Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru. Przepyszne!
Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Ale ciasto, jak to ciasto… Sama marchewka nie wystarczy, by można było powiedzieć, że jest zdrowe albo fit. Chyba, że będzie to ciasto marchewkowe bez mąki i cukru. Bardzo aromatyczne, wilgotne i naprawdę pyszne. Koniecznie musicie spróbować!
Przepis na ciasto marchewkowe bez mąki i cukru jest efektem modyfikacji i połączenia kilku przepisów w jeden, czyli wielką improwizacją, która okazała się bardzo udana. Najlepiej smakuje, gdy już trochę ostygnie. Jest bardzo miękkie, puszyste, wilgotne. Wyraźnie czuć w nim strukturę marchewki, słonecznika i płatków migdałowych oraz cudowny zapach cynamonu i przyprawy do piernika. Jego wykonanie nie jest też skomplikowane, więc nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, to ciasto nie może Wam się nie udać. Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało!
Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru
Składniki:
350 g zmielonych płatków owsianych
150 g ksylitolu
400 g marchewki
1 duże lub 2 małe jabłka
garść płatków migdałowych
garść pestek słonecznika
pół szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki przyprawy korzennej/przyprawy do piernika
czubata łyżeczka sody
Przygotowanie:
Marchewkę i jabłko obrałam, następnie zmieliłam w blenderze z ostrzem S (możecie zetrzeć na tarce – marchewkę na drobnych, a jabłko na grubych oczkach). Następnie zmieliłam też płatki migdałowe. Wymieszałam wszystko w misce, dodałam pestki słonecznika, cynamon i przyprawę do piernika. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone na mąkę płatki owsiane z ksylitolem i sodą. Olej kokosowy rozpuściłam, wymieszałam z jogurtem i jajkami. Dodałam do suchych składników (płatków, ksylitolu i sody), przemieszałam i dodałam marchewkę z jabłkiem i pozostałymi dodatkami. Wymieszałam rózgą kuchenną (możecie to zrobić zwykłą łyżką). Przełożyłam do tortownicy (średnica 24 cm), której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 170 st.C i piekłam na funkcji termoobiegu przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobiłam oczywiście test patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do ostygnięcia.
Wyszło przepyszne! Lena, która do tej pory nie przepadała za ciastem marchewkowym zachwycała się każdym kęsem, my zresztą też 🙂
Kilka porad, które mogą okazać się przydatne:
- sprawdzajcie ciasto podczas pieczenia, zaglądając przez zamknięte drzwiczki, czy się nie przypala – mój piekarnik nie piecze za szybko, więc może się okazać, że Wasze ciasto będzie gotowe trochę szybciej,
- ciasto po upieczeniu może wydawać się bardzo oleiste, ale po kilku godzinach, gdy dobrze ostygnie olej przestanie być wyczuwalny,
- jeśli macie ochotę możecie polać ciasto polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę z kremowego serka śmietankowego,
- zamiast pestek słonecznika i płatków migdałowych możecie dodać zmielone albo posiekane orzechy włoskie.
Życzę smacznego! Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie mi o tym znać. Napiszcie też, czy lubicie ciasta z dodatkiem warzyw (nie tylko marchewki, ale np. buraków, cukinii, albo fasoli) i podzielcie przepisem na coś słodkiego i niebanalnego!
Inna łakocie, które znajdziecie na blogu:
♥ Wegański torcik bananowy ♥ Bajaderki z ciecierzycy ♥ Wegańskie ciasto czekoladowe ♥ Pyszne i zdrowe ciastka owsiane z nasionami chia
CHCĘ TO!! i zrobię to! prędzej czy później, ale zrobię 😉 mniam!
