Herbatniki gryczane z korzenną nutą

W dzisiejszym wpisie chciałabym zaprezentować Wam jeden z przepisów pochodzących z książki “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej. Będą to herbatniki gryczane z korzenną nutą, których po prostu musicie spróbować.

Ten przepis jest na Wasze życzenie – nie planowałam dodawać go na blogu, ale po publikacji zdjęcia herbatników na Facebooku i Instagramie zasypaliście mnie wiadomościami z pytaniem o przepis i o to, kiedy będzie. No więc proszę, jest 😉

Herbatniki gryczane z korzenną nutą są dość oryginalne w smaku – mąka gryczana nadaje im charakteru i sprawia, że smakują inaczej, a przy tym bardzo dobrze. Są kruche i doskonałe dla dzieci – moje się nimi wprost zajadały. A i ja sama nie odmówiłam sobie zjedzenia kilku sztuk do kawy.

Dzięki dodatkowi cynamonu i przyprawy korzennej herbatniki są wprost stworzone do jedzenia o tej porze roku i świetnie się sprawdzą w roli ciasteczek na święta.

Przepis lekko zmodyfikowałam, a oryginalny znajdziecie w książce “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia“.

Herbatniki gryczane z korzenną nutą

Składniki na 15-20 ciasteczek

♥ 140 g schłodzonego masła

♥ 200 g mąki gryczanej

♥ 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

♥ 100 g ksylitolu

♥ 1 jajko

♥ 1 łyżeczka przyprawy do piernika

♥ 1 łyżeczka cynamonu

♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie rozwałkowałam na placek o grubości 4-5 mm. Herbatniki wykrawałam szklanką (duże kółko), a środek kieliszkiem. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypałam brązowym cukrem (możecie pominąć) i piekłam 10 minut w 180 st. C (piekarnik miał włączony termoobieg). Bez termoobiegu herbatniki będą piekły się nieco dłużej i potrzebują temp. 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam je na kratce.

Tip: ciasto może się nieco kruszyć, dlatego być może nie uda Wam się rozwałkować od razu jednego, dużego placka. Ja swoje herbatniki gryczane wykrajałam z trzech partii ciasta, które za każdym razem rozwałkowywałam na nieduże placki.

Przed rozwałkowaniem ciasta pamiętajcie o posypaniu stołu, blatu, stolnicy mąką.

Jak widzicie, przepis na herbatniki gryczane jest bardzo prosty i mało czasochłonny. Przy dobrej organizacji pracy na ich zrobienie wystarczy 30 minut.

Spróbujecie? A może przy okazji podzielicie się też przepisami na Wasze ulubione ciasteczka i domowe herbatniki? 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

4 thoughts on “Herbatniki gryczane z korzenną nutą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close