Kremowy jagielnik z solonym karmelem daktylowym
Jeśli jesteście fanami zdrowych deserów, a kasza jaglana, daktyle i mleczko kokosowe są produktami, które zawsze macie w kuchennych szafkach – ten kremowy jagielnik z solonym karmelem daktylowym jest ciastem, które pokochacie.
Nieskromnie przyznam, że to najlepszy jagielnik, jaki dotąd jadłam! Kremowy, delikatny i z przepysznym solonym karmelem daktylowym. Jeśli powiem, że połączenie smaków jest w nim idealne, konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę sięgnąć po następny – będzie to prawda, sama prawda i tylko prawda. Dlatego nie przedłużając, spisujecie przepis i do dzieła!
Jagielnik z solonym karmelem daktylowym
Spód:
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
pół szklanki wiórek kokosowych
szklanka daktyli
łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
łyżka kakao
Masa jaglana:
szklanka suchej kaszy jaglanej
puszka mleczka kokosowego (400 ml) – najlepiej schłodzonego w lodówce
szklanka mleka (może być zwykłe albo dowolne mleko roślinne – u mnie kokosowe)
szklanka wody
5 łyżek wiórek kokosowych
5 łyżek syropu z agawy (albo innego syropu do słodzenia)
Solony karmel daktylowy:
szklanka daktyli
2-3 łyżki masła orzechowego
sól – jeśli masło jest bez soli
Dodatki:
solone orzeszki
płatki migdałowe
Przygotowanie spodu:
Daktyle zalewam wrzątkiem i moczę przez 30 minut. Płatki owsiane mielę bardzo drobno, prawie na mąkę. Miękkie daktyle odsączam z wody, wrzucam do blendera, dodaję pozostałe składniki i miksuję na gładką masę. Następnie wykładam nią spód tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do lodówki.
Masa jaglana:
Kaszę jaglaną przepłukuję dużą ilością wody – na przemian gorącą i zimną, wsypuję do garnka, zalewam mlekiem i wodą i gotuję pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę i mleko, dodaję wiórki kokosowe i syrop z agawy. Mieszam, przykrywam i odstawiam z kuchenki na 15-20 minut. Gdy masa lekko przestygnie dodaję mleczko kokosowe – tylko gęstą, stałą część i miksuję blenderem na bardzo gładką masę. Zdarza się, że trwa to nawet ok. 15 minut, więc robię przerwy, żeby nie przegrzać blendera i dać odpocząć dłoni 😉 Gotową masę wykładam do tortownicy, na lekko schłodzony spód.
Masa daktylowa:
Daktyle namaczam zalewając je wrzątkiem na 30 minut. Po tym czasie odsączam je z wody, zostawiając około pół szklanki wody z ich moczenia. Następnie miksuję daktyle z dodatkiem masła orzechowego i stopniowo dolewam wodę, aż do uzyskania konsystencji podobnej do tej, jaką ma masa kajmakowa (zazwyczaj dodaję ok. 1/4 szklanki). Dodaję sól do smaku. Gotowy solony karmel wykładam na masę jaglaną. Wierzch jagielnika posypuję orzeszkami i płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiam do lodówki na całą noc.
Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis. Będzie mi też szalenie miło, jeśli podzielicie się tym wpisem ze znajomymi, udostępniając go na Facebooku.
A już na koniec dodam tylko, że jagielnik jest ciastem/deserem, który można jeść nawet na diecie i to bez wyrzutów sumienia, nawet na śniadanie ♥
Podobne przepisy, które mogą Wam się spodobać:
Jagielnik kokosowo-truskawkowy, czyli przepis na pyszny fit deser bez wyrzutów sumienia
Ale cudowny przepis! Na pewno zrobię, chociaż najpierw mam w planach zrobić ciasto brownie z ciecierzycy.
Smacznego 🙂
Robisz apetyty. Muszę pomyśleć i zrobić małą porcję. 🙂
To jest to co kocham! Musze spróbować takiej wersji, robiłam na podobnym spodzie, a do „serowej” masy dawałam sok cytrynowy, góra jest natomiast totalnie kusząca! @Lifemanagerka rzeczywiście miała u Ciebie raj :D.
Ha! ja jeszcze z sokiem cytryny nie robiłam i myślę, że to bardzo fajny pomysł jest 🙂
Jak można zastąpić olej kokosowy? (nie używam go) Trafiłam na blog przez @Lifemanagerkę i chyba zostanę na dłużej.
Do masy możesz nie dodawać, a do spodu dodaj masło orzechowe ?
Widziałyśmy to ciasto na vlogu Lifemanagerki. Pychota!
Oj tak, jest pyszne!
Witam, czy zamiast syropu z agawy mogę zastosować ksylitol?
Jasne. Dodaj dwie łyżki i sprawdź, czy masa jest odpowiednio słodka. Jeśli nie, dodaj więcej ksylitolu, aż smak będzie Ci odpowiadał 🙂
Jakie wymiary powinna mieć tortownica? 🙂
Moja ma 24 albo 26 cm i taka jest okej. Jeśli będzie mniejsza, ciasto będzie wyższe. Jeśli większa jagielnik będzie niski, ale to w niczym nie przeszkadza.
