Przepis na domowe lody truskawkowe
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak robi się lody? A raczej z czego? Ja miałam przyjemność pracować w czasie studiów w lodziarni i poznać tajniki robienia lodów. Tych, które były uznawane za najlepsze w mieście i wyrabiane według tradycyjnych receptur.
Rzeczywiście, to były pyszne lody. Tylko, czy w tych tradycyjnych recepturach poza mlekiem, śmietaną, cukrem i jajkami, stosowano też proszek, który nadawał lodom smak bananów, tiramisu, malin, czy wanilii? Nie sądzę. Prawdziwe lody to takie, które smak zawdzięczają owocom, nie aromatom uznawanym za naturalne. A najlepsze to te, które sami możemy zrobić w domu, decydując o tym, z czego będą zrobione.
Dzisiaj mam dla Was dwa pomysły na domowe lody. Pierwszy przepis to lody bardziej tradycyjne, w których śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym bez mleka w proszku, a do posłodzenia użyłam cukru trzcinowego. Druga propozycja to lody wegańskie.
Lody z obydwu przepisów smakują wyśmienicie. Robi się je bardzo szybko i równie szybko zjada.
Do ich zrobienia można wykorzystać też maliny, jagody i jeżyny.
Jogurtowe lody truskawkowe
(składniki na 3 porcje)
– ok. 0,5 kg świeżych, umytych i obranych truskawek
– 200 ml jogurtu naturalnego bez mleka w proszku
– 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
– 1 banan
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego (ilość cukru radzę uzależnić od słodkości owoców i preferencji smakowych)
Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie bardzo gęsta, można dolać trochę więcej jogurtu. Po przelaniu musu do szklanych pucharków, wstawiamy je do zamrażarki na 2-3 godziny. Ja przykrywam pucharki folią aluminiową, żeby lody nie przeszły zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażarce.
Wegańskie lody truskawkowe
* przepis z bloga Organiczni
(składniki na 2 porcje)
– 30 ładnych, umytych i obranych truskawek,
– pół szklanki gęstego mleka roślinnego
– opcjonalnie łyżeczka suszonych liści stewii lub innego słodziwa
– 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie, jeśli masa wymaga zagęszczenia)
Tutaj zasada wykonania jest taka sama. Wszystko miksujemy, przelewamy do pucharków i mrozimy przez min. 2 godziny.
Domowe lody to idealny deser na upalne dni. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na ich przygotowanie, koniecznie dajcie znać 🙂
Smacznego orzeźwienia!
Spróbuję te wegańskie. Kiedyś robiłam na bazie śmietanki 30% i wyszły obłędnie, niestety są dość kaloryczne. 😉
Super! Daj znać, jak smakowały 🙂
Ojej, taka praca to moje marzenie z dzieciństwa. Wymyśliłam sobie, że chciałabym sprzedawać lody, bo to dawanie ludziom szczęścia. Co do naturalnych lodów to w moim mieście są cudowne lody, które właśnie są całkowicie robione z naturalnych składników i naprawdę ich nie żałują. Są naprawdę przepyszne i teraz wybrzydzam na inne lody, bo zazwyczaj jak słyszę, że gdzieś są dobre lody, to jednak tym nie dorastają do pięt.
U nas też takich lodziarni jest już podobno sporo, ale tak rzadko jadam lody, że jeszcze nie miała okazji ich odwiedzić 🙂