Czekoladowo-orzechowe ciasto z cukinii (bez cukru, jajek i masła)
Cukinia, na którą sezon właśnie się zaczyna to warzywo, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni. Uwielbiam jej dodatek we wszystkich daniach warzywnych, a leczo mogłabym jeść codziennie. Tym razem postanowiłam wykorzystać jednak cukinię w sposób mniej oczywisty i upiekłam z niej czekoladowo-orzechowe ciasto! Wyszło pyszne i jeszcze ciepłe znikało z talerza błyskawicznie.
Czekoladowo-orzechowe ciasto z cukinii to nie tylko debiut tego warzywa w moich wypiekach, ale też mój pierwszy raz z mąką z orzeszków arachidowych. Otrzymałam ją od marki Bakal, producenta zdrowych batonów energetycznych, bakalii, suszonych owoców i innych zdrowych produktów żywnościowych. Nie bardzo wiedziałam do czego mogę ją wykorzystać i najbardziej prawodopodobne było, że pójdę na łatwiznę i upiekę ciasteczka z przepisu podanego na opakowaniu. I właśnie wtedy wymyśliłam to ciasto, a efekt pozytywnie mnie zaskoczył!
Mąka z orzeszków arachidowych powstaje przez drobne zmielenie orzeszków arachidowych i nie zawiera żadnych dodatków. Jest pełnowartościowym zamiennikiem zwykłej mąki, zawiera sporą ilość białka i składników mineralnych. Nie zawiera glutenu. Może być wykorzystywana do wypieków, omletów i placków.
Nie wiedziałam, jak mąka orzechowa zachowuje się w pieczeniu, jaką nadaje teksturę wypiekom, dlatego postanowiłam połączyć ją z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Wyszedł z tego naprawdę fajny miks, a mąka z orzeszków arachidowych nadała ciastu ciekawy aromat. Bo czy wspomniałam, że pachnie jak masło orzechowe?
Cukinia, o czym pewnie wiecie, jest warzywem lekkostrawnym i zawierającym spore ilości potasu, żelaza, magnezu, witaminy C, witamin K, PP i B1 oraz beta karotenu. Jest jednym z pierwszych warzyw, od którego można rozszerzać dietę niemowląt, dobrze wpływa na procesy trawienne i odkawasza organizm. Jej zaletą jest też to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Czekoladowo-orzechowe ciasto z cukinii jest bez dodatku cukru, który zastąpiłam syropem z agawy. Już po upieczeniu okazało się, że mogłam dodać go trochę więcej, bo moim zdaniem mogłoby być słodsze. Ale Lena mówi, że jest okej!
Nie dodałam też jajek, które zastąpiłam siemieniem lnianym. Zamiast masła jest olej kokosowy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, robi się bardzo szybko i nie wymaga użycia miksera. Spróbujcie!
Czekoladowo-orzechowe ciasto z cukinii
Składniki:
♥ 1 szklanka mąki z orzeszków arachidowych Bakal
♥ 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
♥ 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
♥ 8 łyżek syropu z agawy (możecie użyć też miod, syropu daktylowego albo klonowego)
♥ 1/2 szklanki mleka (możecie zastąpić napojem roślinnym)
♥ 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
♥ 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
♥ 2 czubate łyżki kakao
♥ płaska łyżeczka sody oczyszczonej
♥ płaska łyżeczka cynamonu
♥ garść płatków migdałowych plus trochę płatków do dekoracji
♥ garść prażonych pestek słonecznika
Przygotowanie ciasta polecam zacząć od dokładnego umycia cukinii, jej osuszenia i starkowania. Możecie zrobić to na tarce o grubych oczkach, albo tak, jak ja, wykorzystać rozdrabniacz, albo blender z ostrzem w kształcie litery S.
Olej kokosowy należy rozpuścić w kąpiel wodnej.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, ja zrobiłam to używając rózgi kuchennej.
Jeśli lubicie słodkie wypieki, spróbujcie masę po wymieszaniu i dodajcie więcej syropu z agawy.
Gotową masę przełożyłam do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (nie smarowałam boków) o wymiarach 24×24 cm. Jeśli nie macie takiej tortownicy, możecie użyć niedużej blaszki, keksówki lub dowolnej formy.
Ciasto piekłam w temp. 180 st. C przez godzinę. Ale jeśli macie nowe piekarniki, już po 40 minutach sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto nie jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypałam płatkami migdałowymi. Jeśli jednak macie ochotę, możecie polać ciasto polewą czekoladową.
Czekoladowo-orzechowe ciasto z cukinii jest leciutkie, wilgotne i puszyste. Nie czuć w nim smaku cukinii, za to dość wyczuwalna jest nuta orzechowo-cynamonowo-czekoladowa. Myślę, że fajnym dodatkiem może być tu też przyprawa korzenna, ale w tej wersji spróbuję ciasto już jesienią. I wtedy dodam też pokrojone w kostkę jabłko 🙂
Jedliście już kiedyś ciasto z cukinii? Chętnie poznam Wasze przepisy! Dajcie też znać, czy używacie mąkę z orzeszków arachidowych i do czego ją wykorzystujecie.
Bardzo polecam Wam przepis na to ciasto i zachęcam do udostępniania go przyjaciołom i znajomym na Facebooku ♥
Partnerem wpisu jest marka Bakal.
Czy można zastąpić mąkę orkiszową kolejną porcją arachidowej? Świetny wpis, pozdrawiam 🙂
Myślę, że tak. Zdecydowałam się na dodatek orkiszowej, bo nie wiedziałam, co może mi wyjść z mąki arachidowej. Ale kolejnym razem zrobię tylko z mąki orzechowej, albo dla urozmaicenia połączę ją z mąką ze zmielonych płatków owsianych 🙂
Dam znać, czy wyszło, jak zrobię z samej mąki z orzeszków 😉 Twoje ciasto wygląda tak przepysznie! 🙂 Tym czasem zapraszam do siebie, dopiero zaczynam, więc z chęcią przyjmę uwagi fachowca 😀 https://alternatywypiecipol.blogspot.com/
Dziękuję, zajrzę z przyjemnością 🙂
Lubię tę mąkę, też ostatnio robiłam z niej pyszne ciasteczka i naprawdę świetnie sprawdza się do wypieków! Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z cukinii, czas to zmienić. <3
Zawsze się krzywię na te zdrowe ciasta, ale akurat te cukiniowe uwieelbiam, bo są naprawdę mięciutkie i wilgotne, tak jak lubię! <3 Ale ciastem czekoladowym z buraka gardzę! 😀
Ciasto z cukinią..wygląda obłędnie 🙂 Z cieciorki już znam, ale z cukini jeszcze nie robiłam 🙂