Fit kulki z kaszy jaglanej. Wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Smakują jak rafaello!

Przepis na kulki z kaszy jaglanej, które w smaku łudząco przypominają rafaello, znają chyba wszyscy. Dlatego nie planowałam dodawać go na blogu, ale po tym, jak dostałam o te kulki tyle pytań na Instagramie, stwierdziłam, że jednak to zrobię. Zwłaszcza, że wiem, jak bardzo pokochaliście jagielnik. A te jaglane kulki są do niego bardzo podobne.

Kulki z kaszy jaglanej to jeden z najprostszych i najlepszych deserów jakie robiłam. Jeśli włożycie do środka obrane ze skórki migdały uzyskacie prawdziwe rafaello, tylko w dużo zdrowszej wersji. Ale i bez migdała te kulki bardzo Wam posmakują, bo są kremowe, delikatne, słodkie i bardzo kokosowe.

Fit kulki z kaszy jaglanej, czyli rafaello w zdrowym wydaniu

Składniki na ok. 18 kulek:

 3/4 szklanki kaszy jaglanej (przepłukanej pod bieżącą wodą, wymoczonej przez noc, albo uprażonej na suchej patelni)

6-7 łyżek wiórek kokosowych

 3/4 szklanki mleka roślinnego o dowolnym smaku (najlepsze będzie jednak migdałowe albo kokosowe)

 3/4 szklanki wody

 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

 5 łyżek erytrolu/ksylitolu/dowolnego syropu słodzącego (z agawy, daktylowego, klonowego)

 wiórki do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu (pod przykryciem, bez mieszania, do czasu aż wchłonie cały płyn). Ważne jest, żeby kasza całkowicie wchłonęła wodę i mleko, bo dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i kulki łatwiejsze w formowaniu.

Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy, wiórki kokosowe i erytrol. Mieszamy, przykrywamy garnek i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie miksujemy kaszę blenderem. Masa nie musi być taka gładka jak na jagielnik.

Z gotowej masy lepimy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.

Tip 1: Jeśli nie zależy Wam na kulkach w wersji wegańskiej kaszę jaglaną możecie ugotować w zwykłym mleku, a masę posłodzić miodem.

Tip 2: Zastępując erytrol innym słodzikiem – ksylitolem albo wybranym syropem warto sprawdzić, czy masa jest dostatecznie słodka po dodaniu 3 łyżek i ewentualnie dosłodzić do smaku.

Podobne przepisy:

Bajaderki z ciecierzycy – lepsze niż kulki mocy!

Daktylowe kulki mocy, które nie spalą Twojego blendera!

Pralinki orzechowe, czyli świąteczne kulki mocy

Kulki z kaszy jaglanej długo zachowują świeżość, dlatego z powodzeniem możecie przechowywać je w lodówce nawet przez kilka dni. O ile oczywiście oprzecie się pokusie, by nie zjeść ich szybciej 😉

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

19 thoughts on “Fit kulki z kaszy jaglanej. Wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Smakują jak rafaello!”

  1. Kasza jaglana zagościła w mojej kuchni, od kiedy dietetyk zabrał się za moje żywienie. Chodziłam na badania w http://cardioteam.pl i okazało się, że muszę popracować nad wagą i cholesterolem. Widzę, że kasza jaglana super mnie “Zapycha” i nie jestem głodna. Kulki z chęcią przetestuje. Wyglądają, tak smakowicie. A jak są zdrowe, to jeszcze bardziej człowieka motywuje 😉

  2. Mega pyszne ! Przepis prosty, szybki i wszystko dość tanio wychodzi 🙂 przyznam się, że blendera chwilowo nie mam i nie zmiksowałam kaszy, ale wyszło super 🙂 Do 1/4 masy dodałam kakao i smakuje lekko czoko :)) pychota, polecam 🙂

    1. Dodajemy tutaj olej kokosowy nie ze względu na właściwości, a dlatego, że po schłodzeniu twardnieje i pomaga nadać kulkom odpowiednią konsystencję.

  3. Nie mam zbyt dużego talentu kulinarnego, ale lubię eksperymentować w kuchni. Takim eksperymentem było przygotowanie fit-kulek z kaszy jaglanej. Muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne!

    Biorąc pod uwagę fakt, że w dodatku są fit… chyba na stałe zagoszczą w moim przekąskowym menu. Świetny, dobrze opisany przepis! Pozdrawiam!

    1. Oczywiście, że nie jest. Dlatego napisałam, że jeżeli komuś nie zależy na wersji wegańskiej może użyć miodu. Wystarczy czytać ze zrozumieniem 😉

  4. Świetny przepis ?Kuleczki są obłędne!Dla osoby na diecie to poezja?Zamiast erytrolu dodałam syrop klonowy. Pani przepisy są super ?? Zagoszczę tu na stałe ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close