Najlepsza pod słońcem frittata z batatami – idealna na jesienny obiad i rodzinną kolację

Gotować lubię i staram się być w kuchni na tyle kreatywna, żeby co i raz zaskakiwać domowników nowymi potrawami i smakami. Frittata z batatami to danie, które uwielbiamy. Pamiętam z jaką niepewnością robiłam ją po raz pierwszy i jaki zachwyt w nas wzbudziła. Od tego czasu gości na naszym stole co jakiś czas i ratuje mnie zawsze wtedy, gdy brakuje mi pomysłu na obiad albo rodzinną kolację.

Frittata z batatami przypomina trochę hiszpańską tortillę, którą przyrządza się z ziemniaków i masy jajecznej. Jest to zresztą potrawa znana i w kuchni hiszpańskiej i włoskiej, podawana na ciepło i zimno, zarówno na obiady, jak i kolacje. Ja upodobałam ją sobie bardzo, bo nie dość, że jest lekka, pyszna i sycąca, to przyrządza się ją bardzo szybko.

Frittata z batatami

Składniki:

♥ 1-2 duże bataty

♥ 8 jajek

♥ 1 cebula

♥ 1 czerwona papryka

♥ 2-3 ząbki czosnku

♥ garść świeżego szpinaku

♥ kulka sera mozzarella

♥ 4 łyżki jogurtu greckiego

♥ 1 łyżka mąki pszennej – można pominąć

♥ sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano

♥ 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie frittaty zaczynam od batatów – dobrze je myję, obieram ze skórki i kroję na plasterki. Następnie wrzucam je na patelnię z wcześniej rozgrzaną łyżką oleju kokosowego i podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie, gdy bataty się smażą obieram i kroję cebulę (w piórka) i czosnek (w plasterki). Paprykę myję i kroję w kostkę.

Gdy bataty trochę zmiękną (podsmażam je nie dłużej niż 5 minut) zdejmuję je z patelni do miski, a na patelnię dokładam drugą łyżkę oleju i wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Do miękkiej cebuli dodaję paprykę i smażę kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Jajka mieszam w misce rózgą kuchenną, dodaję do nich jogurt i mąkę (mąkę możecie jednak śmiało pominąć, bo i bez niej masa dobrze się ścina). Przyprawiam masę jajeczną solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przypraw nie żałuję, bo lubię, gdy frittata ma wyrazisty smak.

Do masy jajecznej dodaję podsmażone bataty, cebulę z czosnkiem i papryką oraz umyty szpinak. Mieszam i wylewam do formy na tartę. Posypuję wszystko oregano, a następnie układam pokrojoną mozzarellę. Wstawiam do nagrzanego na 180 st. C piekarnika i piekę ok. 30 minut do momentu, aż wszystko ładnie się zarumieni.

Frittatę wyjmuję z piekarnika na 10 minut przed obiadem – gdy lekko przestygnie łatwiej jest ją kroić.

Uwagi i wskazówki do przepisu

  • dodatek mozzarelli możecie pominąć i zastąpić np. szynką prosciutto albo kiełbasą chorizo. Wędlinę trzeba wcześniej podsmażyć i dodać do masy jajecznej.
  • zamiast batatów możecie użyć zwykłych ziemniaków, które wcześniej polecam podgotować. Ja czasami robię mix i łączę bataty z ziemniakami.
  • frittata z batatami może być jedzona na ciepło, ale możecie zabrać ją też do pracy – jest dobra na zimno i nadaje się też do podgrzania w kuchence mikrofalowej.
  • frittatę polecam kroić w trójkąty, tak jak pizzę.
  • podczas pieczenia masa jajeczna może “rosnąć” dlatego warto piec frittatę w trochę większym naczyniu.
  • frittata z batatami super smakuje bez żadnych dodatków, ale oczywiście możecie przygotować do niej jakiś sos na bazie śmietany albo jogurtu.
  • jeśli lubicie bataty, polecam Wam też przepis na pyszną zupę krem z batatów.

 

Mam nadzieję, że zainspirowałam Was tym przepisem i frittata z batatami pojawi się wkrótce na Waszych stołach. Jeśli tak się stanie, koniecznie dajcie mi o tym znać! Chętnie poznam też Wasze sprawdzone przepisy na szybkie obiady ♥

 

Przepisem możecie podzielić się ze znajomymi na Facebooku, do czego bardzo zachęcam. Będzie mi też miło, jeśli dołączycie do mnie na Instagramie i będziecie na bieżąco z tym, co u mnie. Wystarczy kliknąć w ten link -> klik klik!

 

Inspiracja z tego przepisu.

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

17 thoughts on “Najlepsza pod słońcem frittata z batatami – idealna na jesienny obiad i rodzinną kolację”

    1. Tylko wiesz, bataty nadają temu daniu wyjątkowy smak, którego nie mają ziemniaki. A bataty są już chyba dość popualrne, wydaje mi się, że warzywniakach powinny być. No i potrzebujesz tak naprawdę jedną sztukę – czasami można zaszaleć 🙂

  1. Ale fajny przepis!!!! szpinak i bataty, kurcze nie wpadłam na to nigdy 😀 podoba mi się, brzmi orginalnie i smakowicie, zrobię na pewno 🙂
    Robię takie zapiekanki często i ta sama baza: z jajek/jogurtu/mozzarelli 🙂 najbardziej do tej pory nam smakuje z pieczonym kalafiorem i pomidorkami, też polecam jak nie próbowałaś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close