Kotlety z ciecierzycy – moje ulubione!

Ostatnio rozpieszczałam Was przepisami na słodkie śniadania, dlatego dzisiaj dla odmiany coś na obiad – bezglutenowe kotlety z ciecierzycy, które najlepiej smakują w towarzystwie pieczonego batata. Bardzo łatwe, składające się z minimalnej ilości składników. Moje ulubione!

Chociaż zdarza mi się popełniać żywieniowe grzeszki i mojej diecie ostatnio daleko do ideału, to jednak bardzo się staram, żebyśmy jedli zdrowe posiłki, bazujące na zdrowych produktach. Po wielu próbach udało mi się w końcu znaleźć idealny przepis na kotlety z ciecierzycy, które są idealne na obiad, do burgerów i na kanapki.

Kotlety z ciecierzycy najlepiej smakują z pieczonym batatem, z dodatkiem sosu czosnkowego (na bazie jogurtu i z dużą ilością oregano) oraz surówką. Fajnie komponują się też z kaszą orkiszową i kaszą kuskus.

Dodaję do nich bezglutenowe płatki owsiane, dzięki czemu kotlety są bez glutenu, pozostałe składniki obiadu też. Ale jeśli nie macie takich płatków i nie staracie się ograniczać glutenu w diecie, to nie musicie ich używać. Wystarczą zwykłe.

Przepis na kotlety z ciecierzycy

Składniki:

♦ puszka ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy

♦ szklanka płatków owsianych bezglutenowych

♦ pół czerwonej cebuli

♦ pół marchewki

♦ jajko

♦ sól, pieprz, sproszkowany czosnek

♦ olej do smażenia

Ciecierzycę przepłukuję na sitku, zostawiam, żeby obciekła z wody. Marchewkę obieram i siekam na drobno w blenderze (możecie starkować na grubych oczkach), cebulę obieram i kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do miski, dodaję płatki owsiane, sól, pieprz i czosnek (przyprawy dodaję na oko, ale staram się ich nie żałować :)). Blenduję na gładką masę (jeśli uznacie, że jest za gęsta, możecie dodać trochę wody). Formuję kotlety, smażę po kilka minut z każdej strony, odsączam na ręczniku papierowym.

Kotlety bardzo dobrze się formują, masa nie klei się do rąk. Świetnie też się smażą i nie przywierają do patelni.

Kotlety z ciecierzycy polecam jeść polane sosem czosnkowym. Zdaniem mojej córki, to najlepszy sos na świecie 🙂

Sos czosnkowy

♦ 3 łyżki jogurtu naturalnego

♦ 1-2 łyżki domowego majonezu

♦ 1 łyżeczka oreganu

♦ 1-2 ząbki czosnku

♦ sól

Majonez i jogurt mieszam ze sobą w miseczce, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oregano. Mieszam i zostawiam na chwilę, żeby smaki się przegryzły.

Nie będę pisać jak upiec batata, bo to na pewno już wiecie. Ale na wszelki wypadek przypominam wpis z przepisem na pieczone warzywa.

Przygotowanie kotletów z ciecierzycy i całego obiadu przy dobrej organizacji pracy nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. A wszystko razem smakuje naprawdę dobrze i jest świetną propozycją nie tylko na niedzielny obiad.

Spróbujcie koniecznie!

Lubicie kotlety z kasz, strączków i warzyw? Podzielcie się ze mną swoimi ulubionymi przepisami! Dobrych inspiracji i pomysłów na zdrowy obiad nigdy dość 🙂

I udostępnijcie ten wpis znajomym. Może i oni skorzystają z dobrego pomysłu na smaczny i zdrowy obiad 😉

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

24 thoughts on “Kotlety z ciecierzycy – moje ulubione!”

  1. uwielbiam ciecierzycę i wszystkie inne strączki.
    Mam strasznie słabą pamięć do przepisów ale kojarzę że ostatnio robiłam takie kotlety z pietruszką chyba, tyle że ciecierzyca była surowa, namoczona na noc i zblendowana więc troszkę inny sposób wykonania.
    najbardziej jednak smakują mi kotlety soczewicowe i tutaj jest cała moc fajnych przepisów w internecie- posiłkuję się nimi za każdym razem bo tak jak wspomniałam nigdy nie zapamiętuję proporcji i wszystkich składników:)
    Wypróbuj też kotlety z kasz! ostatnio robiłam “sznycle” z kaszy gryczanej i pieczarek i wyszło super!
    Przepis tu:
    https://storklem.blogspot.no/2017/01/sznycle-z-kaszy-gryczanej-i-pieczarek.html
    pozdrawiam!

    1. A od siebie jeszcze polecam lasagne w wersji wegetarianskiej. Ja robilam wczoraj w wersji pieczarki cebula papryka pomidory z puszki, bazylia. A i zamiast sosu beszamelowego jogurt naturalny ale moze byc tez smietana.

  2. A czy można je upiec zeby były “odchudzone”? Nie jem smażonego od kilku lat i wolałabym tego nie zmieniać,a mam taka chęć na te kotlety! ?

  3. Witam , wlasnie zrobilam kotleciki ale podczas formowania kleiły sie do rak ? A zrobilam jak bylo w przepisie??? Smakowo przepyszne???

    1. Wiesz co, u mnie raczej się nie kleją. Chociaż wczoraj masa rzeczywiście trochę przywierała do rąk, ale odstawiłam na 15 minut, żeby płatki owsiane trochę wchłonęły wilgoć i już było super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close