Kotlety z ciecierzycy – moje ulubione!
Ostatnio rozpieszczałam Was przepisami na słodkie śniadania, dlatego dzisiaj dla odmiany coś na obiad – bezglutenowe kotlety z ciecierzycy, które najlepiej smakują w towarzystwie pieczonego batata. Bardzo łatwe, składające się z minimalnej ilości składników. Moje ulubione!
Chociaż zdarza mi się popełniać żywieniowe grzeszki i mojej diecie ostatnio daleko do ideału, to jednak bardzo się staram, żebyśmy jedli zdrowe posiłki, bazujące na zdrowych produktach. Po wielu próbach udało mi się w końcu znaleźć idealny przepis na kotlety z ciecierzycy, które są idealne na obiad, do burgerów i na kanapki.
Kotlety z ciecierzycy najlepiej smakują z pieczonym batatem, z dodatkiem sosu czosnkowego (na bazie jogurtu i z dużą ilością oregano) oraz surówką. Fajnie komponują się też z kaszą orkiszową i kaszą kuskus.
Dodaję do nich bezglutenowe płatki owsiane, dzięki czemu kotlety są bez glutenu, pozostałe składniki obiadu też. Ale jeśli nie macie takich płatków i nie staracie się ograniczać glutenu w diecie, to nie musicie ich używać. Wystarczą zwykłe.
Przepis na kotlety z ciecierzycy
Składniki:
♦ puszka ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
♦ szklanka płatków owsianych bezglutenowych
♦ pół czerwonej cebuli
♦ pół marchewki
♦ jajko
♦ sól, pieprz, sproszkowany czosnek
♦ olej do smażenia
Ciecierzycę przepłukuję na sitku, zostawiam, żeby obciekła z wody. Marchewkę obieram i siekam na drobno w blenderze (możecie starkować na grubych oczkach), cebulę obieram i kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do miski, dodaję płatki owsiane, sól, pieprz i czosnek (przyprawy dodaję na oko, ale staram się ich nie żałować :)). Blenduję na gładką masę (jeśli uznacie, że jest za gęsta, możecie dodać trochę wody). Formuję kotlety, smażę po kilka minut z każdej strony, odsączam na ręczniku papierowym.
Kotlety bardzo dobrze się formują, masa nie klei się do rąk. Świetnie też się smażą i nie przywierają do patelni.
Kotlety z ciecierzycy polecam jeść polane sosem czosnkowym. Zdaniem mojej córki, to najlepszy sos na świecie 🙂
Sos czosnkowy
♦ 3 łyżki jogurtu naturalnego
♦ 1-2 łyżki domowego majonezu
♦ 1 łyżeczka oreganu
♦ 1-2 ząbki czosnku
♦ sól
Majonez i jogurt mieszam ze sobą w miseczce, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oregano. Mieszam i zostawiam na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
Nie będę pisać jak upiec batata, bo to na pewno już wiecie. Ale na wszelki wypadek przypominam wpis z przepisem na pieczone warzywa.
Przygotowanie kotletów z ciecierzycy i całego obiadu przy dobrej organizacji pracy nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. A wszystko razem smakuje naprawdę dobrze i jest świetną propozycją nie tylko na niedzielny obiad.
Spróbujcie koniecznie!
Lubicie kotlety z kasz, strączków i warzyw? Podzielcie się ze mną swoimi ulubionymi przepisami! Dobrych inspiracji i pomysłów na zdrowy obiad nigdy dość 🙂
I udostępnijcie ten wpis znajomym. Może i oni skorzystają z dobrego pomysłu na smaczny i zdrowy obiad 😉
Wypróbuję! Szukam dobrych przepisów na wege kotlety 🙂
Mam nadzieję, że będą smakowały! 🙂
uwielbiam ciecierzycę i wszystkie inne strączki.
Mam strasznie słabą pamięć do przepisów ale kojarzę że ostatnio robiłam takie kotlety z pietruszką chyba, tyle że ciecierzyca była surowa, namoczona na noc i zblendowana więc troszkę inny sposób wykonania.
najbardziej jednak smakują mi kotlety soczewicowe i tutaj jest cała moc fajnych przepisów w internecie- posiłkuję się nimi za każdym razem bo tak jak wspomniałam nigdy nie zapamiętuję proporcji i wszystkich składników:)
Wypróbuj też kotlety z kasz! ostatnio robiłam “sznycle” z kaszy gryczanej i pieczarek i wyszło super!
Przepis tu:
https://storklem.blogspot.no/2017/01/sznycle-z-kaszy-gryczanej-i-pieczarek.html
pozdrawiam!
O! Ktoś tu ma bloga i dopiero się nim chwali! Świetny przepis – wypróbuję na pewno! I będę czytać 🙂
O nie, zrobiłaś mi takiego smaka na wieczór! Idę moczyć ciecierzycę 🙂
No i jak? Smakowały?
Zdecydowanie także i moje ulubione 😉
No! To jest nas już więcej 🙂
Potwierdzam pycha! U mnie dzis na talerzu krolowalo: frytki z batata (pycha) kotlety z ciecierzycy, fasolka slodka, jarmuz z czosnkiem (srednio mi do tego pasowal) https://uploads.disquscdn.com/images/75a62c87d1793934e1b2505090c07e7cd581c92ae731213cfcb41bb2a7ec22e7.jpg
A od siebie jeszcze polecam lasagne w wersji wegetarianskiej. Ja robilam wczoraj w wersji pieczarki cebula papryka pomidory z puszki, bazylia. A i zamiast sosu beszamelowego jogurt naturalny ale moze byc tez smietana.
Pyszny miałaś obiad! A pomysł na lasagne świetny! Moja rodzina będzie przeszczęśliwa, jak to zrobię 🙂
Olga- jakie te kotleciki są w środku? masz jakieś zdjęcie?
Nie mam! A jakie są w środku? Boże, nie wiem, jak wytłumaczyć. Masa się ścina, robi się zbita.
Super o to chodziło – czy są ścięte w środku czy papkowate 😉 dzięki!
A czy można je upiec zeby były “odchudzone”? Nie jem smażonego od kilku lat i wolałabym tego nie zmieniać,a mam taka chęć na te kotlety! ?
No jasne! Następnym razem też je upiekę! 🙂
Witam , wlasnie zrobilam kotleciki ale podczas formowania kleiły sie do rak ? A zrobilam jak bylo w przepisie??? Smakowo przepyszne???
Wiesz co, u mnie raczej się nie kleją. Chociaż wczoraj masa rzeczywiście trochę przywierała do rąk, ale odstawiłam na 15 minut, żeby płatki owsiane trochę wchłonęły wilgoć i już było super! 🙂
Piekłaś je już? Jak długo mniej więcej należy piec?
No nie piekłam 🙂 Ale myślę, że ok. 30 minut 🙂
Ile wychodzi kotlecików z przepisu ?
Wydaje mi się, że ok. 6. Robię z podwójnej porcji, więc już nie pamiętam, ile jest z pojedynczej 🙂
Dzien dobry,
Czy mogę przygotować kotleciki rano i smażyć popołudniu? Nie uschna?