5 powodów, dla których warto jeść truskawki

Nareszcie są! Świeże, soczyste i słodkie truskawki. Tak smaczne i lubiane chyba przez wszystkich, a do tego wartościowe pod względem odżywczym. Poznajcie 5 powodów, dla których warto jeść truskawki.

Truskawki, poza walorami smakowymi, mają w sobie to coś, co sprawia, że zalecają nam je do jedzenie dietetycy, eksperci od zdrowego odżywiania i lekarze. Tym czymś jest witamina C, której w truskawkach jest znacznie więcej, niż w cytrusach. Porcja 8 truskawek zawiera więcej witaminy C, niż owoc pomarańczy. Ale nie tylko ze względu na witaminę C, która wzmacnia naszą odporność, chroni przed infekcjami, obniża ciśnienie krwi i ułatwia przyswajanie zawartego w nich żelaza, warto jeść truskawki.

5 powodów, dla których warto jeść truskawki

5 powodów, dla których warto jeść truskawki

1. Są lekkostrawne i zawierają mało kalorii. W szklance owoców znajduje się niecałe 40 kcal. Cukier zawarty w truskawkach, które w niemal 90% składają się z wody, to fruktoza, mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny. Ich indeks glikemiczny wynosi 40. Dlatego możesz zajadać się nimi, gdy jesteś na diecie odchudzającej lub chorujesz na cukrzycę.

2. Ułatwiają spalanie tłuszczu. I trawienie białek. Truskawki zawierają bromelinę – enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu, trawienie białek, działa moczopędnie i detoksykująco.

3. Sprzyjają profilaktyce antynowotworowej. Znajdujący się w truskawkach kwas elagowy, a także flawonoidy, antocyjany, kwercetyna  i katechina to związki, które zapobiegają nowotworom i chorobom serca.

4. Oczyszczają organizm. Są jak gąbka, która po dostaniu się do układu pokarmowego, oczyszcza jelita ze złogów cholesterolu, metali ciężkich i toksyn.

5. Poprawiają nastrój i upiększają. Witaminy z grupy B i magnez znajdujące się w truskawkach działają antydepresyjnie. Natomiast wapń, krzem, mangan i fosfor mają świetny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jedzenie truskawek sprzyja też wzmacnianiu kości i zapobiega anemii.

A jak jeść truskawki? Tak, jak tylko podpowiada Ci fantazja! Truskawki świetnie smakują  pod każdą postacią. Jeszcze nie umyte, mają wyjątkowy aromat i wydają się być słodsze, niż po umyciu. Uwielbiam jeść je właśnie w takiej postaci. Prosto z koszyczka. Dlatego kupuję tylko truskawki pochodzące z Polski. Dostępne niemal przez cały rok w sklepach truskawki z Hiszpanii, czy Chin są bogato okraszone konserwantami, których wolę unikać.

Koktajl truskawkowy

Od kiedy pamiętam, mama zawsze robiła dla nas truskawkowe koktajle. Ze śmietaną, jogurtem, albo kefirem. I dużym dodatkiem cukru. Gęste, słodkie, różowe. Moje koktajle są trochę lżejsze. Zamiast śmietany dodaję mleko. Dzisiejszy koktajl z mlekiem owsianym smakował wybornie. Zamiast cukru jest banan. Banan i truskawki. Wprost uwielbiam ten duet! Do owoców i mleka dodaję też nasiona chia, albo siemię lniane. I mam bardzo sycący, pożywny, bogaty w składniki odżywcze i witaminy, a do tego pyszny koktajl.

Ciasto z truskawkami

W moim domu ciasto z truskawkami było obowiązkowe, tak jak i koktajl. Zwykle był to biszkopt, na którym układałam truskawki, a mama polewała to tężęjącą galaretką. Nic wyszukanego, ale smakowało zawsze.
Dzisiaj po raz pierwszy upiekłam ciasto z truskawkami, z przepisu który znalazłam na blogu Mała Cukierenka. Jeśli jeszcze nie znasz tego bloga – polecam. Bardzo często piekę ciasta w oparciu o przepisy, które tam znajduję. Co ważne – te ciasta zawsze się udają!

Złociste ciasto z truskawkami – bo tak nazwała je autorka bloga – zachwyciło mnie smakiem i aromatem. Dodatek mąki kukurydzianej nadał ciastu ładny,  żółty kolor. Truskawki i wanilia – wyjątkowy zapach. Maślanka, którą zastąpiłam jogurt, sprawiała, że ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Trudno było się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.

Lody truskawkowe

 

Polecam, zwłaszcza, gdy w domu są dzieci, które za lodami przepadają. Ich zrobienie jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy zmiksować truskawki z jogurtem naturalnym typu greckiego (polecam jogurt bez mleka w proszku), dodać kilka kropli soku z cytryny i posłodzić miodem lub syropem z agawy. Gotowy mus zamrozić. I zajadać się razem z dzieckiem 🙂

W wersji bez jogurtu, możesz przyrządzić lody z zamrożonych truskawek i banana (również zamrożonego). Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj. Lody są od razu gotowe do zjedzenia.

Owsianka z truskawkami i borówkami

Nie mogę sobie odmówić dodawania truskawek do owsianki. Do lekko przestudzonej owsianki dodaję pokrojone na ćwiartki truskawki, borówki i płatki migdałowe (lub wiórki kokosowe). Najpierw zachwycam się wyglądem mojego śniadania, a chwilę później jego smakiem.

W sezonie nie warto odmawiać sobie jedzenia truskawek. A gdy uznacie, że macie już dosyć truskawkowego szaleństwa, zamroźcie trochę owoców na zimę, albo przygotujcie słodkie konfitury na zimę. Na bazie truskawek możecie też przygotować sobie kilka domowych kosmetyków. Szczególnie polecam peeling kokosowo-truskawkowy – mój ulubiony 🙂

Nie będę Was pytać, czy lubicie truskawki. Ale chętnie poznam Wasze ulubione przepisy na dania, ciasta, desery, przetwory z truskawkami w roli głównej.

 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

2 thoughts on “5 powodów, dla których warto jeść truskawki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close