Szybka i pożywna zupa pomidorowa z ciecierzycą
Dlaczego warto jeść zupy? Bo są smaczne, łatwe w przygotowaniu, pożywne, rozgrzewające i tanie. Ich ugotowanie nie zajmuje z reguły dużo czasu (chyba, że gotujemy rosół), a wartość kaloryczna nie przekracza często 100 kcal w 300 ml. I dlatego zupy bardzo często goszczą na moim stole i jeśli tylko nie mam pomysłu na obiad, gotuję zupę. Moim niedawnym odkryciem jest zupa pomidorowa z ciecierzycą – bardzo szybka w przygotowaniu, pożywna, rozgrzewająca i dostarczająca wielu witamin i składników odżywczych.
Od kiedy nie jem mięsa, gotowanie zup to dla mnie wyzwanie. Nie dlatego, że ugotowanie zupy bez wywaru drobiowego nie jest możliwe, ale dlatego, że mi takie zupy nie smakują. Po prostu. Ratunkiem są więc zupy kremy, do których przyrządzenia mięso nigdy nie było mi potrzebne.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą to idealna propozycja na jesienny obiad. Dostarcza cenne witaminy A i C (marchewka, papryka, cebula), białko, błonnik, kwas foliowy (ciecierzyca) oraz składniki mineralne, w tym sporą dawkę potasu z pomidorów i ciecierzycy. W zupie jest też czosnek – nasz sprzymierzeniec we wzmacnianiu odporności i oliwa z oliwek, czyli dobry dla naszego organizmu tłuszcz. Dobrze smakuje, syci na długo, rozgrzewa i cieszy wzrok pięknym kolorem. Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół opakowania passaty pomidorowej (ok. 250 g) lub pomidorów z puszce
- pół marchewki
- pół czerwonej papryki
- litr bulionu warzywnego
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- pół łyżeczki cukru, opcjonalnie sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekam. Oliwę rozgrzewam w garnku, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam. Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Podsmażam chwilę, dolewam przecier pomidorowy i bulion. Mieszam i gotuję ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję ciecierzycę, gotuję ok. 5 minut. Doprawiam cukrem i ew. solą. Zdejmuję z kuchenki, miksuję blenderem i gotowe.
Zdarza mi się dodać do tej zupy trochę śmietanki 12%, aby złagodzić trochę smak pomidorów.
Zupę pomidorową z ciecierzycą można podawać z ryżem, makaronem lub bez żadnych dodatków.
Smacznego!
Lubicie zupy? Jakie zupy gotujcie najczęściej? Może macie przepisy na rozgrzewające i sycące zupy na jesienno-zimową porę roku?
Chcesz podzielić się przepisem ze znajomymi? Możesz to zrobić, udostępniając wpis dzięki jednemu z poniższych przycisków 🙂
Przepis wygląda naprawdę zachęcająco! Chyba przygotuję ją już dzisiaj, zwłaszcza, że mam wszystkie składniki. Swoją drogą pomidory i ciecierzyca to wprost idealne połączenie!
No i jak? Wypróbowałaś przepis?
Tak! Już dwa razy 🙂 Zdecydowanie należy do grona tych ‘ulubionych’
Uwielbiam zupy. U mnie ostatnio na stole najczęściej fasolówka, tak szczodrze zostaliśmy obdarzeni nią.Pomidorówkę też bardzo polubiłam, więc nie wykluczone, że za jakiś czas twoja wersja zagości na stole.
Jak ja dawno nie jadłam fasolówki!
Uwielbiam zupy a ta wydaje się być bardzo treściwa więc chętnie wykorzystam kiedyś ten przepis.
To prawda, jest treściwa i sycąca 🙂
Super! Jutro właśnie planowałam ugotować pomidorówkę, więc może zrobię taką na odmianę 🙂
No i jak? Była pomidorowa z ciecierzycą?
Tak! Właśnie skończyłam jeść przed chwilą 😉 Jest dobra, tylko trochę przypomina mi smak grochówki 😉 Ale nie mam nic do grochówki więc mi smakuje 🙂
Uwielbiamy zupy, a pomidorowa to jedna z naszych ulubionych. Musimy wypróbować Twoją wersję!
Dajcie znać, jak smakowała!
Ja bardzo lubie zupy i najczesciej robie wlasnie kremy;) W zeszlym roku na blogu opublikowalam wpis o rozgrzewajacych zupach, w tym roku chyba tez musze cos takiego przygotowac 😉
Rozgrzewające zupy kremy – to lubię najbardziej 🙂
W tamtym tygodniu skusiłam się na gotowca z Biedronki – zupa krem pomidorowa z ciecierzycą, smaczna 🙂 A tu proszę, trafiam na gotowy przepis! To nie przypadek, koniecznie muszę wypróbować… 🙂
Brakuje mi tylko, żebyś podawała ilość porcji, to zawsze przydatna wskazówka 🙂