Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Poprzedni wpis było o odchudzaniu i rozsądnym odżywianiu, więc dzisiaj dla równowagi będzie coś słodkiego, kalorycznego i bezgrzesznie pysznego. Zapraszam na słoneczną tartę z brzoskwiniami.

Dieta dietą, ale w życiu musi być też miejsce na przyjemności. W jadłospisie też. O ile takie słodkie przyjemności będą pojawiały się od czasu do czasu, a nie codziennie, możemy zajadać się nimi niemal bez wyrzutów sumienia. Ja tak robię 🙂 Uwielbiam piec ciasta. Mieszać, zagniatać, patrzeć jak wyrasta, smakować jeszcze ciepły, pierwszy kęs. I bardzo lubię, gdy moje wypieki smakują rodzinie i znajomym.

Słoneczna tarta z brzoskwiniami pojawiła się u nas po raz pierwszy i zniknęła błyskawicznie. Przepis dostałam od koleżanki, która również zachwycona, polecała, bym jak najszybciej zrobiła to ciasto. Z zapałem zabrałam się więc do pieczenia, zmodyfikowałam nieco przepis (nie do końca ufałam oryginałowi) i miałam pyszne czwartkowe śniadanie dla rodziny 🙂 W wakacje można 🙂

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy:

– 200 g mąki pszennej tortowej

– 100 g masła

– 2 żółtka

– 2 łyżki śmietany 12%

– 70 g cukru pudru

Jak to z kruchym ciastem bywa, mąkę należy przesiać, dodać do niej pozostałe składniki, wymieszać i dość szybko zagnieść. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Czas chłodzenia ciasta nie powinien być krótszy niż 1 godzina.

Schłodzone ciasto można rozwałkować (o ile ktoś potrafi) na grubość 4-5 mm, albo wyłożyć nim formę do tarty przy pomocy rąk 🙂 Ciasto nakłuwamy, obciążamy, żeby nie wyrosło (grochem, fasolą, obciążnikami do pieczenia, które kładziemy na papier do pieczenia) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 st.C (termoobieg) lub 180 st.C (bez termoobiegu).

Po upływie 20 minut zdejmujemy papier (ten, na którym rozsypaliśmy groch) i pieczemy jeszcze 5 minut, aż tarta się zarumieni. Należy jednak pilnować, żeby się mocno nie spiekła, bo za chwilę znowu trafi do piekarnika.

Wyjątkowy smak słoneczna tarta z brzoskwiniami zawdzięcza masie waniliowej.

Do przygotowania masy waniliowej potrzebujemy:

– 200 ml mleka

– 60 g cukru

– szczyptę soli

– 2 żółtka

– 1 jajko

– 3 łyżeczki mąki pszennej tortowej

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– opakowanie cukru waniliowego (wanilinowy też może być)

Wykonanie masy to po prostu zmiksowanie ze sobą wszystkich składników. Byłam nieco zaskoczona, gdy okazało się, że masa jest płynna i miałam obawy, czy oby na pewno wszystko zrobiłam dobrze. Do momentu wyjęcia ciasta z piekarnika byłam przekonana, że masa się nie zetnie, a tarta wyląduje w koszu 🙂

Połowę masy wylewamy na ostudzone, kruche ciasto. Układamy brzoskwinie* pokrojone w cienkie plasterki, polewamy je resztą masy i układamy jeszcze jedną warstwą owoców.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st.C (termoobieg) lub 160 st.C (bez termoobiegu) i pieczemy 25-30 minut.

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, posypujemy tartę cukrem pudrem.

Smacznego!

* w zależności od wielkości owoców, potrzebujemy 1-2 brzoskwinie

Pieczecie ciasta? Jakie lubicie najbardziej? Często pozwalacie sobie na takie słodkie przyjemności?

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

16 thoughts on “Słoneczna tarta brzoskwiniowa”

  1. Uwielbiam pieczenie ciast. Mój M. jednak dał mi ostatnio “bana” na pieczenie – za dużo wtedy wcinamy słodkości, które odkładają się w boczkach ;).

  2. Nie lubię gotować, ale piec – bardzo. To ciasto będzie kolejne do wykonania. 🙂

    PS: Nie myślałaś, aby dać możliwość wydrukowania przepisu ze strony? Widziałam na innych blogach. I może podpisuj sobie zdjęcia – są bardzo ładne. Szkoda, aby sobie je ktoś przywłaszczył bez promowania Ciebie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close