Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i fetą
Czy może być coś lepszego do jedzenia w upalny dzień, niż łatwa i ekspresowa w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa sałatka?
No nie może. Od kilku dni nie jem właściwie nic więcej, poza daniami przygotowanymi z owoców i warzyw. Mieszam różne sałatki, zajadam owoce z jogurtem naturalnym, miksuję koktajle. I tak mi z tym dobrze, że chciałabym, żeby lato trwało zawsze 🙂
Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i serem typu feta to mój ostatni hit. Jest obłędnie pyszna, a do tego, za sprawą cieciorki, bardzo sycąca. Spokojnie możemy zastąpić nią obiad. Smakuje nie tylko mi, ale i Lenie, która nabijając ciecierzycę na widelec świetnie się bawi, a gdy już zawartość talerza trafia do jej ust, można usłyszeć przyjemne: mhmmmm 🙂
Pyszna i ekspresowa sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i fetą
Składniki:
♥ świeży szpinak (dowolną ilość, u mnie około 5 dużych garści)
♥ szklanka ugotowanej ciecierzycy lub zawartość jednej puszki odsączona z wody i dobrze opłukana
♥ pół kostki seru typu feta
♥ pół czerwonej papryki
♥ pół żółtej papryki
♥ pół czerwonej cebuli
Warzywa oczywiście myjemy i suszymy. Ciecierzycę (jeśli jest z puszki lub słoika) przepłukujemy wodą i odsączamy. Wszystko kroimy i wrzucamy do miski, albo bezpośrednio na talarze.
Sałatkę polewamy dowolnie przygotowanym dressingiem. U mnie była to łyżka oliwy ze szczyptą soli, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i świeżym, drobno posiekanym oregano.
Ta sałatka, poza walorami smakowymi i łatwością przygotowania, zawiera też mnóstwo wartości odżywczych.
Szpinak dostarcza nam potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Jest bogaty w witaminę C, beta-karoten i luteinę. Ciecierzyca, jak na warzywo strączkowe przystało, dostarcza nam cenne białko, kwas foliowy i potas. Jej jedzenie sprzyja chudnięciu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Papryka to jedno z tych warzyw, w których znajduję się najwięcej witaminy C. Papryka czerwona jest też bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu, a papryka żółta wyróżnia się sporą zawartością witaminy E. Jedząc paprykę dostarczamy też organizmowi wapń, magnez, potas i żelazo, wspomagamy proces oczyszczania organizmu, wzmacniamy naczynia krwionośne i układ odpornościowy.
Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione sałatki. Macie może jakiś pomysł na sałatkę łączącą warzywa z owocami? Na przykład truskawki i szpinak?
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go swoim znajomym na Facebooku – przycisk udostępnienia znajduje się pod wpisem.
Zapraszam też do polubienia fanpage bloga na Facebooku i zaglądania na Instagram, gdzie nie tylko dodaję zdjęcia, ale jestem też niemal codziennie na Instagram Stories.
W takie upały to tylko sałatki, żadnych tam klasycznych obiadów 🙂 Wypróbuję ten Twój przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zgadzam się! Dopuszczam jeszcze tylko owoce z jogurtem 🙂
Cieciorkę znam i lubię, a sałatkę z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam:)
Cieszę się! Mam nadzieję, że sałatka posmakuje 🙂
Kocham szpinak, dzięki za pomysł na pewno skorzystam 😛
http://dominolifestyleblog.blogspot.com/
Nie ma za co 🙂 Smacznego 🙂
Takie proste i szybkie sałatki uwielbiam 🙂 W takie upały – najlepsze!
Może podrzucisz jakiś pomysł na ulubioną sałatkę? 🙂
Mniam, mniam, mniam, szpiiinak! 🙂
O tak, mniam, mniam, mniam 🙂
Faktycznie szybka i wierzę, że pyszna 🙂 Mam dla ciebie banalny przepis na inną sałatkę: seler naciowy, gruszka, natka pietruszki, wszystko kroimy i do tego dodajemy prażony słonecznik, mieszamy z jogurtem naturalnym lub majonezem – niebo w gębie 🙂
Genialna! Dzięki!
przepysznie wygląda 🙂
I pysznie smakuje 🙂
Fety nie jadam, ale szpinak z cieciorą to musi być cudowne połączenie! 🙂
Zamiast fety możesz dodać ser kozi, albo tofu 🙂
No i narobiłaś mi ochoty. Jutro konsumuję 🙂
Ja też 🙂