Pieczona owsianka z malinami i bananami bez cukru
Pieczona owsianka, którą moje dzieci nazywają ciastem owsiankowy, może być super urozmaiceniem codziennych śniadań. To też ciekawa propozycja dla wszystkich tych, którym tradycyjna owsianka nie przechodzi przez gardło lub zwyczajnie już się przejadła.
Pieczona owsianka to bardzo proste w przygotowaniu danie, które może być zarówno śniadaniem, jak i zdrowym deserem. Idealnie smakuje na ciepło i na zimno, nadaje się do zabrania na wynos. Korzystając z bazowego przepisu na pieczoną owsiankę możemy za każdym razem przygotować ją z innymi dodatkami, dzięki czemu nie ma mowy o nudzie w kuchni. W moim przepisie znajdziecie banana i mrożone maliny. Ale możecie wykorzystać też inne owoce (np. gruszki, truskawki, borówki, jagody), bakalie i orzechy, dodać do niej kakao lub kawałki czekolady. Fajnym dodatkiem będzie też tarta marchew – wtedy koniecznie dodajcie też cynamon lub przyprawę do piernika.
Wypróbuj przepis na moją ulubioną nocną owsiankę: Nocna owsianka kokosowa z chia i owocami (owsianka z lodówki)
Przygotowanie pieczonej owsianki może być fajną zabawą dla całej rodziny. Jeśli macie dzieci, koniecznie zaproście je do wspólnego gotowania! Moje robią pieczoną owsiankę niemal samodzielnie, same kroją owoce, mieszają płatki z podgrzanym przeze mnie mlekiem, dosypują wiórki kokosowe i inne składniki. A później patrzą na zegarek czekając, aż ciasto owsiankowe (bo tak nazywają pieczoną owsiankę) będzie gotowe i jedzą ją z ogromnym apetytem.
Pieczona owsianka z malinami i bananami – przepis
Składniki:
płatki owsiane – 2 szklanki
mleko roślinne lub krowie – 2 szklanki
jajka – 2 sztuki
2 banany
1 szklanka wiórków kokosowych
mrożone maliny
Przygotowanie: płatki mieszamy z podgrzanym mlekiem i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na ok. 10 minut, żeby spęczniały i zmiękły. Następnie dodajemy jajka, pokrojone w kostkę banany, maliny i mieszamy. Przygotowaną owsiankę przelewamy do naczynia wysmarowanego masłem (moje ma wymiary 26×16 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu, aż się zarumieni. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia.
Tip: do pieczonej owsianki z bananami i malinami nie dodaję cukru. Jeśli jednak uznacie, że owsianka jest za mało słodka, możecie dodać do niej syrop z agawy albo miód, ewentualnie dosłodzić ksylitolem lub erytrolem. Gotową owsiankę przed jedzeniem możecie polać syropem klonowym.
Jedliście już kiedyś pieczoną owsiankę? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie mi znać, jak Wam smakuje owsianka w takiej wersji 🙂
W tym tygodniu z racji #zostańwdomu miałam czas na zrobienie sobie pieczonej owsianki na leniwe śniadanie. Jadłam pierwszy raz. O mamo, jakie niebo! Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji 🙂
A z czym była Twoja owsianka? Jestem w trakcie próbowania różnych wariantów, chętnie się zainspiruję 🙂
Na początek zrobiłam bardzo podstawową, na bazie mleka i jogurtu (pół na pół), z odrobiną proszku do pieczenia na słodko 🙂
Dziękuję za świetną inspirację! ? W jakiej formie dodajesz banana? Rozgnieciony?
Kroimy w kostkę 🙂
Cześć Olga,
Chętnie wypróbuje Twój przepis na pieczoną owsiankę ? ile malin dodałaś?
Sypałam na oko 🙂
Hej Olga,
przepis jest na 4 porcje? I na jakim trybie w piekarniku pieczesz owsianke?
Własnie spontanicznie wzielam się za przygotowanie jej na śniadanie i jak na potrzeby 1 osoby, wyszła mi ogromna ilość ?
To jest duża porcja, my zjadamy na śniadanie i jeszcze zostaje do kawy 🙂 Piekę normalnie, tryb góra dół.
Czy bez wiórków kokosowych będzie znośna? 🙂 Na kwarantannie nie mam jak zdobyć.
Będzie okej. Ale dodaj trochę więcej płatków owsianych – wiórki zagęszczają owsiankę 🙂
WOW! Zaskoczył mnie ten przepis! Nie widziałam nigdy wcześniej oraz nie próbowałam pieczonej owsianki. Chyba czas najwyższy!
Przechodzę na dietę vege . Czym mogłabym zastąpić jajka ?
Pozdrawiam
Muszę wypróbować ten przepis 😀 Wydaje się dosyć prosty i smakowity
Część Olga. Od ponad 2 miesięcy jestem na diecie, takiej swojej – liczę kaloryczność posiłków. Czy wiesz może ile kcal ma taka owsianka w 100g? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ile czasu powinna się piec owsianka? Wiem że jest napisane aż się zarumieni ale byłoby super gdyby chociaż był podany czas w przybliżeniu. Czy środek będzie wilgotny?
Genialna w smaku, a do tego samo zdrowie. Polecam 🙂