Dieta. Co na lekką, sycącą kolację? Koktajl!

Koktajl? To tym się można najeść? Być może też zadajecie teraz to pytanie, które ja kilkanaście miesięcy temu zadałam dietetykowi, kiedy po raz pierwszy wzięłam do ręki przygotowany dla mnie jadłospis. Koktajl mleczny miał być od tej pory moją kolacją. Na zmianę z kanapką z łososiem, sałatką owocową lub galaretką. Poczułam głód, wielki głód…

Szybko jednak się okazało, że szklanka koktajlu przygotowanego z mleka i świeżych owoców, w zupełności wystarcza, bym poczuła się syta.

Koktajle przygotowywane na bazie mleka i owoców mają dobry wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Pomagają pozbyć się toksyn, dostarczają białko, sole mineralne, witaminy i antyutleniacze. Są lekkie i jednocześnie sycące. Latem, gdy dodamy do koktajlu kostki lodu, może liczyć na przyjemne orzeźwienie, a zimą, za sprawą cynamonu, na rozgrzanie. Zaletą koktajli jest też szybkość i łatwość ich przygotowania, oraz to, że codziennie taki koktajl można przyrządzać z innych owoców. Czyli nie ma mowy o nudzie i monotonii w diecie 🙂

Ja swoje koktajle przygotowuję na bazie mleka krowiego z 2% zawartością tłuszczu. Zdarza mi się też miksować koktajle z mlekiem roślinnym: owsianym lub ryżowym i tą wersję również polecam. Zwłaszcza tym, którzy mleka krowiego unikają ze względu na nietolerancję laktozy. Do przygotowania koktajlu można użyć też jogurt naturalny lub maślankę. Fajnym dodatkiem, chętnie stosowanym przeze mnie do koktajli są otręby owsiane i pszenne, zmielone siemię lniane i nasiona chia.

5 moich ulubionych koktajli mleczno-owocowych

Koktajl na kolację

Koktajl błonnikowy z kiwi

– 2/3 szklanki mleka 1,5 – 2%

– owoc kiwi

– 1/2 łyżki stołowej otrębów pszennych

Obrane kiwi miksujemy z mlekiem, dodajemy otręby i gotowe.

Koktajl bananowo-truskawkowy

Gdy sezon na truskawki się kończy, przyrządzam ten koktajl z malinami. A zimą sięgam po mrożone owoce.

– 2/3 szklanki mleka 1,5-2%

– pół szklanki truskawek

– pół banana

Wszystko miksujemy na gładką masę 🙂

Koktajl z mango

– 2/3 szklanki mleka 1,5-2%

– pół dojrzałego mango

– łyżeczka wiórek kokosowych

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Miksujemy z wiórkami i mlekiem.

Koktajl brzoskwiniowy

– 2/3 szklanki mleka 1,5-2%

– brzoskwinia

– pół łyżeczki nasion chia

Brzoskwinię obieramy ze skórki, miksujemy z mlekiem. Dosypujemy nasiona chia i mieszamy łyżką.

Zimą do przyrządzenia koktajlu można używać brzoskwinie z puszki.

Koktajl błonnikowy z bananem

– 2/3 szklanki mleka 1,5-2%

– banan

– 1/2 łyżki otrębów owsianych

Banana obieramy ze skórki, miksujemy z mlekiem i otrębami.

Smacznego!

Próbowaliście kiedyś zastąpić podwieczorek, albo kolację koktajlem owocowym? Czy w ogóle pijecie koktajle owocowe? A może wolicie koktajle warzywne? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na koktajle!

 

 

 

 

 

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

7 thoughts on “Dieta. Co na lekką, sycącą kolację? Koktajl!”

  1. Koktajle to super sprawa. Na śniadanie czy na kolacje. W sumie to nigdy nie robiłam ich z mlekiem, czas to zmienić 🙂

  2. Jak dotąd nigdy nie robiłam koktajli (wiem, jestem odmieńcem ;-)), po pierwsze – nie trawię mleka krowiego, po drugie – też zastanawiałam się, czy za pół godziny nie zacznie mi burczeć w brzuchu z głodu. Czytając przepisy o dziwo poczułam lekki głód… Może spróbuję z innym mlekiem niż krowie.

  3. Cóż mogę powiedzieć wszystkie wymienione koktajle piłam i są pyszne. Jestem wielką fanką zastępowania posiłku koktajlem. Mama się zawsze ze mnie śmiałą nazywając mnie “Przetwórnią owocowo-warzywna”… Te dwa produkty w mojej diecie to podstawa. Będąc w ciąży uwielbiam i stawiałam na zielone koktajle owocowo-warzywne głownie. Są proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo zdrowe 🙂

  4. Ja naleze do osob, ktore zdecydowanie takim koktajlem sie nei najadaja. Koktajl moge wypic na deser po kolacji 😉 Poza tym jakos w ogole mi nie smakuja, nie moga mi przejsc przez gardlo, a juz takiego z jakimis plywajacymi farfoclami np. platkami to w ogole bym nie wypila.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close