Kasza pełna smaku. 3 przekąski z kaszą na imprezę i do lunchboxa

3 pomysły na szybkie dania i przekąski z kaszą w roli głównej. Idealne na imprezę w domu, spotkanie z przyjaciółmi i do lunchboxa!

Szykujecie imprezę w domu i szukacie pomysłu na przekąski, które będą jednocześnie oryginalne, a przy tym zdrowe i łatwe w przygotowaniu? A może macie wśród domowników niejadków, którzy na widok kaszy wywracają oczami i uparcie domagają się podania makaronu? Jeśli tak, świetnie trafiliście, bo mam dla Was coś naprawdę ekstra! To 3 pomysły na szybkie dania i przekąski z kaszą w roli głównej, którymi zaskoczycie swoich gości, a domowników przekonacie do tego, że kasza może być pełna smaku.

Kasza pełna smaku

Partnerem dzisiejszego wpisu jest marka Knorr, w ofercie której pojawiły się produkty z linii “Kasza pełna smaku”. Są to w 100% naturalne dania bazujące na kaszy, z dodatkiem suszonych warzyw, ziół i przypraw. W ich składach nie ma sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Dania skomponowane są w taki sposób, aby ich przygotowanie było szybkie, łatwe i wymagało użycia niewielkiej ilości dodatkowych składników. Wszystkie kasze pełne smaku są produktami wegetariańskimi i mogą stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Kasza pełna smaku. 3 przekąski z kaszą na imprezę

3 pomysły na dania i przekąski z kaszą w roli głównej

W ramach współpracy z marką Knorr otrzymałam paczkę, w której znalazłam zróżnicowane dania (od kaszotto po placki). W pierwszym odruchu chciałam przygotować je i podać w sposób proponowany przez producenta. Dzięki temu dosłownie w kilka minut miałabym z głowy kilka obiadów dla rodziny. Ale im dłużej o tych kaszach myślałam, tym bardziej kusiło mnie, żeby podejść do nich w mniej banalny sposób. Tak powstały 3 przekąski z kaszą w roli głównej, które zachwyciły moją rodziną, w tym niejedzącego kaszy syna.

Kasza pełna smaku - przekąski z kaszą

Bazą przepisów, którymi podzielę się z Wami w dalszej części wpisu są:

  • Kaszotto grzybowe Knorr z kaszą jęczmienną pęczak
  • Kaszotto meksykańskie Knorr z kaszą bulgur i quinoa (komosą ryżową)
  • Kotlety z kaszy bulgur Knorr

Wszystkie kasze przygotowałam zgodnie z instrukcją z opakowania, a następnie poddałam lekkim modyfikacjom. Okazało się bowiem, że producent nie żałował przypraw i dania są bardzo pieprzne (kaszotto grzybowe) i dość pikantne (kotlety). Efekt finalny okazał się jednak super i wszyscy zjedli wszystko ze smakiem, chętnie sięgając po dokładkę.

Kieszonki z ciasta francuskiego z grzybowym kaszotto

Kieszonki z ciasta francuskiego z grzybowym kaszotto to propozycja przekąski, która przypadnie do gustu wszystkim. Ciasto francuskie łagodzi nieco pieprzny smak kaszotto i pysznie się z nim komponuje. A samo kaszotto grzybowe przypomina mi smak leśnych grzybów duszonych ze śmietaną, które przyrządzali kiedyś moje rodzice.

kasza pełna smaku - 3 przekąski
Kieszonki z ciasta francuskiego z kaszotto grzybowym

Składniki:

1 saszetka Kaszotto grzybowe Knorr

1 cebula

200 g pieczarek

150 g jogurtu naturalnego

2 duże łyżki serka kremowego typu Twój Smak lub Philadelphia

300 ml wody

pęczek natki pietruszki

opakowanie ciasta francuskiego

olej do smażenia

dodatkowo: jajko i czarny sezam

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w pół-plasterki. W garnku podgrzałam olej, przesmażyłam na nim cebulę, następnie dodałam pieczarki. Gdy warzywa zmiękły i lekko się zarumieniły, dodałam do nich Kaszotto grzybowe Knorr, jogurt naturalny i 300 ml wrzącej wody. Gotowałam przez 15 minut, mieszając, aby kasza nie przywierała do dna garnka. Pod koniec dodałam kremowy serek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kaszotto odstawiłam z kuchenki i zajęłam się przygotowaniem kieszonek z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie pokroiłam na równe kwadraty. Połowę z nich ponacinałam na środku w kształt litery X. Na całych kwadratach rozłożyłam kaszotto, które następnie przykryłam naciętymi kawałkami ciasta. Docisnęłam brzegi ciasta widelcem, następnie posmarowałam całość rozmąconym jajkiem i posypałam czarnym sezamem. Kieszonki piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 220 st. C do czasu, aż się zarumieniły (ok. 12-15 minut).

TIP: Do kaszotto można dodać starty parmezan, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Zamiast sakiewek możecie ulepić pierożki lub wszystko zwinąć w rulon, a po upieczeniu i pokrojeniu pokroić na grube plastry. Przed podaniem na stół kieszonki można przekroić na pół.

