Nocna owsianka kokosowa z chia i owocami (owsianka z lodówki) – zdrowe śniadanie dla zabieganych
Nocna owsianka kokosowa z chia i owocami to moja propozycja zdrowego, sycącego i pysznego śniadania dla zabieganych. Przygotowujemy ją wieczorem, wstawiamy do lodówki, rano dodajemy tylko owoce i gotowe. Można jeść. Szybciej i prościej chyba się nie da 🙂
Owsianka z lodówki to śniadanie, które ma wiele zalet. Po pierwsze – przygotowujemy ją wieczorem, co pozwala zaoszczędzić nam czas rano. Po drugie – możemy przygotować sobie większą porcję, przelać do mniejszych słoiczków lub misek i mieć gotowe śniadanie na kilka dni. Kolejną zaletą owsianki z lodówki jest to, że nie gotujemy płatków owsianych, co pozwala zachować pełnię ich wartości odżywczych. Fajne jest też to, że za każdym razem owsiankę możemy urozmaicić innymi dodatkami, dzięki czemu jej smak nigdy się nie zgubi. Nie mogę pominąć też zalet zdrowotnych – nocna owsianka jest bogata w białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo i błonnik. Jest też niezwykle pożywna i sycąca, dodaje energii i pomaga dbać o linię. A do tego sprawdza się jako śniadanie na wynos – wystarczy przygotować ją w słoiku, zakręcić, a rano tylko włożyć do torby lub plecaka.
Owsianka inna niż wszystkie
Jeśli jeszcze nie próbowaliście nocnej owsianki, polecam wypróbować ten przepis. Zapewniam, że owsianka w takim wydaniu przypadnie do gustu nawet osobom, które nie są jej fanami 🙂 Dodatek wiórek kokosowych i nasion chia sprawia, że owsianka ma konsystencję lekkiego puddingu i nie przypomina gotowanej na mleku brei. A jeśli o mleku mowa – nocna owsianka z dzisiejszego przepisu jest na mleku roślinnym, a konkretnie – migdałowym. Przygotowałam ten przepis w ramach kampanii społecznej World Plant Milk Day 2019 organizowanej przez ProVeg Polska. Czas jego publikacji nie jest przypadkowy, bo właśnie dzisiaj, 22 sierpnia 2019 roku obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Celem kampanii jest promowanie napojów roślinnych jako zdrowej i ekologicznej alternatywy dla mleka krowiego, którego produkcja wiąże się ogromnym zużyciem wody i energii oraz niewyobrażalnym cierpieniem zwierząt. Jeśli los naszej planety nie jest Wam obojętny, a do tego jesteście otwarci na nowe smaki w kuchni, zachęcam do tego, abyście spróbowali zastąpić tradycyjne mleko napojami roślinnymi. Zwłaszcza, że ich dostępność w polskich sklepach jest coraz większa, a samodzielne przygotowanie w domu banalnie łatwe.
Nocna owsianka kokosowa z chia i owocami – przepis
Składniki (na 2 porcje):
5 łyżek płatków owsianych (ok. pół szklanki)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka nasion chia
1 szklanka mleka migdałowego (napoju migdałowego)
opcjonalnie: syrop z agawy, daktylowy lub klonowy
ulubione owoce: u mnie jeżyny, nektarynka i maliny
Przygotowanie:
Płatki, wiórki i nasiona chia wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy owsiankę z lodówki, dodajemy ulubione owoce i ew. syrop z agawy (jeśli chcemy, żeby owsianka była bardzo słodka). Możemy dodać też orzechy, pestki słonecznika lub płatki migdałowe. I gotowe! Szybko, prosto, zdrowo i pysznie! Czy może być lepiej?
Tip 1. Jeśli chcecie, żeby owsianka była ciepła, po wyjęciu z lodówki możecie podgrzać ją w kuchence mikrofalowej.
Tip 2. Do owsianki, zamiast świeżych owoców, możecie dodać też masło orzechowe, mus z mango, ciepły mus z mrożonych malin oraz dowolne orzechy, pestki słonecznika, a nawet kawałki czekolady. W każdej z tych wersji nocna owsianka kokosowa z chia będzie pyszna!
Tip 3. Wybierając mleko roślinne sięgnijcie po napój bez dodatku cukru, za to wzbogacony wapniem i witaminą B12.
Mam nadzieję, że pomysł na kokosową owsiankę z lodówki przypadnie Wam do gustu. Jeśli wypróbujecie ten przepis, dajcie mi o tym znać 🙂 Smacznego!