3 pomysły na szybkie dania i przekąski z kaszą w roli głównej. Idealne na imprezę w domu, spotkanie z przyjaciółmi i do lunchboxa!
Szykujecie imprezę w domu i szukacie pomysłu na przekąski, które będą jednocześnie oryginalne, a przy tym zdrowe i łatwe w przygotowaniu? A może macie wśród domowników niejadków, którzy na widok kaszy wywracają oczami i uparcie domagają się podania makaronu? Jeśli tak, świetnie trafiliście, bo mam dla Was coś naprawdę ekstra! To 3 pomysły na szybkie dania i przekąski z kaszą w roli głównej, którymi zaskoczycie swoich gości, a domowników przekonacie do tego, że kasza może być pełna smaku.
Kasza pełna smaku
Partnerem dzisiejszego wpisu jest marka Knorr, w ofercie której pojawiły się produkty z linii “Kasza pełna smaku”. Są to w 100% naturalne dania bazujące na kaszy, z dodatkiem suszonych warzyw, ziół i przypraw. W ich składach nie ma sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Dania skomponowane są w taki sposób, aby ich przygotowanie było szybkie, łatwe i wymagało użycia niewielkiej ilości dodatkowych składników. Wszystkie kasze pełne smaku są produktami wegetariańskimi i mogą stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu.
3 pomysły na dania i przekąski z kaszą w roli głównej
W ramach współpracy z marką Knorr otrzymałam paczkę, w której znalazłam zróżnicowane dania (od kaszotto po placki). W pierwszym odruchu chciałam przygotować je i podać w sposób proponowany przez producenta. Dzięki temu dosłownie w kilka minut miałabym z głowy kilka obiadów dla rodziny. Ale im dłużej o tych kaszach myślałam, tym bardziej kusiło mnie, żeby podejść do nich w mniej banalny sposób. Tak powstały 3 przekąski z kaszą w roli głównej, które zachwyciły moją rodziną, w tym niejedzącego kaszy syna.
Bazą przepisów, którymi podzielę się z Wami w dalszej części wpisu są:
- Kaszotto grzybowe Knorr z kaszą jęczmienną pęczak
- Kaszotto meksykańskie Knorr z kaszą bulgur i quinoa (komosą ryżową)
- Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Wszystkie kasze przygotowałam zgodnie z instrukcją z opakowania, a następnie poddałam lekkim modyfikacjom. Okazało się bowiem, że producent nie żałował przypraw i dania są bardzo pieprzne (kaszotto grzybowe) i dość pikantne (kotlety). Efekt finalny okazał się jednak super i wszyscy zjedli wszystko ze smakiem, chętnie sięgając po dokładkę.
Kieszonki z ciasta francuskiego z grzybowym kaszotto
Kieszonki z ciasta francuskiego z grzybowym kaszotto to propozycja przekąski, która przypadnie do gustu wszystkim. Ciasto francuskie łagodzi nieco pieprzny smak kaszotto i pysznie się z nim komponuje. A samo kaszotto grzybowe przypomina mi smak leśnych grzybów duszonych ze śmietaną, które przyrządzali kiedyś moje rodzice.
Składniki:
1 saszetka Kaszotto grzybowe Knorr
1 cebula
200 g pieczarek
150 g jogurtu naturalnego
2 duże łyżki serka kremowego typu Twój Smak lub Philadelphia
300 ml wody
pęczek natki pietruszki
opakowanie ciasta francuskiego
olej do smażenia
dodatkowo: jajko i czarny sezam
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w pół-plasterki. W garnku podgrzałam olej, przesmażyłam na nim cebulę, następnie dodałam pieczarki. Gdy warzywa zmiękły i lekko się zarumieniły, dodałam do nich Kaszotto grzybowe Knorr, jogurt naturalny i 300 ml wrzącej wody. Gotowałam przez 15 minut, mieszając, aby kasza nie przywierała do dna garnka. Pod koniec dodałam kremowy serek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kaszotto odstawiłam z kuchenki i zajęłam się przygotowaniem kieszonek z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie pokroiłam na równe kwadraty. Połowę z nich ponacinałam na środku w kształt litery X. Na całych kwadratach rozłożyłam kaszotto, które następnie przykryłam naciętymi kawałkami ciasta. Docisnęłam brzegi ciasta widelcem, następnie posmarowałam całość rozmąconym jajkiem i posypałam czarnym sezamem. Kieszonki piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 220 st. C do czasu, aż się zarumieniły (ok. 12-15 minut).
TIP: Do kaszotto można dodać starty parmezan, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Zamiast sakiewek możecie ulepić pierożki lub wszystko zwinąć w rulon, a po upieczeniu i pokrojeniu pokroić na grube plastry. Przed podaniem na stół kieszonki można przekroić na pół.
