Fit kulki z kaszy jaglanej. Wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Smakują jak rafaello!
Przepis na kulki z kaszy jaglanej, które w smaku łudząco przypominają rafaello, znają chyba wszyscy. Dlatego nie planowałam dodawać go na blogu, ale po tym, jak dostałam o te kulki tyle pytań na Instagramie, stwierdziłam, że jednak to zrobię. Zwłaszcza, że wiem, jak bardzo pokochaliście jagielnik. A te jaglane kulki są do niego bardzo podobne.
Kulki z kaszy jaglanej to jeden z najprostszych i najlepszych deserów jakie robiłam. Jeśli włożycie do środka obrane ze skórki migdały uzyskacie prawdziwe rafaello, tylko w dużo zdrowszej wersji. Ale i bez migdała te kulki bardzo Wam posmakują, bo są kremowe, delikatne, słodkie i bardzo kokosowe.
Fit kulki z kaszy jaglanej, czyli rafaello w zdrowym wydaniu
Składniki na ok. 18 kulek:
3/4 szklanki kaszy jaglanej (przepłukanej pod bieżącą wodą, wymoczonej przez noc, albo uprażonej na suchej patelni)
6-7 łyżek wiórek kokosowych
3/4 szklanki mleka roślinnego o dowolnym smaku (najlepsze będzie jednak migdałowe albo kokosowe)
3/4 szklanki wody
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/dowolnego syropu słodzącego (z agawy, daktylowego, klonowego)
wiórki do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu (pod przykryciem, bez mieszania, do czasu aż wchłonie cały płyn). Ważne jest, żeby kasza całkowicie wchłonęła wodę i mleko, bo dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i kulki łatwiejsze w formowaniu.
Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy, wiórki kokosowe i erytrol. Mieszamy, przykrywamy garnek i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie miksujemy kaszę blenderem. Masa nie musi być taka gładka jak na jagielnik.
Z gotowej masy lepimy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Tip 1: Jeśli nie zależy Wam na kulkach w wersji wegańskiej kaszę jaglaną możecie ugotować w zwykłym mleku, a masę posłodzić miodem.
Tip 2: Zastępując erytrol innym słodzikiem – ksylitolem albo wybranym syropem warto sprawdzić, czy masa jest dostatecznie słodka po dodaniu 3 łyżek i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Podobne przepisy:
Kulki z kaszy jaglanej długo zachowują świeżość, dlatego z powodzeniem możecie przechowywać je w lodówce nawet przez kilka dni. O ile oczywiście oprzecie się pokusie, by nie zjeść ich szybciej 😉
Ile kulek wyszlo z podanej ilości składników??
Zrobiłam dziś rano kokosowe i daktylowe. Po prostu odlotowe!
wyglądają jak “prawdziwe” 😀 na pewno wypróbuję! 🙂
Osiągaj szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek.
Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja!
Wejdź teraz na http://www.igortreneronline.pl i wygraj 10 tys. złotych!
Kasza jaglana zagościła w mojej kuchni, od kiedy dietetyk zabrał się za moje żywienie. Chodziłam na badania w http://cardioteam.pl i okazało się, że muszę popracować nad wagą i cholesterolem. Widzę, że kasza jaglana super mnie “Zapycha” i nie jestem głodna. Kulki z chęcią przetestuje. Wyglądają, tak smakowicie. A jak są zdrowe, to jeszcze bardziej człowieka motywuje 😉
Przyznam, że nie jestem fanką kaszy jaglanej, ale… Mam ochotę zrobić do niej kolejne podejście. 🙂
Oj obawiam się że tyle by nie przetrwaly! Robiłam kiedyś i muszę zrobić znowu 🙂
Mega pyszne ! Przepis prosty, szybki i wszystko dość tanio wychodzi 🙂 przyznam się, że blendera chwilowo nie mam i nie zmiksowałam kaszy, ale wyszło super 🙂 Do 1/4 masy dodałam kakao i smakuje lekko czoko :)) pychota, polecam 🙂
Fajny pomysł z dodaniem kakao! Też spróbuję 🙂
czy można czymś zastąpić olej kokosowy, jakoś w niego nie wierzę
Dodajemy tutaj olej kokosowy nie ze względu na właściwości, a dlatego, że po schłodzeniu twardnieje i pomaga nadać kulkom odpowiednią konsystencję.
Nie mam zbyt dużego talentu kulinarnego, ale lubię eksperymentować w kuchni. Takim eksperymentem było przygotowanie fit-kulek z kaszy jaglanej. Muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne!
Biorąc pod uwagę fakt, że w dodatku są fit… chyba na stałe zagoszczą w moim przekąskowym menu. Świetny, dobrze opisany przepis! Pozdrawiam!
Czy można zastąpić olej kokosowy, np. masłem? Nie używam go w kuchni i dla jednej łyżki nie chcę kupować całego słoika
Witam,
Czym mam zastąpić olej kokosowy, niestety mam tylko rafinowany .
Można dodać rafinowany.
Miód nie jest wegański…
Oczywiście, że nie jest. Dlatego napisałam, że jeżeli komuś nie zależy na wersji wegańskiej może użyć miodu. Wystarczy czytać ze zrozumieniem 😉
Świetny przepis ?Kuleczki są obłędne!Dla osoby na diecie to poezja?Zamiast erytrolu dodałam syrop klonowy. Pani przepisy są super ?? Zagoszczę tu na stałe ?