Przepis na domowe lody truskawkowe

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak robi się lody? A raczej z czego? Ja miałam przyjemność pracować w czasie studiów w lodziarni i poznać tajniki robienia lodów. Tych, które były uznawane za najlepsze w mieście i wyrabiane według tradycyjnych receptur.

Rzeczywiście, to były pyszne lody. Tylko, czy w tych tradycyjnych recepturach poza mlekiem, śmietaną, cukrem i jajkami, stosowano też proszek, który nadawał lodom smak bananów, tiramisu, malin, czy wanilii? Nie sądzę. Prawdziwe lody to takie, które smak zawdzięczają owocom, nie aromatom uznawanym za naturalne. A najlepsze to te, które sami możemy zrobić w domu, decydując o tym, z czego będą zrobione.

Dzisiaj mam dla Was dwa pomysły na domowe lody. Pierwszy przepis to lody bardziej tradycyjne, w których śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym bez mleka w proszku, a do posłodzenia użyłam cukru trzcinowego. Druga propozycja to lody wegańskie.

Lody z obydwu przepisów smakują wyśmienicie. Robi się je bardzo szybko i równie szybko zjada.

Do ich zrobienia można wykorzystać też maliny, jagody i jeżyny.

Jogurtowe lody truskawkowe

(składniki na 3 porcje)

– ok. 0,5 kg świeżych, umytych i obranych truskawek

– 200 ml jogurtu naturalnego bez mleka w proszku

– 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

– 1 banan

– 2 łyżeczki cukru trzcinowego (ilość cukru radzę uzależnić od słodkości owoców i preferencji smakowych)

Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie bardzo gęsta, można dolać trochę więcej jogurtu. Po przelaniu musu do szklanych pucharków, wstawiamy je do zamrażarki na 2-3 godziny. Ja przykrywam pucharki folią aluminiową, żeby lody nie przeszły zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażarce.

Przepis na domowe lody truskawkowe

Wegańskie lody truskawkowe

* przepis z bloga Organiczni

(składniki na 2 porcje)

– 30 ładnych, umytych i obranych truskawek,

– pół szklanki gęstego mleka roślinnego

– opcjonalnie łyżeczka suszonych liści stewii lub innego słodziwa

– 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie, jeśli masa wymaga zagęszczenia)

Tutaj zasada wykonania jest taka sama. Wszystko miksujemy, przelewamy do pucharków i mrozimy przez min. 2 godziny.

Domowe lody to idealny deser na upalne dni. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na ich przygotowanie, koniecznie dajcie znać 🙂 

Smacznego orzeźwienia!

 

 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

4 thoughts on “Przepis na domowe lody truskawkowe”

  1. Ojej, taka praca to moje marzenie z dzieciństwa. Wymyśliłam sobie, że chciałabym sprzedawać lody, bo to dawanie ludziom szczęścia. Co do naturalnych lodów to w moim mieście są cudowne lody, które właśnie są całkowicie robione z naturalnych składników i naprawdę ich nie żałują. Są naprawdę przepyszne i teraz wybrzydzam na inne lody, bo zazwyczaj jak słyszę, że gdzieś są dobre lody, to jednak tym nie dorastają do pięt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close