie dużo oleju).
Placki z cukinią i warzywami świetnie smakują na ciepło i na zimno. Możemy zabrać je ze sobą na piknik, na drugie śniadanie do pracy, zjeść na obiad lub kolację. Doskonale sprawdzą się na letnim przyjęciu dla przyjaciół. Idealnym dodatkiem do naszych placuszków będą warzywne surówki, kasza jaglana i sos jogurtowy lub czosnkowy. Co kto lubi 🙂
Następnym razem spróbuję zrobić placki z siemieniem lnianym zamiast jajek. Mam nadzieję, że wersja wegańska będzie równie doskonała.
Lubicie warzywne dania? Chętnie poznam Wasze pomysły na potrawy z cukinią w roli głównej. Koniecznie dajcie też znać, jak smakowały Wam moje placuszki!
Nigdy nie jadłam placków z cukinii, ale słyszałam, że kto ich skosztuje, już nie będzie chciał zwykłych ziemniaczanych:) Twoje wyglądają bardzo smakowicie, kuszą, żeby zrobić je samemu 🙂
Jestem ciekawa, czy po spróbowaniu tych placków, potwierdzisz zasłyszaną opinią 🙂 Koniecznie daj znać 🙂
Drukuję przepis i w tym tygodniu również robię! :).
Super! Daj znać, jak smakowały! 🙂
Fajne takie placuszki 😉
Polecam spróbować 🙂
Też często robię placki warzywne, ale cukinowo-ziemniaczane. Przypominają mi rodzinny dom 🙂 Od teściowej podebrałam na cukinię mega prosty przepis – na cukiniowy omlet. Jajka przygotowujesz jak na omlet. Cukinię myjesz, kroisz w plastry, dusisz do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ale daję czasem suszone pomidory w proszku). Dodajesz podduszoną cukinię do jajek. Smażysz. Dooobre i szybkie 🙂
Brzmi pysznie! Na pewno spróbuję 🙂