Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem
W zeszłym roku dwa razy odbyłam jaglany detoks i było to jedno z najpyszniejszych doznać kulinarnych w moim życiu. Okazało się, że dobrze już mi znana kasza jaglana może być jeszcze smaczniejsza i stanowić bazę takich dań, jakie nie przyszłyby mi do głowy. W dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem inspirowanym jednym z przepisów z książki Marka Zaręby “Jaglany detoks”. Będzie to pyszna sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem.
Ciepłe jedzenie na zimną porę roku
Przed nami najchłodniejsza pora roku. Szukając sposobów na rozgrzanie warto wrócić do jedzenia ciepłych, ogrzewających organizm posiłków. Owsianka na śniadanie, zupy, sałatki na ciepło, jesienią i zimą powinny gościć w naszych jadłospisach jak najczęściej.
Jednym z dań, które bardzo lubię jeść, gdy temperatura za oknem to tylko kilka stopni Celsjusza, jest sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem. Jest to jedna z moich ulubionych potraw z jaglanego detoksu, a przepis na nią pochodzi z książki Marka Zaręby “Jaglany detoks”. Jest to danie bardzo pożywne, sycące, kolorowe, pyszne. Uwielbiam jeść tę sałatkę na kolację, ale spokojnie możecie przyrządzić ją też na obiad, albo lunch do pracy.
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem
Składniki na 1-2 porcje:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka pokrojonego brokuła
szklanka pokrojonego batata
2 łyżki pestek dyni
garść ziarenek granatu
szczypta cynamonu
sól, słodka i ostra papryka, oliwa z oliwek
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól morska
1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
opcjonalnie: 1,5 cm świeżego kłącza imbiru
Przygotowanie:
Batata solę, posypuję słodką i ostrą papryką, skrapiam oliwą i piekę do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.
Brokuła dzielę na małe różyczki i gotuję na parze przez ok. 5 minut (ma być miękki, ale jednocześnie jędrny i chrupiący).
Wykładam na talerz: ciepłą kaszę jaglaną (ugotowaną z odrobiną soli w proporcji 1:2), upieczonego batata i ugotowanego brokuła. Wszystko polewam dressingiem, na wierzch wykładam uprażone na suchej patelni pestki dyni z odrobiną cynamonu i pestki granatu. Gotową sałatkę staram się jeść od razu, zanim wystygnie.
Rada: kaszę jaglaną możecie zastąpić komosą ryżową, a zamiast batata użyć dynię piżmową lub hokkaido. Do sałatki można dodać też prażone pestki słonecznika lub orzechy włoskie. A do dekoracji użyć świeże listki bazylii.
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na tę pyszną sałatkę. Chętnie poznam też Wasze pomysły na sałatki na ciepło, z dodatkiem kasz, ryżu lub roślin strączkowych i dowiem się, czy lubicie sałatki w takiej formie 🙂
Polubiłam ostatnio kaszę jaglaną. Być może Twoja sałatka też mi posmakuje. Pozdrawiam:)
Bardzo ciekawy przepis ?
Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂
Naprawdę pyszna i sycąca sałatka. Gorąca polecam.