Przepis na placki z cukinią i warzywami

Jak ja lubię dobrze zjeść! A jeszcze bardziej lubię, gdy to co jem jest zdrowe i lekkie, dzięki czemu bez większych wyrzutów sumienia mogę pozwolić sobie na dokładkę. Placki z cukinią i warzywami chodziły za mną od kilku dni, a dokładnie od ubiegłej środy, gdy przytaszczyłam do domu dwie cudowne cukinie prosto od eko-rolnika. Zrobiłam je z dodatkiem ziemniaków, cebuli i marchewki – wyszły naprawdę pyszne!

Dzisiaj w końcu zaspokoiłam swoją żądzę i na obiad przygotowałam pyszne, rumiane i rozpływające się w ustach placki z cukinią. Podałam je z fasolką szparagową, której przygotowanie ubiegło się tylko do jej ugotowania w osolonej wodzie. Smakowały wyśmienicie i czuję, że za kilka dni będzie powtórka 🙂

letnie placki z cukinii

Letnie placki z cukinią i warzywami

2 średniej wielkości cukinie

4 małe marchewki

4 małe ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki mąki (dodałam pszenną, ale może być też orkiszowa)

2 łyżki płatków owsianych

2 jajka

przyprawy: sól morska, pieprz czarny, gałka muszkatałowa, kmin rzymski (kumin)

posieka natka pietruszki (tak na oko dodałam około 2 łyżek)

Ziemniaki, marchewkę i cukinię ścieramy na grubych oczkach. Cukinię solimy i zostawiamy na sitku. Do marchewki i ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, płatki i przyprawy. Cukinię odsączamy, dodajemy do pozostałych składników, do tego natkę pietruszki i mieszamy. Placki smażymy na średnim ogniu, aż się zarumienią po obydwu stronach. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu (cukinia i ziemniaki wciągają podczas smażenie dużo oleju).

Placki z cukinią i warzywami świetnie smakują na ciepło i na zimno. Możemy zabrać je ze sobą na piknik, na drugie śniadanie do pracy, zjeść na obiad lub kolację. Doskonale sprawdzą się na letnim przyjęciu dla przyjaciół. Idealnym dodatkiem do naszych placuszków będą warzywne surówki, kasza jaglana i sos jogurtowy lub czosnkowy. Co kto lubi 🙂

Następnym razem spróbuję zrobić placki z siemieniem lnianym zamiast jajek. Mam nadzieję, że wersja wegańska będzie równie doskonała.

Lubicie warzywne dania? Chętnie poznam Wasze pomysły na potrawy z cukinią w roli głównej. Koniecznie dajcie też znać, jak smakowały Wam moje placuszki!

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

8 thoughts on “Przepis na placki z cukinią i warzywami”

  1. Nigdy nie jadłam placków z cukinii, ale słyszałam, że kto ich skosztuje, już nie będzie chciał zwykłych ziemniaczanych:) Twoje wyglądają bardzo smakowicie, kuszą, żeby zrobić je samemu 🙂

  2. Też często robię placki warzywne, ale cukinowo-ziemniaczane. Przypominają mi rodzinny dom 🙂 Od teściowej podebrałam na cukinię mega prosty przepis – na cukiniowy omlet. Jajka przygotowujesz jak na omlet. Cukinię myjesz, kroisz w plastry, dusisz do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ale daję czasem suszone pomidory w proszku). Dodajesz podduszoną cukinię do jajek. Smażysz. Dooobre i szybkie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close