Owoce pod kruszonką na ciepło – zdrowy, jesienny deser bez mąki, masła i cukru

Prostota – smaków, składników i wykonania – to w kuchni cenię ostatnio najbardziej. Dlatego ten deser – owoce pod owsianą kruszonką, tak bardzo przypadł mi do gustu. Szybki i łatwy w przygotowaniu, na ciepło smakuje genialnie. Na jesień po prostu idealny. Spróbujcie.

Owoce pod kruszonką, która nie zawiera masła i białego cukru to świetny pomysł na zdrowy deser lub podwieczorek. Możemy go zrobić używając dowolnych owoców, jednak moim ulubionym połączeniem są mrożone jagody i jabłka.

Kruszonka w tym deserze ma niewiele wspólnego z tą tradycyjną na bazie mąki, masła i cukru. Zamiast nich są zmielone migdały, płatki owsiane, wiórki kokosowe, olej kokosowy i syrop klonowy, który możemy zastąpić miodem lub syropem z agawy. Co kto lubi, albo inaczej – co akurat mamy pod ręką.

Owoce pod kruszonką na ciepło

Składniki:

♥ 3 jabłka

♥ 250 g mrożonych jagód

♥ 100 g zmielonych migdałów

♥ 90 g płatków owsianych górskich

♥ 1,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

♥ 2 łyżki wiórek kokosowych

♥ garść płatków migdałowych

♥ 50 ml syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy

♥ 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieram ze skórki, przekrajam na cztery ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę lub na cienkie plasterki. Wkładam je do miski, mieszam z zamrożonymi jagodami i przekładam do naczynia żaroodpornego lub formy na tartę.

Migdały mieszam z płatkami owsianymi, wiórkami, płatkami migdałowymi i cynamonem.

W garnku podgrzewam olej kokosowy, dodaję syrop klonowy i mieszam, aż oba składniki się połączą. Rozpuszczony olej z syropem wlewam do suchych składników i mieszam do momentu, aż powstanie kruszonka. Na początku robię to łyżką, później ręką. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaję trochę więcej syropu klonowego.

Przygotowaną kruszonką posypuję owoce i wstawiam do rozgrzanego piekarnika (170 st.C z termoobiegiem) na 20-25 minut. Wyjmuję, gdy kruszonka jest rumiana i ładnie zapieczona. Odstawiam na chwilę do przestygnięcia, żeby owoce nie były za gorące i jem na ciepło. Pycha!

Lubicie owoce zapiekane pod kruszonką? Czy macie swoje ulubione przepisy na jesienne desery na ciepło? 

Więcej przepisów na dania idealne na jesień znajdziecie pobierając mój ebook “15 przepisów na jesień” dostępny pod tym linkiem -> kliknij i pobierz.

A jeśli ten przepis Wam się podoba dajcie mi o tym znać, skomentujcie i udostępnijcie na Facebooku. 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

9 thoughts on “Owoce pod kruszonką na ciepło – zdrowy, jesienny deser bez mąki, masła i cukru”

  1. Chciałabym podzielić ten deser na porcje i upiec w silikonowych foremkach na babeczki, jest szansa że deser w ten sposób się uda? Czy forma powinna być bardziej sztywna? Na ile mniej więcej takich foremek babeczkowych jest opisana porcja?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close