Meksykańskie łódeczki z kaszą, czerwoną fasolą i pomidorami
Meksykańskie łódeczki z czerwoną fasolą i pomidorami to nie tylko imprezowa przekąska, ale też fajny pomysł na danie obiadowe lub przekąskę do lunchboxa. Robi się je bardzo szybko, a efekt jest naprawdę super! Łódeczki ładnie się prezentują i bardzo dobrze smakują.
Składniki:
1 saszetka Kaszotto meksykańskie Knorr
1 cebula
puszka pomidorów (400 g)
1 puszka słodkiej kukurydzy z puszki
1 puszka czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej samodzielnie
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml wody
natka pietruszki
opakowanie łódek lub muszli do taco albo duże muszle makaronowe
dodatkowo: sól, słodka papryka
Przygotowanie:
Cebulę pokroiłam i podsmażyłam na oleju na złoty kolor. Dodałam do niej kaszotto, pomidory i wrzącą wodę. Wszystko gotowałam pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę, odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Przyprawiłam solą i słodką papryką. Gotowałam jeszcze 5 minut, po czym dodałam posiekaną natkę pietruszki i odstawiłam z kuchenki. Tak przygotowaną kaszę umieściłam w łódeczkach do taco.
TIP: zamiast łódeczek lub muszli do taco możecie użyć duże muszle makaronowe. Ugotujcie je al’dente, odsączcie z wody, następnie włóżcie do nich farsz. Muszle możecie ułożyć naczyniu, polać sosem pomidorowym lub śmietanowym, posypać serem i zapiec. Powstanie pyszne danie obiadowe.
A pozostając przy wersji przekąskowej, do kaszotto możecie dodać świeżą kolendrę i awokado.
Burgery z kaszy bulgur
Ostatnie danie to przepyszne burgery z kaszy bulgur, czyli fast-food w zdrowym, domowym wydaniu. Podanie ich na imprezie może okazać się prawdziwym hitem! Do ich przygotowania możecie użyć dowolne bułki hamburgerowe ze sklepu, lub tak jak ja, bułki upieczone samodzielnie. W związku z tym, że muszę unikać pieczywa z mąki pszennej, przygotowałam bułki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej według tego przepisu.
Składniki na 4 burgery:
1 saszetka Kotlety z kaszy bulgur Knorr
300 ml wody
pęczek natki pietruszki
100 g mąki pszennej
jajko
50 ml oleju rzepakowego
4 bułki do hamburgerów
dowolne dodatki: u mnie pomidor, ogórek kiszony, sałata, czerwona cebula, sos czosnkowy z tego przepisu
Przygotowanie:
Zawartość saszetki gotowałam w 300 ml wody przez 15 minut, często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko. Uformowałam duże burgery i usmażyłam je na złoty kolor.
Połówki bułki posmarowałam sosem. Na dolnej połówce bułki ułożyłam usmażonego burgera, liść sałaty i warzywa: pomidora, plasterki ogórka kiszonego i czerwoną cebulę. Przykryłam drugą połówką bułki i lekko docisnęłam.
TIP: do burgerów możecie dodać też upieczonego buraka, awokado lub świeżego ogórka, a sos czosnkowy zastąpić domowym majonezem, sosem aioli lub keczupem.
Mam nadzieję, że moje przekąski z kaszą w roli głównej przypadły Wam do gustu i zechcecie je wypróbować. Pamiętajcie, że kasze to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika. Stanowią zdrowe i smaczne urozmaicenie diety, a ich uniwersalność sprawia, że mogą być jedzone nie tylko jako wartościowy dodatek do obiadu, ale stanowić bazę pysznych dań, przekąsek, a nawet deserów.
Lubicie kasze? Jaką kaszą przyrządzacie najczęściej i w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?
Szkoda, że kaszotto Knora jest w saszetkach. TO też plastik. Staram się nic nie kupować, co jest w plastikowych woreczkach do gotowania.
Fajnie, że podejmujesz starania unikania plastikowych opakowań! Akurat w przypadku kasz, makaronów, ryżu czy dań typu instant nie jest to proste, więc jeśli Ci się udaje, to naprawdę super! A Knorr może z czasem wprowadzi inną formę opakowań kaszotto, kto wie?
Z tego towarzystwa najmniej przypadły mi do gusty burgery. Kieszonki są rewelacyjne, a łódeczki równie pyszne. Dobre przepisy szczególnie dla osób lubiących kaszę, czyli na przykład dla mnie:D
Znakomitym produktem na szybkie i zdrowe przekąski jest kasza jaglana, która smakuje zarówno na słono, jak i na słodko! Słodka jaglanka z owocami to pyszny przepis na zdrowy początek każdego dnia i świetny sposób na deser dla maluchów. Dodatkowo kasza jaglana dzięki dużej zawartości cennych minerałów i witamin wpiera nasz organizm w walce z bakteriami i wirusami, z pewnością jest lepszym dodatkiem do jesiennego menu niż suplementy diety.