Gofry z mąki gryczanej
Gofry z mąki gryczanej to pyszna alternatywa dla gofrów pszennych. Są lekkie, pyszne i chrupiące. Doskonale smakują z dodatkiem dżemu, świeżych owoców lub bitej śmietany. Pyszne są też lekko oprószone cukrem pudrem i to właśnie w tej wersji najbardziej je lubię.
Od kiedy kupiliśmy maszynkę do pieczenia gofrów, nie ma tygodnia, żeby gofry nie pojawiły się u nas na śniadanie lub kolację. Najczęściej robię gofry w tradycyjnej wersji, z mąki pszennej lub orkiszowej. Zdarza mi się też piec gofry owsiane (przepis wkrótce) lub gofry gryczane. Te ostatnie, czyli gofry na bazie mąki gryczanej, mają charakterystyczny, lekko piernikowy smak. To wszystko dzięki dodatkowi cynamonu, który idealnie pasuje do mąki z gryki i sprawia, że gofry smakują inaczej, niż zwykle.
Mąka gryczana
Zanim podam Wam przepis na gofry z mąki gryczanej, kilka słów o samej mące.
Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, o niskim indeksie glikemicznym. Wytwarza się ją z ziaren gryki, stąd jej szary kolor. Sięgając po tę mąkę po raz pierwszy musicie nastawić się na to, że chleb, ciasta, placki, czy gofry, które z niej zrobicie, będą miały ciemniejszy kolor. Nie musicie natomiast martwić się o to, że mąka będzie smakowała jak kasza gryczana. Owszem, ma ona lekko orzechowy posmak, ale nie jest on na tyle wyrazisty, by zdominować smak potrawy. Do tego użycie odpowiednich dodatków potrafi ten smak całkowicie zneutralizować. Po przygotowaniu ciasta z mąki gryczanej należy je odstawić na 20-30 minut i dopiero po tym czasie można smażyć placki, gofry, piec ciasto itd.
Mąka gryczana zawiera sporo białka i błonnika. Jest też cennym źródłem magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B. Wyroby z mąki gryczanej poleca się osobom mającym nietolerancję glutenu i diabetykom.
Gofry z mąki gryczanej – przepis
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mleka (może być roślinne)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić drugą szklaną mleka)
2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego plus olej do wysmarowania gofrownicy
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie smażymy gofry w nagrzanej gofrownicy. Ja przed każdym pieczeniem natłuszczam gofrownicę niewielką ilością oleju. Gofry smażę min. 5 minut. Im dłuższy czas pieczenia, tym bardziej chrupiące gofry. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy, układam je na kratce, żeby odparowały.
Lubicie gofry? Jedliście już kiedyś gofry z mąki gryczanej?
Bardzo smaczne 🙂 Synek jest na tak! 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Mam pytanie z podanych proporcji ile wychodzi gofrów
Zależy, jaka gorfrownica. U mnie było chyba 12 gofrów.
jaka mąka – palona, niepalona?
Robiłam z pełnoziarnistej mąki gryczanej.
Ze słodkimi dodatkami są mega! 🙂
Cieszę się, że smakują :))
Gofry są nie dość, że bardzo proste w wykonaniu, to niesamowicie smaczne. Zapomniałam dodać cukru? i powiem, że jak dla mnie wcale go nie brakuje. Taką wersję też polecam. Naprawdę bardzo smaczne???
Bardzo się cieszę, że smakują! A sama też czasami pomijam cukier 😉 Pozdrawiam 🙂
Dziękuje za udostępnienie przepisu. Gofry zagoszczą na niedzielnym śniadaniu.
Smacznego 🙂
Gofry są pyszne! Bardzo lekkie i chrupiące! Zrobiłam na słodko, ale myślę, że w wersji wytrawnej też będą doskonałe. Świetny przepis! Dziękuję za udostępnienie 🙂
Cieszę się, że smakują i dziękuję za komentarz 🙂
WITAM! ile kcal może mieć taki goferek 😉 ???
Nie wiem.