Budyń jaglany z jagodami – pomysł na zdrowy deser i odżywcze śniadanie
Budyń jaglany z jagodami to świetny pomysł na zdrowe i odżywcze śniadanie, deser i słodki podwieczorek. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, ale podany po schłodzeniu też jest super. Spróbujcie koniecznie!
Budyń jaglany z jagodami to jedno z tych śniadań, które syci na kilka godzin, świetnie smakuje i szybko się robi. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kaszy jaglanej, ale to przecież robi się samo. A cała reszta – czyli zmiksowanie wszystkich składników to 2-3 minuty, po których budyń jest już gotowy do jedzenia.
Wersja z jagodami gości u mnie najczęściej, bo mam zawsze zamrożone jagody w lodówce. Ale ten budyń możecie zrobić też z owocami sezonowymi – świeżymi truskawkami lub malinami. Też będzie pyszny!
Budyń jaglany z jagodami
(przepis na 2 duże lub 3 średnie porcje)
♥ 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
♥ szklanka wody do ugotowania kaszy
♥ 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki
♥ szklanka jagód
♥ banan
♥ syrop z agawy, daktylowy lub klonowy do smaku
Kaszę przed ugotowaniem przepłukałam pod bardzo dużą ilością gorącej i zimnej wody (ciepła i zimna na przemian, minimum 3 razy), wsypałam do garnka, dolałam szklankę wody i gotowałam ze szczyptą soli pod przykryciem. Podczas gotowania nie mieszałam kaszy, żeby się nie przypaliła.
Gdy woda z kaszy się wygotowała dodałam do niej zamrożone jagody, mleko kokosowe i banana pokrojonego na kawałki. Wszystko kilka razy wymieszałam i odstawiłam na chwilę pod przykryciem (żeby kasza wciągnęła część mleka, a jagody trochę się rozmroziły). Po kilku minutach wszystko dokładnie zmiksowałam blenderem, aż masa zrobiła się gładka. Na koniec dodałam syrop z agawy.
Budyń jaglany z jagodami, tak jak już pisałam, to idealna opcja na ciepłe i odżywcze śniadanie. Ale jeśli przelejemy go do pucharków i odstawimy do ostygnięcia, będzie też super zdrowym deserem lub podwieczorkiem. Dobrze smakuje posypany wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub z dodatkiem świeżych owoców, ale są to już opcje dodatkowe.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na budyń jaglany z jagodami i dajcie znać, jak Wam smakował. Jeśli macie dzieci – przygotujcie ten budyń też dla nich. Moje są nim zachwycone!
Lubicie budyń jaglany? Chętnie poznam Wasze pomysły na jego przyrządzenie! Dajcie znać w komentarzach z jakimi dodatkami smakuje Wam najbardziej.
Spodobał Wam się ten przepis? Podzielcie się nim z mamą, siostrą, koleżanką udostępniając na Facebooku. Będzie mi z tego powodu bardzo, bardzo miło!
Teraz jest sezon na owoce to można eksperymentować 😉
Bardzo lubię wszystko, co z kaszą jaglaną. Trochę gorzej z mleczkiem kokosowym, ale zawsze można je zastąpić czymś innym 😉
Mniam! Wypróbuję już na dniach 🙂
Na deser jak najbardziej! 🙂 Ale jakoś u nas jest problem ze słodkimi śniadaniami i jednak wolimy te wytrwane 🙁