Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe

Jestem łasuchem i uwielbiam wszystko to, co słodkie. Jeszcze niedawno w każdą sobotę w moim domu pachniało ciastem. Trochę od tego zwyczaju odeszłam. Dieta i zmiana nawyków żywieniowych spowodowały, że ochota na “coś słodkiego” dopada mnie zdecydowanie rzadziej. Zaczęłam też kombinować ze słodkimi deserami. Tak, żeby były zdrowsze i nieco lżejsze, od tych tradycyjnych. Wegańskie ciasto czekoladowe to moje ostatnie odkrycie.

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe wpadł w moje ręce za sprawą Natalii, autorki bloga Simplife.pl. Natalia kilka dni temu udostępniła na blogu książkę “Minimeal” ze swoimi przepisami. To właśnie tam znalazłam przepis na ciasto i od razu postanowiłam sprawdzić, czy ciasto bez jajek i masła może się udać. I wiecie co? Ciasto nie tylko się udało, ale też okazało się niesamowicie pyszne! A do tego, jest tak łatwe w przygotowaniu, że poradzicie sobie z nim, nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia.

Przepis, który podaję jest trochę przeze mnie zmieniony. Po oryginał odsyłam na blog Natalii.

Wegańskie ciasto czekoladowe

Składniki:

1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)

0,5 kubka cukru trzcinowego (możecie dodać też ksylitol lub cukier biały, ale zmniejszcie trochę ilość)

1 łyżeczka sody

3 łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

1/3 kubka oleju rzepakowego

1 kubek wody (przegotowanej, niegazowanej, albo tak, jak u mnie, z dzbanka filtrującego)

2 łyżki dżemu lub konfitury owocowej (smak dowolny)

opcjonalnie może dodać cukier lub ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

Wegańskie ciasto czekoladowe jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao, soda) wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką i dodajemy olej, wodę, dżem. Nie potrzebujemy miksera. Wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą. Konsystencja nie musi być idealnie gładka.

Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy lub formy na keks i pieczmy w 180 st. C. I tu mała uwaga. Piekąc w keksówce ciasto będzie musiało spędzić w piekarniku więcej czasu, niż w tortownicy. Dlatego to, czy jest już gotowe, radzę sprawdzać za pomocą suchego patyczka/wykałaczki. Moje ciasto w keksówce piekło się prawie godzinę, a w tortownicy 30 minut.

Polecam Wam wypróbowanie przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe. Z kubkiem ciepłego kakao smakuje wyśmienicie. I jest idealne na poprawę nastroju w pochmurny, jesienny dzień.

Wielokrotnie nosiłam się z zamiarem wypróbowania przepisu na ciasto bez jajek, masła i mleka. Jednak przepisy, który wpadały w moje ręce, często bazowały na składnikach, za którymi nie przepadam (np. daktyle zamiast cukru), albo wymagały sporo kombinowania i dużo pracy. Ten przepis jest naprawdę niezwykle prosty, a wszystko, co jest potrzebne do zrobienia ciasta, mamy zawsze pod ręką.

Pieczecie ciasta? Próbowaliście kiedyś upiec ciasto bez jajek, masła i mleka? A może wypróbowaliście ostatnio przepis na zdrowe i łatwe w przygotowaniu ciasto, którym chcielibyście się podzielić? Dajcie też znać, jak podoba Wam się przepis na wegańskie ciasto czekoladowe. Spróbujecie?

Niezmiennie, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się wpisem ze znajomymi, klikając na przyciski poniżej. Dziękuję 🙂

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

53 thoughts on “Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe”

  1. Moja córeczka jako niemowlę była uczulona na mleko i jajka, a ja – chcąc ją karmić, musiałam całkowicie wyeliminować te produkty z diety. Oraz całe mnóstwo do których są one dodawane. Nauczyłam się wtedy przygotowywać karmelowy tort z kaszy manny, który jest tak smaczny, że robię go do dziś 🙂 Chętnie wypróbuję to ciasto. Niby Julka większość produktów już jada (niektóre w minimalnych ilościach), ale jeśli mogę jej nie obciążać, to super.

  2. Polecam zamienić olej rzepakowy na kokosowy. Ja jestem wielbicielką tego oleju, więc mogę być nieobiektywna, ale kiedy raz go nie miałam i dodałam zwykły, mama zapytała co z tym ciastem jest nie tak. Czyli naprawdę czuć różnicę

  3. Haha… Nie uwierzysz! We czwartek robiłam takie samo ciasto :))) Miałam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie miałam jajek… No to wpisałam w google hasło “ciasto czekoladowe bez jajek” i znalazłam takie 🙂 Jest pyszne! Takie wilgotne, mmmmmmm, palce lizać 🙂

  4. Prostota tego wypieku i efekt końcowy są zaskakujące! W mojej kuchni nr 1 w wersji blat do tortu! Wegańskie masy do przełożenia robię na bazie mleczka kokosowego z dodatkami (kawa, czekolada, mus owocowy). No rewelacja!

  5. Mąkę zamieniłam na orkiszową 2000, poza tym zero ingerencji w przepis. Ciacho wyśmienite, wyrosło dokładnie jak w opisie: wilgotne, miękkie i naprawdę ciężko się pohamować przed zjedzeniem całego naraz 😀 Następnym razem spróbuję chyba dodać jakichś owoców suszonych albo posiekanych orzechów, na razie się zajadam. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close