Budyń jaglany z jagodami – pomysł na zdrowy deser i odżywcze śniadanie

Budyń jaglany z jagodami to świetny pomysł na zdrowe i odżywcze śniadanie, deser i słodki podwieczorek. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, ale podany po schłodzeniu też jest super. Spróbujcie koniecznie!

Budyń jaglany z jagodami to jedno z tych śniadań, które syci na kilka godzin, świetnie smakuje i szybko się robi. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kaszy jaglanej, ale to przecież robi się samo. A cała reszta – czyli zmiksowanie wszystkich składników to 2-3 minuty, po których budyń jest już gotowy do jedzenia.

Wersja z jagodami gości u mnie najczęściej, bo mam zawsze zamrożone jagody w lodówce. Ale ten budyń możecie zrobić też z owocami sezonowymi – świeżymi truskawkami lub malinami. Też będzie pyszny!

Budyń jaglany z jagodami

(przepis na 2 duże lub 3 średnie porcje)

♥ 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

♥ szklanka wody do ugotowania kaszy

♥ 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki

♥ szklanka jagód

♥ banan

♥ syrop z agawy, daktylowy lub klonowy do smaku

Kaszę przed ugotowaniem przepłukałam pod bardzo dużą ilością gorącej i zimnej wody (ciepła i zimna na przemian, minimum 3 razy), wsypałam do garnka, dolałam szklankę wody i gotowałam ze szczyptą soli pod przykryciem. Podczas gotowania nie mieszałam kaszy, żeby się nie przypaliła.

Gdy woda z kaszy się wygotowała dodałam do niej zamrożone jagody, mleko kokosowe i banana pokrojonego na kawałki. Wszystko kilka razy wymieszałam i odstawiłam na chwilę pod przykryciem (żeby kasza wciągnęła część mleka, a jagody trochę się rozmroziły). Po kilku minutach wszystko dokładnie zmiksowałam blenderem, aż masa zrobiła się gładka. Na koniec dodałam syrop z agawy.

Budyń jaglany z jagodami, tak jak już pisałam, to idealna opcja na ciepłe i odżywcze śniadanie. Ale jeśli przelejemy go do pucharków i odstawimy do ostygnięcia, będzie też super zdrowym deserem lub podwieczorkiem. Dobrze smakuje posypany wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub z dodatkiem świeżych owoców, ale są to już opcje dodatkowe.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na budyń jaglany z jagodami i dajcie znać, jak Wam smakował. Jeśli macie dzieci – przygotujcie ten budyń też dla nich. Moje są nim zachwycone!

Lubicie budyń jaglany? Chętnie poznam Wasze pomysły na jego przyrządzenie! Dajcie znać w komentarzach z jakimi dodatkami smakuje Wam najbardziej.

Spodobał Wam się ten przepis? Podzielcie się nim z mamą, siostrą, koleżanką udostępniając na Facebooku. Będzie mi z tego powodu bardzo, bardzo miło!

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

4 thoughts on “Budyń jaglany z jagodami – pomysł na zdrowy deser i odżywcze śniadanie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close