Meksykańskie łódeczki z kaszą, czerwoną fasolą i pomidorami

Meksykańskie łódeczki z czerwoną fasolą i pomidorami to nie tylko imprezowa przekąska, ale też fajny pomysł na danie obiadowe lub przekąskę do lunchboxa. Robi się je bardzo szybko, a efekt jest naprawdę super! Łódeczki ładnie się prezentują i bardzo dobrze smakują.

kasza pełna smaku - 3 przekąski
Meksykańskie łódeczki z kaszą, czerwoną fasolą i pomidorami

Składniki:

1 saszetka Kaszotto meksykańskie Knorr

1 cebula

puszka pomidorów (400 g)

1 puszka słodkiej kukurydzy z puszki

1 puszka czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej samodzielnie

2 łyżki oleju rzepakowego

250 ml wody

natka pietruszki

opakowanie łódek lub muszli do taco albo duże muszle makaronowe

dodatkowo: sól, słodka papryka

Przygotowanie:

Cebulę pokroiłam i podsmażyłam na oleju na złoty kolor. Dodałam do niej kaszotto, pomidory i wrzącą wodę. Wszystko gotowałam pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę, odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Przyprawiłam solą i słodką papryką. Gotowałam jeszcze 5 minut, po czym dodałam posiekaną natkę pietruszki i odstawiłam z kuchenki. Tak przygotowaną kaszę umieściłam w łódeczkach do taco.

TIP: zamiast łódeczek lub muszli do taco możecie użyć duże muszle makaronowe. Ugotujcie je al’dente, odsączcie z wody, następnie włóżcie do nich farsz. Muszle możecie ułożyć naczyniu, polać sosem pomidorowym lub śmietanowym, posypać serem i zapiec. Powstanie pyszne danie obiadowe.

A pozostając przy wersji przekąskowej, do kaszotto możecie dodać świeżą kolendrę i awokado.

Burgery z kaszy bulgur

Ostatnie danie to przepyszne burgery z kaszy bulgur, czyli fast-food w zdrowym, domowym wydaniu. Podanie ich na imprezie może okazać się prawdziwym hitem! Do ich przygotowania możecie użyć dowolne bułki hamburgerowe ze sklepu, lub tak jak ja, bułki upieczone samodzielnie. W związku z tym, że muszę unikać pieczywa z mąki pszennej, przygotowałam bułki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej według tego przepisu.

kasza pełna smaku - 3 przekąski
Burgery z kaszy bulgur z warzywami i sosem czosnkowym

Składniki na 4 burgery:

1 saszetka Kotlety z kaszy bulgur Knorr

300 ml wody

pęczek natki pietruszki

100 g mąki pszennej

jajko

50 ml oleju rzepakowego

4 bułki do hamburgerów

dowolne dodatki: u mnie pomidor, ogórek kiszony, sałata, czerwona cebula, sos czosnkowy z tego przepisu

Przygotowanie:

Zawartość saszetki gotowałam w 300 ml wody przez 15 minut, często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko. Uformowałam duże burgery i usmażyłam je na złoty kolor.

Połówki bułki posmarowałam sosem. Na dolnej połówce bułki ułożyłam usmażonego burgera, liść sałaty i warzywa: pomidora, plasterki ogórka kiszonego i czerwoną cebulę. Przykryłam drugą połówką bułki i lekko docisnęłam.

TIP: do burgerów możecie dodać też upieczonego buraka, awokado lub świeżego ogórka, a sos czosnkowy zastąpić domowym majonezem, sosem aioli lub keczupem.

Mam nadzieję, że moje przekąski z kaszą w roli głównej przypadły Wam do gustu i zechcecie je wypróbować. Pamiętajcie, że kasze to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika. Stanowią zdrowe i smaczne urozmaicenie diety, a ich uniwersalność sprawia, że mogą być jedzone nie tylko jako wartościowy dodatek do obiadu, ale stanowić bazę pysznych dań, przekąsek, a nawet deserów. 

Lubicie kasze? Jaką kaszą przyrządzacie najczęściej i w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?

Olga

Cześć! Nazywam się Olga Pietraszewska i jestem autorką tego bloga. Interesuję się wszystkim, co jest związane z szeroko pojętą tematyką zdrowego stylu życia oraz naturalną pielęgnacją, której od kilku lat jestem wielką pasjonatką. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami związanymi z tą tematyką, chcąc w ten sposób zainspirować swoich czytelników do wprowadzenia zmian w ich życiu oraz trochę tę drogę ułatwić. Przy okazji staram się też stworzyć w tym miejscu przyjazną i miłą atmosferę, tak, żeby blog Make Happy Day był tym, na który chce się wracać.

Może Ci się spodobać

20 rzeczy dobrych dla zdrowia, które możesz zrobić jesienią

50 powodów, dla których warto polubić jesień

Naturalne antybiotyki, które mamy w kuchni + przepis na super syrop na odporność, kaszel i przeziębienie

Olej z czarnuszki – naturalny sposób na lepszą odporność i piękniejszą skórę

4 thoughts on “3 pomysły na szybkie dania i przekąski z kaszą w roli głównej. Idealne na imprezę w domu, spotkanie z przyjaciółmi i do lunchboxa!”

    1. Fajnie, że podejmujesz starania unikania plastikowych opakowań! Akurat w przypadku kasz, makaronów, ryżu czy dań typu instant nie jest to proste, więc jeśli Ci się udaje, to naprawdę super! A Knorr może z czasem wprowadzi inną formę opakowań kaszotto, kto wie?

  1. Znakomitym produktem na szybkie i zdrowe przekąski jest kasza jaglana, która smakuje zarówno na słono, jak i na słodko! Słodka jaglanka z owocami to pyszny przepis na zdrowy początek każdego dnia i świetny sposób na deser dla maluchów. Dodatkowo kasza jaglana dzięki dużej zawartości cennych minerałów i witamin wpiera nasz organizm w walce z bakteriami i wirusami, z pewnością jest lepszym dodatkiem do jesiennego menu niż suplementy diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close