5 powodów, dla których warto jeść truskawki
Nareszcie są! Świeże, soczyste i słodkie truskawki. Tak smaczne i lubiane chyba przez wszystkich, a do tego wartościowe pod względem odżywczym. Poznajcie 5 powodów, dla których warto jeść truskawki.
Truskawki, poza walorami smakowymi, mają w sobie to coś, co sprawia, że zalecają nam je do jedzenie dietetycy, eksperci od zdrowego odżywiania i lekarze. Tym czymś jest witamina C, której w truskawkach jest znacznie więcej, niż w cytrusach. Porcja 8 truskawek zawiera więcej witaminy C, niż owoc pomarańczy. Ale nie tylko ze względu na witaminę C, która wzmacnia naszą odporność, chroni przed infekcjami, obniża ciśnienie krwi i ułatwia przyswajanie zawartego w nich żelaza, warto jeść truskawki.
5 powodów, dla których warto jeść truskawki
1. Są lekkostrawne i zawierają mało kalorii. W szklance owoców znajduje się niecałe 40 kcal. Cukier zawarty w truskawkach, które w niemal 90% składają się z wody, to fruktoza, mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny. Ich indeks glikemiczny wynosi 40. Dlatego możesz zajadać się nimi, gdy jesteś na diecie odchudzającej lub chorujesz na cukrzycę.
2. Ułatwiają spalanie tłuszczu. I trawienie białek. Truskawki zawierają bromelinę – enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu, trawienie białek, działa moczopędnie i detoksykująco.
3. Sprzyjają profilaktyce antynowotworowej. Znajdujący się w truskawkach kwas elagowy, a także flawonoidy, antocyjany, kwercetyna i katechina to związki, które zapobiegają nowotworom i chorobom serca.
4. Oczyszczają organizm. Są jak gąbka, która po dostaniu się do układu pokarmowego, oczyszcza jelita ze złogów cholesterolu, metali ciężkich i toksyn.
5. Poprawiają nastrój i upiększają. Witaminy z grupy B i magnez znajdujące się w truskawkach działają antydepresyjnie. Natomiast wapń, krzem, mangan i fosfor mają świetny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jedzenie truskawek sprzyja też wzmacnianiu kości i zapobiega anemii.
A jak jeść truskawki? Tak, jak tylko podpowiada Ci fantazja! Truskawki świetnie smakują pod każdą postacią. Jeszcze nie umyte, mają wyjątkowy aromat i wydają się być słodsze, niż po umyciu. Uwielbiam jeść je właśnie w takiej postaci. Prosto z koszyczka. Dlatego kupuję tylko truskawki pochodzące z Polski. Dostępne niemal przez cały rok w sklepach truskawki z Hiszpanii, czy Chin są bogato okraszone konserwantami, których wolę unikać.
Koktajl truskawkowy
Od kiedy pamiętam, mama zawsze robiła dla nas truskawkowe koktajle. Ze śmietaną, jogurtem, albo kefirem. I dużym dodatkiem cukru. Gęste, słodkie, różowe. Moje koktajle są trochę lżejsze. Zamiast śmietany dodaję mleko. Dzisiejszy koktajl z mlekiem owsianym smakował wybornie. Zamiast cukru jest banan. Banan i truskawki. Wprost uwielbiam ten duet! Do owoców i mleka dodaję też nasiona chia, albo siemię lniane. I mam bardzo sycący, pożywny, bogaty w składniki odżywcze i witaminy, a do tego pyszny koktajl.
Ciasto z truskawkami
Złociste ciasto z truskawkami – bo tak nazwała je autorka bloga – zachwyciło mnie smakiem i aromatem. Dodatek mąki kukurydzianej nadał ciastu ładny, żółty kolor. Truskawki i wanilia – wyjątkowy zapach. Maślanka, którą zastąpiłam jogurt, sprawiała, że ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Trudno było się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
Lody truskawkowe
W wersji bez jogurtu, możesz przyrządzić lody z zamrożonych truskawek i banana (również zamrożonego). Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj. Lody są od razu gotowe do zjedzenia.
Owsianka z truskawkami i borówkami
Nie mogę sobie odmówić dodawania truskawek do owsianki. Do lekko przestudzonej owsianki dodaję pokrojone na ćwiartki truskawki, borówki i płatki migdałowe (lub wiórki kokosowe). Najpierw zachwycam się wyglądem mojego śniadania, a chwilę później jego smakiem.
W sezonie nie warto odmawiać sobie jedzenia truskawek. A gdy uznacie, że macie już dosyć truskawkowego szaleństwa, zamroźcie trochę owoców na zimę, albo przygotujcie słodkie konfitury na zimę. Na bazie truskawek możecie też przygotować sobie kilka domowych kosmetyków. Szczególnie polecam peeling kokosowo-truskawkowy – mój ulubiony 🙂
Nie będę Was pytać, czy lubicie truskawki. Ale chętnie poznam Wasze ulubione przepisy na dania, ciasta, desery, przetwory z truskawkami w roli głównej.
Truskawki są fantastyczne. A naszych polskich żadne inne nie są w stanie przebić. Co roku czekam ze zniecierpliwieniem, aż się zacznie sezon.
Są fantastyczne, smaczne, zdrowe i pożywne 🙂