Najlepsza pod słońcem frittata z batatami – idealna na jesienny obiad i rodzinną kolację
Gotować lubię i staram się być w kuchni na tyle kreatywna, żeby co i raz zaskakiwać domowników nowymi potrawami i smakami. Frittata z batatami to danie, które uwielbiamy. Pamiętam z jaką niepewnością robiłam ją po raz pierwszy i jaki zachwyt w nas wzbudziła. Od tego czasu gości na naszym stole co jakiś czas i ratuje mnie zawsze wtedy, gdy brakuje mi pomysłu na obiad albo rodzinną kolację.
Frittata z batatami przypomina trochę hiszpańską tortillę, którą przyrządza się z ziemniaków i masy jajecznej. Jest to zresztą potrawa znana i w kuchni hiszpańskiej i włoskiej, podawana na ciepło i zimno, zarówno na obiady, jak i kolacje. Ja upodobałam ją sobie bardzo, bo nie dość, że jest lekka, pyszna i sycąca, to przyrządza się ją bardzo szybko.
Frittata z batatami
Składniki:
♥ 1-2 duże bataty
♥ 8 jajek
♥ 1 cebula
♥ 1 czerwona papryka
♥ 2-3 ząbki czosnku
♥ garść świeżego szpinaku
♥ kulka sera mozzarella
♥ 4 łyżki jogurtu greckiego
♥ 1 łyżka mąki pszennej – można pominąć
♥ sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie frittaty zaczynam od batatów – dobrze je myję, obieram ze skórki i kroję na plasterki. Następnie wrzucam je na patelnię z wcześniej rozgrzaną łyżką oleju kokosowego i podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie, gdy bataty się smażą obieram i kroję cebulę (w piórka) i czosnek (w plasterki). Paprykę myję i kroję w kostkę.
Gdy bataty trochę zmiękną (podsmażam je nie dłużej niż 5 minut) zdejmuję je z patelni do miski, a na patelnię dokładam drugą łyżkę oleju i wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Do miękkiej cebuli dodaję paprykę i smażę kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Jajka mieszam w misce rózgą kuchenną, dodaję do nich jogurt i mąkę (mąkę możecie jednak śmiało pominąć, bo i bez niej masa dobrze się ścina). Przyprawiam masę jajeczną solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przypraw nie żałuję, bo lubię, gdy frittata ma wyrazisty smak.
Do masy jajecznej dodaję podsmażone bataty, cebulę z czosnkiem i papryką oraz umyty szpinak. Mieszam i wylewam do formy na tartę. Posypuję wszystko oregano, a następnie układam pokrojoną mozzarellę. Wstawiam do nagrzanego na 180 st. C piekarnika i piekę ok. 30 minut do momentu, aż wszystko ładnie się zarumieni.
Frittatę wyjmuję z piekarnika na 10 minut przed obiadem – gdy lekko przestygnie łatwiej jest ją kroić.
Uwagi i wskazówki do przepisu
- dodatek mozzarelli możecie pominąć i zastąpić np. szynką prosciutto albo kiełbasą chorizo. Wędlinę trzeba wcześniej podsmażyć i dodać do masy jajecznej.
- zamiast batatów możecie użyć zwykłych ziemniaków, które wcześniej polecam podgotować. Ja czasami robię mix i łączę bataty z ziemniakami.
- frittata z batatami może być jedzona na ciepło, ale możecie zabrać ją też do pracy – jest dobra na zimno i nadaje się też do podgrzania w kuchence mikrofalowej.
- frittatę polecam kroić w trójkąty, tak jak pizzę.
- podczas pieczenia masa jajeczna może “rosnąć” dlatego warto piec frittatę w trochę większym naczyniu.
- frittata z batatami super smakuje bez żadnych dodatków, ale oczywiście możecie przygotować do niej jakiś sos na bazie śmietany albo jogurtu.
- jeśli lubicie bataty, polecam Wam też przepis na pyszną zupę krem z batatów.
Mam nadzieję, że zainspirowałam Was tym przepisem i frittata z batatami pojawi się wkrótce na Waszych stołach. Jeśli tak się stanie, koniecznie dajcie mi o tym znać! Chętnie poznam też Wasze sprawdzone przepisy na szybkie obiady ♥
Przepisem możecie podzielić się ze znajomymi na Facebooku, do czego bardzo zachęcam. Będzie mi też miło, jeśli dołączycie do mnie na Instagramie i będziecie na bieżąco z tym, co u mnie. Wystarczy kliknąć w ten link -> klik klik!
Inspiracja z tego przepisu.
Fajnie, że można zamiast batatów użyć zwykłych ziemniakow. Bataty sa malo dostepne i nie tanie.
Tylko wiesz, bataty nadają temu daniu wyjątkowy smak, którego nie mają ziemniaki. A bataty są już chyba dość popualrne, wydaje mi się, że warzywniakach powinny być. No i potrzebujesz tak naprawdę jedną sztukę – czasami można zaszaleć 🙂
Wow, na takie połączenie nie wpadłam! A fritattę bardzo lubię więc chętnie spróbuję 🙂
Spróbuj spróbuj, w nowej kuchni 😉
to za jakiś miesiąc 🙂
Ale fajny przepis!!!! szpinak i bataty, kurcze nie wpadłam na to nigdy 😀 podoba mi się, brzmi orginalnie i smakowicie, zrobię na pewno 🙂
Robię takie zapiekanki często i ta sama baza: z jajek/jogurtu/mozzarelli 🙂 najbardziej do tej pory nam smakuje z pieczonym kalafiorem i pomidorkami, też polecam jak nie próbowałaś 🙂
A nie próbowałam! Podasz przepis?
pewnie 🙂 http://www.olasobiegraj.com/2017/01/30/fit-tortilla-z-pieczonym-kalafiorem-i-pomidorkami/
Btw, bataty szpinak robiłam już 2x 🙂
pozdrawiam!
Super! Działasz szybciej niż ja (patrz czas odpowiedzi na komentarz :)) Dzięki za przepis! Czy zamiast twarogu mogę dać serek wiejski? Tu u mnie twarogu nie ma 🙁
Hehe akurat siedzę przed komputerem 😉 hmm. Nie próbowałam mówiąc szczerze, ale wtedy bym bez jogurtu zrobiła. Daj znać jak wyszło!
Koniecznie muszę poszukać batatów! Pamiętam, że kiedyś dawno robiłam coś podobnego ziemniakami i było pyszne.
I jak, udało się? Znalazłaś bataty, upiekłaś fritattę?
ale narobiłaś ochoty! 🙂
Mam nadzieję, że na tym się nie skończy i wypróbujesz przepis 🙂
Czy to wszystko mieści się do standardowej formy na tartę czy może do tortownicy albo naczynia żaroodpornego?
Super, zrobiłam-rewelacja!