Herbatniki gryczane z korzenną nutą
W dzisiejszym wpisie chciałabym zaprezentować Wam jeden z przepisów pochodzących z książki “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej. Będą to herbatniki gryczane z korzenną nutą, których po prostu musicie spróbować.
Ten przepis jest na Wasze życzenie – nie planowałam dodawać go na blogu, ale po publikacji zdjęcia herbatników na Facebooku i Instagramie zasypaliście mnie wiadomościami z pytaniem o przepis i o to, kiedy będzie. No więc proszę, jest 😉
Herbatniki gryczane z korzenną nutą są dość oryginalne w smaku – mąka gryczana nadaje im charakteru i sprawia, że smakują inaczej, a przy tym bardzo dobrze. Są kruche i doskonałe dla dzieci – moje się nimi wprost zajadały. A i ja sama nie odmówiłam sobie zjedzenia kilku sztuk do kawy.
Dzięki dodatkowi cynamonu i przyprawy korzennej herbatniki są wprost stworzone do jedzenia o tej porze roku i świetnie się sprawdzą w roli ciasteczek na święta.
Przepis lekko zmodyfikowałam, a oryginalny znajdziecie w książce “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia“.
Herbatniki gryczane z korzenną nutą
Składniki na 15-20 ciasteczek
♥ 140 g schłodzonego masła
♥ 200 g mąki gryczanej
♥ 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
♥ 100 g ksylitolu
♥ 1 jajko
♥ 1 łyżeczka przyprawy do piernika
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie rozwałkowałam na placek o grubości 4-5 mm. Herbatniki wykrawałam szklanką (duże kółko), a środek kieliszkiem. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypałam brązowym cukrem (możecie pominąć) i piekłam 10 minut w 180 st. C (piekarnik miał włączony termoobieg). Bez termoobiegu herbatniki będą piekły się nieco dłużej i potrzebują temp. 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam je na kratce.
Tip: ciasto może się nieco kruszyć, dlatego być może nie uda Wam się rozwałkować od razu jednego, dużego placka. Ja swoje herbatniki gryczane wykrajałam z trzech partii ciasta, które za każdym razem rozwałkowywałam na nieduże placki.
Przed rozwałkowaniem ciasta pamiętajcie o posypaniu stołu, blatu, stolnicy mąką.
Jak widzicie, przepis na herbatniki gryczane jest bardzo prosty i mało czasochłonny. Przy dobrej organizacji pracy na ich zrobienie wystarczy 30 minut.
Spróbujecie? A może przy okazji podzielicie się też przepisami na Wasze ulubione ciasteczka i domowe herbatniki?
Oj kusisz. No nic, muszę pomyśleć czym zastąpić mąkę pszenną. Minus przymusu odstawiania gluteny, takie smakołyki człowieka mijają.
Mamusiu, tatusiu i wszyscy wkoło! Zapisuję sobie ten przepis, koniecznie! Coś czuję, że to jest dokładnie ten smak, którego szukałam. Jeszcze nie piernik, ale na pewno typowo na jesień 🙂
Zrobię na pewno jak tylko będę miała w czym!