Jagodzianki z kruszonką – przepis na najlepsze drożdżówki z jagodami
Lato bez jagodzianek to jak Wigilia bez barszczu i zimowy wieczór bez kubka ciepłego kakao. Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzegi jagodami bułeczki z ciasta drożdżowego, posypane słodką kruszonką… Nie da się ich nie lubić!
Dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione jagodzianki z kruszonką. Przepis tradycyjny. Z cukrem, masłem, mlekiem. Przepis, z którego zrobicie 10 dużych, mięciutkich i pysznych jagodzianek. Jeśli nie chcecie bawić się z kruszonką, możecie ją pominąć – bułeczki i tak będą pyszne.
Jagodzianki z kruszonką
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej+trochę mąki do podsypania jeśli ciasto jest za luźne
7 g suszonych drożdży
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
250 ml mleka
80 g masła (ok. 2 dużych łyżek)
Nadzienie:
300-400 g świeżych lub mrożonych jagód
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100 g zimnego masła
100 g cukru
150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzać, masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do lekkiego ostudzenia. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, sól i cukier waniliowy. Dodać jajko i mleko. Wyrobić ciasto (można ręką, drewnianą łyżką lub w mikserem planetarnym), pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. Jeśli po kilku minutach wyrabiania ciasto nadal jest lejące – dodać ok. 50-100 g mąki. Z gotowego ciasta uformować kulę, przełożyć do suchej i czystej miski, przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce, delikatnie zagniatać i rozkruszać w palcach, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 kawałków, jeśli chcecie mieć duże jagodzianki, albo więcej, jeśli bułeczki mają być mniejsze. Każdy z kawałków rozgniatać w dłoniach formując okrągły placek i układając na środku łyżkę jagód. Następnie dokładnie skleić, tak jak pierożki i układać łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie uformować owalne bułeczki, przykryć blaszkę ścierką i odstawić jagodzianki do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Delikatnie docisnąć kruszonkę do ciasta i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 20-30 minut, aż bułeczki i kruszonka ładnie się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zaczekać kilka minut, aż jagodzianki wystygną i zajadać, koniecznie popijając kubkiem zimnego mleka 🙂
Jeśli lubicie jagody, polecam przepis na puszyste muffiny z jagodami i zachęcam do przeczytania wpisu, w którym wyjaśniam, dlaczego warto jeść jagody.
Lubicie jagodzianki? Czy dla Was też ich smak jest symbolem lata?
Olga pyszne te jagodzianki ,bardzo dziękuję za świetny przepis Pozdrawiam ze Świnoujścia
Cieszę się, że smakują 🙂 Pozdrawiam 🙂