Plizzzzz… https://pl.m.wiktionary.org/wiki/wi%C3%B3rek , a ciasto z pewnością pyszne! ?
Przepis brzmi fantastycznie, zwlaszcza ze jest weganski! Mam pytanie dotyczace mleczka kokosowego, pojawia sie ono w przepisie zarowno jako szklanka mleka i puszka mleczka kokosowego wiec jestem troche zagubiona! Jesli uzywam mleka kokosowego zamiast zwyklego to po prostu zwikszyc ilosc o te puszke mleczka czy zastapic? Dziekuje <3
Musisz użyć jedną szklankę napoju/mleka kokosowego albo innego dowolnego (ryżowego, owsianego) i stałą część mleczka kokosowego z puszki 🙂
bede robic 🙂
Czym można zastąpić płatki owsiana? Czy mąka kokosowa będzie ok? Nie mogę znaleźć bezglutenowych płatków 🙁
Może spróbuj płatki żytnie, jaglane albo jęczmienne.
Już się chłodzi. Czuję że będzie odlot! ❤️ https://uploads.disquscdn.com/images/37d4f76da5320dee0c1c41765160112f2561077391bc51e5ed0249ce7460f240.jpg
Smakował?
Pytanie! Rewelacja 🙂
Wygląda cudownie ** ! Sądzisz że nadaje się do zamrożenia na chociaż tydzień?
Ja w ogóle nie mrożę ciast, ale myślę, że nic mu nie będzie 🙂
Ten solony karmel to ja mogę jeść sam, taki dobry 😀 ciacho rewelacja!
Jagielnik wyszedł fantastycznie. Jest przeeeeepyszny. ?Chciałabym jednak zrobić inny wariant bez wiórek kokosowych i mleka kokosowego. Wiórki chcę zastąpić migdałami ale nie mam jeszcze pomysłu czym zastąpić mleko kokosowe z puszki. Może jakaś sugestia? A może wystarczy dodatek wody z moczenia daktyli? Pozdrawiam i dziękuję za super smaczny i zdrowy przepis. https://uploads.disquscdn.com/images/c42647b036958f5e7b657ce5ec1124f3594ca957aa8a4d719839e8d47c2f26b8.jpg
Wyjdzie, jak do spodu dam masło zamiast oleju, a w karmelu pominę masło orzechowe? Chciałabym zrobić rodzicom, oni takich specyfików nie mają i raczej nie zgodzą się, żeby kupić cały słoik masła orzechowego, a potem wykorzystać dwie łyżki…
Czy masa jaglana bardziej przypomina krem, czy masę serową w serniku?
wyglada oblednie, zrobilam, przepyszne, wszyscy sie zajadali nie wierzac ze to z kaszy jaglanej, robie drugi raz i wioze do mamy ?
Wyszedł obłędnie! Na pewno zagości w moim zeszycie ze sprawdzonymi przepisami.
Właśnie zrobiłam jagielnik z. karmelem daktylowymi. Polecam zdecydowanie niebo w gębie. Pozdrawiam serdecznie Ela
Wygląda obłędnie. Te daktyle to mogą być suszone?
Muszą być suszone 😉 i zalane wrzątkiem 🙂
Tak proste a tak pyszne, ja dodalam wiecej mleka do kaszy i wyszedl mi super pudding – zapakowane w pudełko jest idealne na uczelnie ?
Rewelacja . ❤❤❤Ja do spodu daje zmielone migdaly I orzechy wloskie..a zamiast daktyli – figi… 🙂
Czy w spodzie można pominąć kakao, żeby był „jasny” i nie zepsuje to jego konsystencji? 🙂 dziekuje
Można 🙂
Czy bez papieru do pieczenia lepiej nie próbować, bo może się spod przykleić? ?
Można spróbować, powinno być okej.
Czesc, w przepisie jest podane zeby uzyc stalej czesci mleka kokosowego, a co jezeli w mojej puszce nie jest rozwarstwione i cale jest plynne? Moge dodac takie plynne?
Tak 🙂
Osobiście bardziej wolę wersję z sokiem z cytryny w masie zamiast mleka kokosowego (ta druga wersja jest dla mnie za ciężka i tłusta), ale bardzo dziękuję za inspirację! Zmodyfikowałam własny przepis ?
Jagielnik z solnym karmelem od kilku miesięcy króluje u nas w domu. Uzależnia! I na diecie trzeba uważać bo na jednej porcji trudno skończyć! Super przepis, wszystkim go polecam !
Zrobiłam na święta Wielkanocne i jestem zachwycona! Polecam każdemu, kto tak jak ja, uwielbia desery słodko słone 😀
Zrobiłam jagielnik z tego przepisu i mogę zdecydowanie polecić. To była moja pierwsza próba zrobienia takiego ciasta. Goście zachwyceni. Serdecznie dziękuję za tak dobry przepis 😉