Puszyste muffiny z jagodami
Muffiny to idealny pomysł, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a brakuje nam cierpliwości i czasu na pracochłonne wypieki. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut i jest bardzo proste. Ostatnio pieczenie muffinek jest domeną mojego męża i muszę przyznać, że świetnie sobie z tym radzi.
Uwielbiam muffiny pod każdą postacią, a im więcej dodatków się w nich znajduje, tym lepiej. Propozycja, którą mam dla Was dzisiaj, czyli puszyste muffiny z jagodami jest idealna na lato, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Poza tym jagody są jednym ze smaków lata, a muffiny z ich dodatkiem smakują naprawdę pysznie. I co fajne – możemy zabrać je ze sobą na letni piknik, na plażę i jako przekąskę podczas podróży.
Puszyste muffiny z jagodami
Składniki na 12 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru (jeśli dajecie ksylitol wsypcie go odrobinę mniej)
- 1 szklanka mleka (może być też mleko owsiane lub ryżowe)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju (rzepakowy lub kokosowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody (ilość dowolna)
Przygotowanie:
Muffiny nie wymagają dokładnego mieszania i ucierania. Wystarczy, że połączymy ze sobą wszystkie składniki i lekko wymieszamy. Nie ma co się przejmować grudkami i tym, że gdzieniegdzie w misce widać jeszcze suchą mąkę.
Ja przygotowanie babeczek zawsze zaczynam od połączenia ze sobą mokrych składników, które następnie dodaję do składników suchych, czyli wymieszanych w drugiej misce mąki, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia. Następnie dodaję do masy jagody, lekko mieszam i gotowe.
Przygotowaną masą napełniam papilotki na wysokość ok. 3/4 foremki (żeby babeczki mogły swobodnie rosnąć). Muffiny piekę w temperaturze 180 st.C ok. 25-30 minut. Gdy już są rumiane, drewnianym patyczkiem sprawdzam, czy są upieczone. Wyjmuję z piekarnika, przekładam na kratkę i zostawiam do odparowania. A gdy lekko przestygną posypuję cukrem pudrem i biorę się za jedzenie 🙂 Z kubkiem mleka smakują wybornie!
10 powodów, dla których warto jeść jagody
Lubicie muffiny? Jakie dodatki w muffinach smakują Wam najbardziej – owoce, bakalie, czekolada? A może podzielicie się ze mną przepisem na swoje ulubione muffiny?
Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnicie ten wpis swoim znajomym. Dziękuję 🙂
Muffiny zawsze! Choć przyznam, że jakoś ostatnio niekoniecznie mi z nimi po drodze. Pewnie wrócę do nich jesienią i zimą.
U mnie to taki wypiek awaryjny – gdy goście już są blisko, albo nagle mam ochotę na coś słodkiego 🙂
Oj, Olga, ładnie to tak kusić po nocy? Był taki czas, że muffiny robiłyśmy kilka razy w tygodniu, tak nam smakowały. Potem nam się przejadły, jednak dla tych z jagodami skłonne byłybyśmy zrobić wyjątek <3