Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem

W zeszłym roku dwa razy odbyłam jaglany detoks i było to jedno z najpyszniejszych doznać kulinarnych w moim życiu. Okazało się, że dobrze już mi znana kasza jaglana może być jeszcze smaczniejsza i stanowić bazę takich dań, jakie nie przyszłyby mi do głowy. W dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem inspirowanym jednym z przepisów z książki Marka Zaręby “Jaglany detoks”. Będzie to pyszna sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem.

Ciepłe jedzenie na zimną porę roku

Przed nami najchłodniejsza pora roku. Szukając sposobów na rozgrzanie warto wrócić do jedzenia ciepłych, ogrzewających organizm posiłków. Owsianka na śniadanie, zupy, sałatki na ciepło, jesienią i zimą powinny gościć w naszych jadłospisach jak najczęściej.

Jednym z dań, które bardzo lubię jeść, gdy temperatura za oknem to tylko kilka stopni Celsjusza, jest sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem. Jest to jedna z moich ulubionych potraw z jaglanego detoksu, a przepis na nią pochodzi z książki Marka Zaręby “Jaglany detoks”. Jest to danie bardzo pożywne, sycące, kolorowe, pyszne. Uwielbiam jeść tę sałatkę na kolację, ale spokojnie możecie przyrządzić ją też na obiad, albo lunch do pracy.

Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem

Składniki na 1-2 porcje:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

szklanka pokrojonego brokuła

szklanka pokrojonego batata

2 łyżki pestek dyni

garść ziarenek granatu

szczypta cynamonu

sól, słodka i ostra papryka, oliwa z oliwek

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

sól morska

1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub daktylowego

opcjonalnie: 1,5 cm świeżego kłącza imbiru

Przygotowanie:

Batata solę, posypuję słodką i ostrą papryką, skrapiam oliwą i piekę do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.

Brokuła dzielę na małe różyczki i gotuję na parze przez ok. 5 minut (ma być miękki, ale jednocześnie jędrny i chrupiący).

Wykładam na talerz: ciepłą kaszę jaglaną (ugotowaną z odrobiną soli w proporcji 1:2), upieczonego batata i ugotowanego brokuła. Wszystko polewam dressingiem, na wierzch wykładam uprażone na suchej patelni pestki dyni z odrobiną cynamonu i pestki granatu. Gotową sałatkę staram się jeść od razu, zanim wystygnie.

Rada: kaszę jaglaną możecie zastąpić komosą ryżową, a zamiast batata użyć dynię piżmową lub hokkaido. Do sałatki można dodać też prażone pestki słonecznika lub orzechy włoskie. A do dekoracji użyć świeże listki bazylii.

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na tę pyszną sałatkę. Chętnie poznam też Wasze pomysły na sałatki na ciepło, z dodatkiem kasz, ryżu lub roślin strączkowych i dowiem się, czy lubicie sałatki w takiej formie 🙂

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

4 thoughts on “Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, batatem, brokułem i granatem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close