Pyszny i prosty chleb z pestkami dyni i słonecznika

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba, który roznosi się po moim domu kilka razy w tygodniu. Ostatnio jest to zapach chleba idealnego na niedzielne śniadanie. Ten niezwykle prosty w przygotowaniu chleb z pestkami dyni i słonecznika jest mięciutki, bardzo sprężysty i po prostu pyszny. A jego przygotowanie, łącznie z czasem pieczenia zajmuje niecałe 2 godziny. Spróbujcie koniecznie!

We wpisie, w którym podzieliłam się z Wami przepisem na mój ulubiony chleb pełnoziarnisty, pisałam też powody, dla których warto piec chleb w domu. Jednym z nich jest to, że dom pachnący świeżo upieczonym chlebem, to dom pachnący ciepłem i miłością. I tak właśnie pachnie w moim domu dzisiaj o poranku i w Waszych za chwilę też może. Zapewniam, że nawet bez specjalnych zdolności kulinarnych, ten chlebek na pewno Wam się uda.

Chleb z pestkami dyni i słonecznika

Pyszny i prosty chleb z pestkami dyni i słonecznika

Składniki na 1 chleb:

450 g mąki pszennej

450 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub otrębów

1/4 szlanki pestek dyni

1/4 szlanki pestek słonecznika

1/8 szklanki siemienia lnianego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Przygotowanie chleba jest banalnie proste. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, aż się połączą w jednolitą konsystencję. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolewam jeszcze trochę wody. Przygotowane ciasto pozostawiam na 15 minut w misce, żeby odpoczęło, a następnie przelewam do keksówek wysmarowanych olejem. Wyrównuję ciasto łyżka, obsypuję pestkami słonecznika i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do wyrośnięcia. W tym czasie włączam już piekarnik i ustawiam temperaturę 180 st.C. Chleb rośnie szybko i gdy widzę, że podwoił swoją objętość wstawiam do piekarnika. Piekę 55-60 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmuję chlebki z foremek i studzę na kratce. Żeby nie był zbity, kroję dopiero po ostygnięciu.

Pyszny i prosty chleb z pestkami dyni i słonecznika

Chleb z pestkami dyni i słonecznika jest nie tylko bardzo łatwy do przygotowania, ale i pyszny. Moja rodzina pokochała ten chleb od pierwszej kromki 🙂 Jest to chleb z mąki pszennej, ale możecie spróbować małych modyfikacji i część mąki zastąpić np. mąką orkiszową lub pszenną z pełnego ziarna. A jeśli chcecie mieć błyszczącą skórkę, posmarujecie chleb przed pieczeniem jajkiem roztrzepanym z mlekiem (sama akurat tego nie robię). Życzę smacznego i uciekam na śniadnie 🙂

Jeśli skorzystacie z przepisu i upieczecie chleb, koniecznie dajcie mi znać. Jestem ciekawa, czy Wam również będzie smakował.

Możecie podzielić się też przepisem ze znajomymi, udostępniając go na FB. Będzie mi bardzo, bardzo miło! <3 

 

Przepis pochodzi z bloga Eksperymentalnie.com

 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

27 thoughts on “Pyszny i prosty chleb z pestkami dyni i słonecznika”

  1. mija dopiero kilka miesięcy od kiedy zaczęła i na prawdę polubiłam piec chleby:) najczęściej dla mojego mężczyzny bo on go je sporo ale i czasem dla siebie jakąś razową wersję popełnię. nie tylko pachnie w domu ale i przy okazji chłop się cieszy bo ma domowy wypiek zamiast gliny ze sklepu- dziś właśnie kupił chleb w norweskim supermarkecie, taki który teoretycznie powinien być dobry bo cena na to wskazywała ( ceny wahają się od 5 do 25 zł, ten kosztował 15), w domu spróbował i płakał że znowu glina…
    Trzeba znowu zacząć piec:) Najczęściej ciasto robię takie samo z pszennej mąki z odrobiną razowej lub otrębów ale zamiast nasionek posypuję tylko chleb makiem:) też pycha:)

    1. Znam ceny i smak norweskiego chleba i zdecydowanie wolę poświęcić chwilę na to, żeby upiec chleb samodzielnie 🙂 Następny tez posypię makiem – dzięki za podpowiedź 🙂 Dobrego dnia i dużo, dużo słońca 🙂

  2. Chlebek wygląda cudnie. Miałam epizod pieczenia chleba, ale coś mi nie szło. Chciałam, żeby był zdrowy (mąka żytnia, pełnoziarnista…), zakwas nawet wyhodowałam. No i zawsze ten chleb był jakby niedopieczony. Trzymałam w piekarniku 2 razy dłużej niż to było w przepisie. W końcu się wkurzyłam i przestałam piec 🙁

    1. Też przerabiałam pieczenia chleba na zakwasie i też miałam ten sam problem :/ Dlatego ostatecznie zdecydowałam się na chleby drożdżowe. Ten jest akurat z mąki pszennej jasnej, ale na blogu znajdziesz też przepis na chleb z mąki pełnoziarnistej 🙂 Pozdrawiam 🙂

      1. Aha, czyli to normalne. To poszukam u Ciebie przepisu na chleb pełnoziarnisty w takim razie. Muszę spróbować jeszcze raz przygody z pieczeniem. Zapach jaki roznosi się po domu jest niebiański 🙂

  3. Witaj 🙂 Trafiłam tutaj z poniedziałków zapoznawczych 🙂 Bardzo podoba mi się Twój blog, a ten chlebek wygląda super ! Na pewno wypróbuję 🙂 Pozdrawiam

  4. Cześć! Chcę dziś upiec pierwszy swój chlebek 🙂
    Czasy faktycznie wszystkie składniki razem z drożdżami można wrzucić do jednej miski i ciasto wyrośnie? Nie mam zbyt dobrych wspomnień z drożdżami a wolę się upewnić jak się względem nic m nich zachować 🙂
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close