Chrupiące ciastka owsiane z sezamem, słonecznikiem i masłem orzechowym
Smaczne, łatwe w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera. Są bez jajek, mleka, masła i mąki pszennej. Prawdę mówiąc są w ogóle bez mąki, bo w jej miejsce użyłam zmielonych płatków owsianych. Chrupiące, lekkie i aromatyczne. To najlepsze ciastka owsiane z sezamem, jakie do tej pory jadłam!
Te ciastka są napakowane zdrowymi składnikami. Dodałam do nich sezam, pestki słonecznika, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Słodki smak to zasługa miodu, którego jest tak w sam raz, więc ciasteczka nie są za słodkie, ale nie są też ciastkami, które nie są słodkie wcale. W ich składzie nie ma jajek, mleka, masła i mąki. Są za to bezglutenowe płatki owsiane, które śmiało można zastąpić też zmielonymi na mąkę migdałami. Wtedy ciasteczka zyskują innym smak i aromat.
Smakują trochę jak sezamki, są chrupiące, lekkie i sycące. Idealne do kawy, herbaty i szklanki mleka. Polecam!
Ciastka owsiane z sezamem, słonecznikiem i masłem orzechowym
Składniki (na 18-20 ciastek)
♥ 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
♥ pół szklanki pestek słonecznika
♥ pół szklanki sezamu
♥ pół szklanki wiórek kokosowych
♥ 3-4 łyżki masła orzechowego
♥ 3 łyżki miodu
Sezam i pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni, do czasu, aż zaczęły się rumienić. Przesypałam je do miski, dodałam wiórki kokosowe i zmielone płatki owsiane. Wszystko wymieszałam. W garnuszku podgrzałam miód z masłem orzechowym. Gdy masa była płynna i składniki ładnie się połączyły, wlałam ją do miski z sypkimi składnikami. Wszystko dobrze wymieszałam łyżką.
Z jeszcze ciepłej masy formowałam ciasteczka, zgniatając masę w dłoniach, żeby była bardziej kleista. Ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. Piekłam przez 10 minut i wyjęłam, gdy brzegi ciastek zaczęły bardzo mocno się rumienić. Zostawiłam do ostygnięcia i dopiero wtedy przełożyłam na talerz.
Te ciastka owsiane z sezamem nie dość, że są szybkie i łatwe w przygotowaniu, smaczne i chrupiące, to zawierają same zdrowe składniki, dzięki czemu możemy je chrupać bez większych wyrzutów sumienia 🙂
Kto spróbuje?
Jeśli macie sprawdzone przepisy na takie zdrowe ciastka, podzielcie się nimi ze mną w komentarzu pod wpisem. Dajcie też znać, czy lubicie takie zdrowe słodkości.
Polecam Wam też przepis na ciastka owsiane z nasionami chia – znajdziecie go tutaj.
Spodobał Wam się ten przepis? Podzielcie się nim z mamą, siostrą, koleżanką udostępniając na Facebooku. Będzie mi z tego powodu bardzo, bardzo miło!
Dzięki 😉 Na pewno wypróbuję 🙂
Daj znać, czy smakowały.
Ja sobie podepnę na Pinterest te ciastka… Mam w domu mąkę owsianą i tylko masło orzechowe musiałabym kupić.
Czasem robię takie herbatniki z płatków owsianych, ale nie zmielonych, masła klarowanego, orzechów włoskich i cukru trzcinowego. Trzeba to wymieszać i upiec coś w rodzaju sezamków 🙂
Fajny pomysł na te owsiane herbatniki! Spróbuję 🙂
Olga, pyszne i jaka bomba dla zdrowia. Pozdrawiam cieplutko Beata
Prawda? Kolejny dowód na to, że można i smacznie i zdrowo 🙂
Bardzo lubię takie zdrowe ciacha! 🙂 Polecam też swoją wersję -> http://rabarbarowo.pl/wieloziarniste-ciasteczka-sniadaniowe/
Widziałam już ten przepis i wypróbuję na 100%!
Aż proszą się o zrobienie! <3 Wszystkie składniki mam w domu oprócz wiórków kokosowych… ale bez wiórków to już nie to samo. 🙁
Zrób bez wiórek!
Właśnie je zrobiłam. Są przepyszne! Miałam mało wiórków, ale dodałam trochę siemienia lnianego. Smaku nie zmieniło, a jeszcze zdrowiej. Zapisuję i na pewno nieraz będę powtarzać 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakują! 🙂
no nie tak zdrowiej bo siemie lniane poddane obrobce w takiej temperaturze nie dosc ze traci swoje wszystkie wlasciwosci to jeszcze dodatkowo przeksztalca sie w zle i niebezpieczne tluszcze.
Wyszły rewelacja ale mimo że dałam dokładnie tyle składników co w przepisie, to jakoś słabo się kleiły. Ale dołożyłam miodu i było ok 😉 pyszne!
No i bomba! A na kleistość ma pewnie wpływ ilość użytego masła, no i wiadomo, wielkości łyżek też się różnią 🙂
Aaaa widzisz… mogłam dać więcej masła orzechowego, bo wyszły dość słodkie. Ale i tak pycha!
Wogole sie nie kleily musialam dodac olej kokosowwy jeszcze i na koncu jajko bo juz nic nie ratowalo 🙁
ale efekt koncowy wyszedl super 🙂
U mnie wszystko wyszło jak należy w ilości 24:)) BARDZO BARDZO BARDZO DOBRE! POLECAM.
W końcu znalazłam zdrowy i prosty przepis na chrupiącw płatki owsiane:-D rewelacja!!!