Zdrowe słodkości na każdą porę dnia i przepis na pyszne, bardzo kruche rogaliki marchewkowe

“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej to pozycja obowiązkowa w kuchni każdego fana słodkości w zdrowym i bezcukrowym wydaniu.

Jestem łasuchem i uwielbiam ciasta, ciasteczka, babeczki, puddingi, kremy, musy i wszystko to, co słodkie. Mam jednak świadomość, że jedzenie słodkości nie służy ani mojej figurze ani mojemu zdrowiu. Dlatego staram się zachowywać umiar w sięganiu po to, co słodkie, a jeśli już po coś takiego sięgam, zwracam uwagę na to, skąd ten słodki smak. Unikam słodyczy z białym cukrem, syropem fruktozowym i glukozowo-fruktozowym. Sama piekę ciasta i przyrządzam desery z dodatkiem syropu z agawy, miodu, ksylitolu, albo zamieniam wszystkie substancje słodzące na banana. I gdy już upiekę takie zdrowe ciasto, w którym poza brakiem cukru jest też pełnoziarnista mąka i olej zamiast masła, wiem, że mogę sobie pozwolić na zjedzenie dwóch, a nawet trzech kawałków do kawy i nie mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. Takie słodkości podaję też moim dzieciom i zawsze bardzo się cieszę, gdy widzę, że im smakują.

Poza wypróbowanymi pomysłami na zdrowe słodkości bez cukru korzystam też z przepisów, które znajduję na blogach, Instagramie i w książkach. I właśnie dzisiaj o jednej z takich książek, która jest dla mnie prawdziwą kopalnią inspiracji, chciałabym Wam opowiedzieć.

Recenzja książki “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”

Książka Katarzyny Maciejko-Zielińskiej, która jest autorką bloga Słodkiefantazje.pl trafiła do mnie jesienią (była to wygrana w konkursie). Niemal od razu zabrałam się za przeglądanie jej zawartości i niemal od razu wiedziałam, że jest to książka, która zajmie w mojej kuchni honorowe miejsce. I tak też się stało, bo od kilku miesięcy książka stoi na półeczce z przyprawami obok innej, mniej słodkiej, ale równie zdrowej książki kucharskiej, o której też Wam niebawem napiszę, a ja bardzo często do niej zaglądam i korzystam z zamieszczonych w niej przepisów.

Do tej pory wypróbowałam m.in.: przepis na korzenne herbatniki gryczane, przepis na muffiny bananowo-miodowe, przepis na puszysty omlet biszkoptowy, przepis na dietetyczne tiramisu, przepis na ciasto z daktylami i przepis na rogaliki, którym dzisiaj się z Wami podzielę. W planach mam natomiast gryczane ciasto bananowe, jaglaną tartę jagodową i bezglutenowe ciasto marchewkowe.

Dlaczego warto mieć na półce książkę “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”?

Przepisy z książki “Zdrowe słodkości” bazują na takich zamiennikach cukru jak ksylitol, cukier kokosowy, miód, syrop daktylowy i syrop z agawy. Przy każdym przepisie pojawia się informacja, na co można zamienić dany produkt słodzący, czy użytą w przepisie mąkę. Mąką, która  pojawia się w książce najcześciej jest mąka orkiszowa, ale znajdują się tu też przepisy na wypieki i potrawy z mąki gryczanej i innych mąk bezglutenowych, na słodkości z kaszy jaglanej i płatków owsianych. Wszystkie mają bardzo krótkie listy składników i są proste w wykonaniu. Część przepisów nadaje się do lekkiej modyfikacji i przerobienia na przepisy wegańskie, a przy każdym z nich jest informacja, że jest to przepis bez jajek, bez masła, bez mleka itd.

Poza ciastami, autorka książki proponuje zdrowe słodkości na śniadania, podwieczorek i kolację. Są tu też pomysły na słodkości, które można zabrać do pracy lub zapakować dziecku do szkoły. Chałka orikszowa z żurawiną, owsiany omlet z musem owocowym, jaglanki, razowe pierogi z jagodami, jaglana knedelki z truskawkami, racuszki z cukinią na słodko – korzystając z przepisów z książki Katarzyny Maciejko-Zielińskiej możemy jeść słodko i zdrowo przez cały dzień. I nie będzie wymagało to od nas wiele wysiłków i korzystania ze skomplikowanych składników. W moim odczuciu wszystkie przepisy z tej książki są tanie i proste, a składniki łatwo dostępne. Kolejny plus za to, że część przepisów jest tak łatwa, że poradzą sobie z nimi nawet dzieci (oczywiście pod naszym czujnym okiem).

Poza ciekawymi przepisami, książka ma też bardzo ładną oprawę graficzną, zdjęcia nie są przekombinowane i oddają to, jak nasze wypieki i desery będą wyglądały po przygotowaniu. Duży plus daję też za wstęp do książki, w którym zostały zaprezentowane przykładowe zamienniki cukru i tłuszczu w wypiekach.

Rogaliki marchewkowe z powidłami

Jednym z ostatnio wypróbowanych przeze mnie przepisów z książki “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” są rogaliki marchewkowe z powidłami. Ja w prawdzie zrobiłam je z czekoladowym kremem z daktyli, ale nie ma to chyba aż takiego znaczenia, bo z powidłami rogaliki muszą być tak samo pyszne. Łapcie przepis!

Składniki:

♥ 200 g schłodzonego masła

♥ 350 g mąki orkiszowej jasnej

♥ 50 g ksylitolu lub cukru kokosowego

♥ 1 łyżeczka pasty z wanilii (ja pominęłam)

♥ 2 średnie marchewki

♥ 200 g powideł lub innego nadzienia

Wykonanie:

1/ Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką, dodać ksylitol lub cukier, wanilię i stratą na drobnych oczkach marchewkę. Wyrobić ciasto.

2/ Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Każdy placek podzielić na 4 trójkąty, a następnie każdy z nich podzielić jeszcze na połowę. Z każdego placka ma wyjść 8 trójkątów.

3/ Na każdym trójkącie układać po łyżeczce nadzienia i zwijać od szerszego do węższego boku, formując rogaliki.

4/ Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180-200 st.C przez 20-25 minut, aż rogaliki będą miały ładny, złoty kolor. Moje piekły się 15 minut, ale przy włączonym termoobiegu.

Mam nadzieję, że i przepis i książka Was zainteresowały. Koniecznie dajcie mi znać, jakie książki kulinarne najbardziej lubicie i z których najczęściej korzystacie. Zajrzyjcie też na moją listę książek o zdrowiu, odżywianiu i urodzie, którą znajdziecie tutaj:

Książkowa lista życzeń – 15 książek o zdrowiu, odżywianiu i urodzie

Książka “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” dostępna jest m.in. w księgarni Tania Książka w promocyjnej cenie -> klik!

Polecam, bo jest to książka, którą zdecydowanie warto mieć w zdrowej kuchni!

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

5 thoughts on “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia i przepis na pyszne, bardzo kruche rogaliki marchewkowe”

  1. O takie rogaliki marchewkowe robiłam kiedyś, są pycha, takie mięciutkie jak trochę odleżą 😉 2 dni temu na szybkiego robiliśmy bezglutenowego kopca kreta. Muszę przyznać że jak na sklepówkę też pycha 😉

  2. Przepis na rogaliki nietrudny, chyba umiałabym tego nie zniszczyć 🙂
    Uwielbiam słodycze, ale mam takie samo zdanie jak Ty – moje ciało i zdrowie niekoniecznie lubią to, co słodkie. Ta książka może być dla mnie świetna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close