Wygląda i brzmi wspaniale! Muszę spróbować, bo nigdy w takiej wersji nie przygotowywałam tego ciasta 🙂
Ciasta z olejem są świetne, tak łatwo się robią 🙂 A mąka owsiana ze zmielonych płatków to ostatnio moja ulubiona 😉
Dawno nie robiłam ciasta marchewkowego, może w weekend spróbuję przepisu 🙂
Zrobiłam z drobnymi modyfikacjami. Wyszło pyszne 🙂
A bardzo drobno zmieliłas płatki? Zastanawiam się nad dodaniem mąki owsianej zamiast płatków bo mi sie mielic nie chce 🙂
Zmieliłam prawie na mąkę, wiec śmiało możesz użyć gotowej ?
Świetny przepis! 🙂 wyszło pyszne tylko zamiast ksylitolu dodałam banany, wielkie dzięki :))
Bardzo fajna propozycja, już się zapaliłam i przygotuje mojej rodzinie.
Wspaniałe ciasto, właśnie upieklam i już wcinamy. Pycha, soczyste, puszyste, pycha! Wszystko zrobione jak w przepisie po za zmianą ksylitolu na erytrytol i z braku pełnej ilości płatków 1/3 wagi zastąpiłam mąka kokosową. Dziękuję za przepis.
to było moje ostatnie podejście do pieczenia. O ile uwielbiam gotować i raczej dobrze mi to idzie, to z pieczeniem zawsze coś nie tak. To ciasto wydawało się łatwe. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem co do grama – tylko zastąpiłam orzechami włoskimi słonecznik. I kicha – mokre, klei się jak jakaś rozgotowana kaszka, okropne 🙁
czy ciasto ma byc takie mokre czy mi nie wyszlo? moje jest mokre w srodku az sie klei do podniebienia
Ja właśnie robię, tylko z pulpy marchewkowo-jabkkowej, po zrobieniu dla dzieci soku w sokowirówce. Zawsze wyrzucałam te trociny, a teraz, po przeczytaniu tego przepisu, robię z pulpy-trocin ciasto?. Dodałam kakao, bo moje dzieci lubią ciasto czekoladowe, ciekawe, czy im to zaskakuje. Myślę, że taka odcisnieta pulpa jest remedium na za wilgotne ciasto, jak czytam, że niektórym wyszło. Spróbujcie wypić pyszny, zdrowy sok, a z pozostałych trocin zrobić to ciasto. Ja dodałam jeszcze jedno jajko, bo trocinki trochę za suche były?
witaj
ile uzylas bananow
pozdrawiam
W przepisie nie ma bananów.
Wyszło przepyszne 🙂
A nasuwa mi się pytanie czy z większą ilością jabłek zamiast marchewki ciasto również się uda?
Pozdrawiam
Wyszło przepyszne 🙂
A zastanawiam się czy z większą ilością jabłek zamiast marchewki ciasto również powinno się uda?
Pozdrawiam!
Ja bym nie zwiększała ilości marchewki na rzecz jabłka – jabłko jest bardziej soczyste i może sprawić, że ciasto będzie bardzo mokre.
Czy moge dac cos zamoast jogurtu?
Od dawna chciałam upiec ciasto marchewkowe. Natrafilam na ten przepis i oto jest troszkę zmienione składniki ale wyszło pyszne. Mniej oleju ,płatki orkiszowe zmielone zamiast owsianych, i orzechy włoskie zamiast słonecznika a zamiast ksylitolu syrop klonowy i miód. Reszta składników taka sama.Dziekuje za przepis pozdrawiam.
Dziś zrobiłam to ciasto z wiórów po wyciskaniu soku z marchwi , zamiast słonecznika dałam sezam, + kilka sztuk daktyli drobno pokrojonych. Ciasto wyszło super , pyszne, pachnące (dodałam gałki muszkatałowej , cynamon, kardamon i odrobine przyprawy piernikowe) . Ciasto jest lekko wilgotne, nie za mocno, akurat ???
Czym mogłabym zastąpić jogurt ?
Czy można pominąć cynamon?