Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i melonem
Jaka powinna być dobra sałatka? Bogata w kolory, witaminy i składniki odżywcze, pełna różnorodnych smaków i dobrej energii. I właśnie taką sałatkę mam dla Was dzisiaj! Ta pyszna i pożywna sałatka z wędzonym łososiem i melonem zachwyca smakiem i prostotą, a do tego wygląda, jak z najlepszych restauracji.
Sałatka z wędzonym łososiem i melonem to super pomysł na zdrowy lunch i kolację. Jest bardzo sycąca, bogata w kwasy tłuszczowe, beta-karoten, witaminy i minerały. Dzięki zielonym warzywom liściastym dostarczy sporą ilość chlorofilu, kwasu foliowego i witaminy C, a melon pomoże uzupełnić niedobory potasu. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, za to efekt na talerzu zachwycający! Polecam jeść ją bez żadnych dodatków lub z grillowanym/opiekanym pieczywem.
Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i melonem
Składniki na 2 duże porcje:
♥ dowolny miks sałat ze szpinakiem, jarmużem, rukolą lub roszponką
♥ ok. 100 g wędzonego łososia
♥ pół melona
♥ kilka pomidorków koktajlowych
♥ solidna garść pestek dyni
♥ pół czerwonej cebuli
♥ dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód lub syrop z agawy
Sałatę myjemy, łososia kroimy na cienkie plasterki, melona obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub paski. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. W dużym naczyniu układamy: sałatę, łososia, melona, pomidorki i cebulę. Całość polewamy dressingiem z oliwy, miodu i soku z cytryny (dressing możecie doprawić solą i pieprzem lub dodać ocet balsamiczny). Posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Lubicie takie nieoczywiste połączenia w sałatkach? Często dodajecie owoce do sałatek na bazie zielonych warzyw?
Kiedyś uwielbiałam łososia do momentu obejrzenia francuskiego filmu dokumentalnego na temat łososi z Bałtyku od tej pory nie tykam żadnych ryb z naszego morza.