Makaron z tuńczykiem i pomidorami – obiad, który zrobisz w 10 minut

Uwielbiam dania z makaronem i mogłabym jeść je codziennie. Czasami nawet się śmieję, że podróż do Włoch będzie kulinarną podróżą mojego życia i na pewno wrócę stamtąd spełniona i szczęśliwa. Póki co do Włoch jednak się nie wybieram, za to dania z makaronem dość często goszczą w moim menu. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem na prosty i szybki makaron z tuńczykiem i pomidorami, który Włosi nazywają fusilli al tonno, albo fusilli con il tonno. Ładna nazwa, prawda?

Do przygotowania tego makaronu nie potrzeba w zasadzie nic, poza makaronem, pomidorami i tuńczykiem. Jest to danie niezwykle proste, które robi się w 10-15 minut, czyli dokładnie tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Polecam więc ten makaron na szybki, letni obiad, gdy nie mamy czasu ani ochoty na gotowanie skomplikowanych potraw. Doskonale smakuje na zimno i na ciepło, możemy więc od razu przygotować większą porcję i mieć zarówno obiad, jak i lunch na kolejny dzień.

Czy tuńczyk jest zdrowy?

Zanim przejdę do przepisu jeszcze dwa zdania na temat tuńczyka. W jego mięsie znajduje się bardzo duża ilość białka, niezbędne dla nas kawy tłuszczowe i witamina D. Tuńczyk ma też mało kalorii (ok. 108 kcal na 100 g świeżego mięsa) i pewnie dlatego jest jedną z ryb, które poleca się w dietach redukcyjnych połączonych z wysiłkiem fizycznym. Jednak ze względu na możliwie duże stężenie metylortęci w mięsie tuńczyka nie zaleca się jego jedzenia częściej niż 1-2 razy w tygodniu, a kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny przekraczać porcji 100 g tuńczyka tygodniowo.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami – przepis

Składniki na 4 porcje:

♥ opakowanie makaronu świderki 400-450 g

♥ puszka tuńczyka w sosie własnym 185 – 200 g

♥ cebula

♥ 2 ząbki czosnku

♥ 2 puszki krojonych pomidorów

♥ łyżka oliwy z oliwek do smażenia

♥ sól, pieprz, cukier (może być ksylitol lub erytrol), świeże lub suszone zioła – oregano i bazylia

♥ opcjonalnie, jeśli lubicie i macie w domu – parmezan

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Gotujemy ok. 5-7 minut, aż pomidory odparują, dodajemy sól, pieprz i cukier (doprawiamy do smaku) i odsączonego z zalewy tuńczyka. Mieszamy, zostawiamy na patelni na 2- 3 minuty, dodajemy posiekane zioła. Makaron odcedzamy i mieszamy z gotowym sosem. Jeśli nie chcemy, żeby danie było gorące makaron przelewamy po ugotowaniu zimną wodą. Przed podaniem makaron możemy posypać parmezanem.

Tak, jak napisałam na początku, makaron z tuńczykiem i pomidorami robi się błyskawicznie i jest to jedno z tych dań, które zawsze smakuje. Polecam i zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Będzie mi bardzo miło, jeśli napiszcie mi o tym, jak to danie Wam smakowało, albo podzielicie się jego zdjęciem oznaczając mnie na Instagramie @olga_makehappyday i używając hashtagu #makehappydaypoleca

Lubicie takie proste i szybkie obiady? Co najczęściej przyrządzacie na obiad, gdy brakuje Wam chęci do gotowania albo macie mało czasu? 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

9 thoughts on “Makaron z tuńczykiem i pomidorami – obiad, który zrobisz w 10 minut”

  1. Przepis “szapoba”! Fajnie, że ktoś zwraca uwagę na produkt i jego właściwosći – w tym przypadku tuńczyka, bardzo fajne, przydatne i mądre! (BRAWO)

  2. Moje szybkie obiady to najczęściej makaron z sosem pomidorowym, parówki z bułeczką, owsianka z jogurtem, dżemem truskawowym, bananem albo ryż z warzywami

  3. Ależ pychotka! Prosty przepis a takie dobre danie. Koniecznie wrzuć przepis na konkurs tuńczyka princes, a nóż uda się coś wygrać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close