Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru. Przepyszne!

Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Ale ciasto, jak to ciasto… Sama marchewka nie wystarczy, by można było powiedzieć, że jest zdrowe albo fit. Chyba, że będzie to ciasto marchewkowe bez mąki i cukru. Bardzo aromatyczne, wilgotne i naprawdę pyszne. Koniecznie musicie spróbować!

Przepis na ciasto marchewkowe bez mąki i cukru jest efektem modyfikacji i połączenia kilku przepisów w jeden, czyli wielką improwizacją, która okazała się bardzo udana. Najlepiej smakuje, gdy już trochę ostygnie. Jest bardzo miękkie, puszyste, wilgotne. Wyraźnie czuć w nim strukturę marchewki, słonecznika i płatków migdałowych oraz cudowny zapach cynamonu i przyprawy do piernika. Jego wykonanie nie jest też skomplikowane, więc nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, to ciasto nie może Wam się nie udać. Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało!

Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru

Składniki:

350 g zmielonych płatków owsianych

150 g ksylitolu

400 g marchewki

 1 duże lub 2 małe jabłka

garść płatków migdałowych

 garść pestek słonecznika

pół szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego

pół szklanki jogurtu naturalnego

2 jajka

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki przyprawy korzennej/przyprawy do piernika

 czubata łyżeczka sody

Przygotowanie:

Marchewkę i jabłko obrałam, następnie zmieliłam w blenderze z ostrzem S (możecie zetrzeć na tarce – marchewkę na drobnych, a jabłko na grubych oczkach). Następnie zmieliłam też płatki migdałowe. Wymieszałam wszystko w misce, dodałam pestki słonecznika, cynamon i przyprawę do piernika. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone na mąkę płatki owsiane z ksylitolem i sodą. Olej kokosowy rozpuściłam, wymieszałam z jogurtem i jajkami. Dodałam do suchych składników (płatków, ksylitolu i sody), przemieszałam i dodałam marchewkę z jabłkiem i pozostałymi dodatkami. Wymieszałam rózgą kuchenną (możecie to zrobić zwykłą łyżką). Przełożyłam do tortownicy (średnica 24 cm), której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 170 st.C i piekłam na funkcji termoobiegu przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobiłam oczywiście test patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do ostygnięcia.

Wyszło przepyszne! Lena, która do tej pory nie przepadała za ciastem marchewkowym zachwycała się każdym kęsem, my zresztą też 🙂

Kilka porad, które mogą okazać się przydatne:

  • sprawdzajcie ciasto podczas pieczenia, zaglądając przez zamknięte drzwiczki, czy się nie przypala – mój piekarnik nie piecze za szybko, więc może się okazać, że Wasze ciasto będzie gotowe trochę szybciej,
  • ciasto po upieczeniu może wydawać się bardzo oleiste, ale po kilku godzinach, gdy dobrze ostygnie olej przestanie być wyczuwalny,
  • jeśli macie ochotę możecie polać ciasto polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę z kremowego serka śmietankowego,
  • zamiast pestek słonecznika i płatków migdałowych możecie dodać zmielone albo posiekane orzechy włoskie.

Życzę smacznego! Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie mi o tym znać. Napiszcie też, czy lubicie ciasta z dodatkiem warzyw (nie tylko marchewki, ale np. buraków, cukinii, albo fasoli) i podzielcie przepisem na coś słodkiego i niebanalnego!

Inna łakocie, które znajdziecie na blogu:

Wegański torcik bananowy  ♥ Bajaderki z ciecierzycy ♥ Wegańskie ciasto czekoladowe ♥ Pyszne i zdrowe ciastka owsiane z nasionami chia

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

27 thoughts on “Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru. Przepyszne!”

  1. A bardzo drobno zmieliłas płatki? Zastanawiam się nad dodaniem mąki owsianej zamiast płatków bo mi sie mielic nie chce 🙂

  2. Wspaniałe ciasto, właśnie upieklam i już wcinamy. Pycha, soczyste, puszyste, pycha! Wszystko zrobione jak w przepisie po za zmianą ksylitolu na erytrytol i z braku pełnej ilości płatków 1/3 wagi zastąpiłam mąka kokosową. Dziękuję za przepis.

  3. to było moje ostatnie podejście do pieczenia. O ile uwielbiam gotować i raczej dobrze mi to idzie, to z pieczeniem zawsze coś nie tak. To ciasto wydawało się łatwe. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem co do grama – tylko zastąpiłam orzechami włoskimi słonecznik. I kicha – mokre, klei się jak jakaś rozgotowana kaszka, okropne 🙁

  4. Ja właśnie robię, tylko z pulpy marchewkowo-jabkkowej, po zrobieniu dla dzieci soku w sokowirówce. Zawsze wyrzucałam te trociny, a teraz, po przeczytaniu tego przepisu, robię z pulpy-trocin ciasto?. Dodałam kakao, bo moje dzieci lubią ciasto czekoladowe, ciekawe, czy im to zaskakuje. Myślę, że taka odcisnieta pulpa jest remedium na za wilgotne ciasto, jak czytam, że niektórym wyszło. Spróbujcie wypić pyszny, zdrowy sok, a z pozostałych trocin zrobić to ciasto. Ja dodałam jeszcze jedno jajko, bo trocinki trochę za suche były?

  5. Od dawna chciałam upiec ciasto marchewkowe. Natrafilam na ten przepis i oto jest troszkę zmienione składniki ale wyszło pyszne. Mniej oleju ,płatki orkiszowe zmielone zamiast owsianych, i orzechy włoskie zamiast słonecznika a zamiast ksylitolu syrop klonowy i miód. Reszta składników taka sama.Dziekuje za przepis pozdrawiam.

  6. Dziś zrobiłam to ciasto z wiórów po wyciskaniu soku z marchwi , zamiast słonecznika dałam sezam, + kilka sztuk daktyli drobno pokrojonych. Ciasto wyszło super , pyszne, pachnące (dodałam gałki muszkatałowej , cynamon, kardamon i odrobine przyprawy piernikowe) . Ciasto jest lekko wilgotne, nie za mocno, akurat ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close