HIT! Czekoladowo-orzechowy mazurek z kremem waniliowym (wegański, bez cukru, bez glutenu). PRZE-PYSZ-NY!
Jakie wielkanocne ciasta lubicie najbardziej? Serniki, babki, mazurki? Ja do tej pory uwielbiałam serniki pod każdą postacią, ale w tym roku mój ukochany sernik z masą z serka mascarpone doczekał się porządnego konkurenta. Jest nim ten czekoladowo-orzechowy mazurek z kremem waniliowym. Kruchy, idealnie słodki, z kremem waniliowym ukrytym pod masą czekoladową…Zróbcie go koniecznie na Wielkanoc. Zapewniam, że zachwytom nie będzie końca!
Nad przepisem na tego mazurka myślałam długo. Chciałam, żeby był prosty w wykonaniu, w miarę lekki i na bazie zdrowych składników. Zależało mi też na tym, żeby zachował cechy tradycyjnego mazurka, miał kruchy spód i był pokryty słodką masą. I muszę przyznać, że mi się to udało, a efekt bardzo mnie zaskoczył. Mazurek jest przepyszny i naprawdę trudno jest mu się oprzeć. Bardzo, bardzo polecam!
Czekoladowo-orzechowy mazurek z kremem waniliowym
Kruchy spód:
♥ 110 g bardzo drobno zmielonych wiórek kokosowych
♥ 150 g mąki jaglanej
♥ 100 g oleju kokosowego
♥ duża łyżka masła orzechowego (najlepiej 100% naturalnego)
♥ 50 g erytrolu (można zastąpić ksylitolem)
Krem waniliowy:
♥ 1/2 szklanki kaszy jaglanej
♥ 1 szklanka mleka roślinnego
♥ 3-4 łyżki mleczka kokosowego
♥ 1 łyżeczka oleju kokosowego
♥ 3 łyżki syropu z agawy
♥ łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem czekoladowy:
♥ 2 szklanki daktyli
♥ 3 łyżki kakao
♥ 4 łyżki mleka roślinnego
♥ 2 łyżki masła orzechowego
♥ łyżeczka oleju kokosowego
Kruchy spód: Wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieść ręcznie lub w mikserze, uformować kulę i włożyć do lodówki na 10 minut. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, można dodać trochę zimnej wody. Schłodzonym ciastem wylepić dowolną foremkę (ja użyłam formę na tartę) i piec 25-30 minut w temp. 180 st.C (do momentu, aż się ładnie zarumieni). Wyjąć z piekarnika.
Krem waniliowy: Przepłukaną kaszę przesypać do garnka, zalać szklaną mleka i gotować pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. Gdy kasza wchłonie całe mleko, dodać syrop z agawy, wanilię (jeśli nie unikacie glutenu możecie dodać 2 łyżki budyniu waniliowego) i olej kokosowy. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5-10 minut. Po tym czasie kaszę należy zmiksować blenderem, dodając mleczko kokosowe (z puszki). Mleczka dodajcie tyle, żeby krem nie zrobił się za rzadki. Miksujcie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Gotowy krem wyłóżcie na upieczony i przestudzony spód.
Krem czekoladowy: Daktyle należy zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 minut i odcedzić. Następnie zmiksować blenderem ze wszystkimi dodatkami. Krem rozsmarować na kremie waniliowym.
Uwaga! Kremu wyjdzie dużo – do mazurka możecie użyć tylko część, a resztę przełożyć do słoika i schować do lodówki. Jest super dodatkiem do placków i na kanapki.
Mazurek jest już prawie gotowy. Teraz pozostaje już tylko ładnie go przyozdobić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Koniecznie podzielcie się tym przepisem ze znajomymi i dajcie mi znać, już po świętach, jak Wam smakował ♥
Zrobiłam. Miałaś rację ciasto przeeeepyszne :)Dzięki
Właśnie robię! 🙂 oby mi się udał:)
Zrobiłam.Pycha naprawdę. Mam pytanie odnośnie budyniu waniliowego miał być bezpośrednio z opakowania czy ugotowany. A olej kokosowy płynny czy stały. Pozdrawiam.
Ooooo wygląda cudownie 🙂 Zapisuję!
Jaką średnicę miała ta forma do tarty?
Witaj czym można zastąpić syrop z agawy?
Jaka inna maka mozna zastąpić jaglana?
Wygląda bosko! Ja chyba powtórzę twój jagielnik w te święta, a mazurki będę wcinać tradycyjne, bo nie chcę przesadzać z ilością ciast :).
Ciekawy przepis. Ja właśnie muszę pomyśleć o jakimś na mazurek. Muszę z rodziną skonsultować składniki, czy odpowiadają i może zrobię Twoją wersję.